I en stor andel af landets erhvervsdrivende fonde stilles der ingen kvalifikationskrav til bestyrelsesmedlemmerne, og der er heller ikke aldersgrænser. I knap halvdelen af fondsbestyrelserne er der ikke flertal af uafhængige bestyrelsesmedlemmer, viser ny undersøgelse fra Erhvervsstyrelsen, udarbejdet af Deloitte.
Undersøgelsen giver ikke svar på om, hvorvidt det mulige underskud på professionelle ledelseskompetencer i erhvervsfondenes bestyrelser er forklaringen på, at rigtig mange af de erhvervsdrivende fonde ikke klarer sig særligt godt økonomisk.
Ifølge undersøgelsen har 24 procent af de erhvervsdrivende fonde i årene 2012 til 2015 i gennemsnit præsteret en negativ egenkapitalforretning, hvilket er en opsigtsvækkende stor andel. Yderligere 31 procent af fondene har præsteret en forretning af kapitalen på mellem nul og fem procent, hvilket også synes magert, hvis der er tale om erhvervsvirksomhed, hvor der gerne skulle være en risikopræmie på erhvervsrisikoen.
Deloitte har summarisk undersøgt, om der er sammenhæng mellem afkastresultater og blandt andet andelen af uafhængige bestyrelsesmedlemmer, gennemsnitligt bestyrelseshonorar og gennemsnitligt tidsforbrug på bestyrelsesmøder. Konklusionen er, at der ikke er nogen entydig sammenhæng. Der er tilsyneladende ikke undersøgt om bestyrelsesmedlemmerne alder, kompetencer eller brugen af bestyrelsesevalueringer har indflydelse på afkastet.
Eksempelvis skriver Erhvervsstyrelsen i rapporten, at ”30 procent af fondene svarer, at der aldrig foretages evalueringer, og yderligere 16 procent anfører, at evalueringerne kun foretages hvert 4. år eller sjældnere. Samlet synes dette fortsat at være en meget stor andel, specielt henset til at fondene er selvejende og derfor ikke er underlagt tilsyn fra en ejerkreds.”
Hele artiklen blev udgivet i Økonomisk Ugebrev Ledelse nr. 08/2017.
- Er du abonnent kan du tilgå udgivelsen og læse hele artiklen. (Hent adgangskode)
- Er du ikke abonnent kan du prøve 3 uger gratis nedenfor, hvorefter du får adgang til hele udgivelsen.