Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Sådan klarer et nyt bestyrelsesmedlem det første kulturchok

Sten Thorup Kristensen

torsdag 09. juni 2022 kl. 9:00

For mange nyvalgte bestyrelsesmedlemmer er de første møder overvældende. I bestyrelseslokalet foregår nogle andre dynamikker, end man kender fra sit daglige arbejde. Men det er ikke en god idé at holde lav profil, indtil man forstår, hvad der foregår. Konsulenter giver råd til, hvordan man hurtigt bliver effektiv og får indflydelse – herunder, hvordan man udnytter sin juniorstatus til noget konstruktivt.

Vil man gerne have flere kvindelige beslutningstagere i erhvervslivet, er der mange veje at gå. Men det er ikke noget tilfælde, at netop bestyrelsesposterne har en særlig interesse for lovgiverne, både i Danmark og EU: Her føler politikerne, de er på hjemmebane. Bestyrelser er noget, man skal vælges ind i, og når man er valgt, skal man indgå alliancer, smede rænker og tænke både taktisk kortsigtet og strategisk langsigtet for at optimere sin indflydelse.

For mange af dem, der faktisk bliver valgt ind i bestyrelserne, kommer denne politiske verden omvendt som et mindre chok, fremhæver rekrutteringsvirksomheden Heidrick & Struggles i en guide .

De nyvalgte er vant til at operere i et ledelseshierarki, hvor beslutninger kommer ovenfra og ned og antages at være udtryk for det optimale i virksomhedens interesse. Pludselig sidder de i en forsamling, hvor de fleste nok ønsker virksomheden det bedste, men hvor alle også har andre dagsordener.

Den, som er valgt ind på grund af sine digitale kompetencer, kan f.eks. mene, at netop investeringer i teknologi skal være friholdt i en sparerunde. Og repræsentanten fra en stor aktionær ønsker måske, at virksomheden skal foretage dispositioner, der kommer en anden af aktionærens investeringer til gode.

Ifølge Heidrick & Struggles reagerer mange nyvalgte bestyrelsesmedlemmer – selv garvede CEO’er – med stilhed. De konkluderer, at deres første opgave er at lytte og lære. Det er dog en misforståelse, mener konsulentfirmaet. Positionen som nyvalgt og uerfaren giver tværtimod muligheder både for medlemmet selv og for bestyrelsens som helhed. Den nyvalgte kan tillade sig at stille de dumme spørgsmål, som viser sig ikke at være så dumme endda, f.eks. når virksomheden er stivnet i nogle gamle praksisser, der ikke er relevante mere. ”Uskyldigheden” er også et velegnet udgangspunkt for at starte drøftelser om emner, som de mere erfarne finder ubehagelige, f.eks. hvis strategien ikke virker, og man taber markedsandele til konkurrenterne.

Men positionen som den, der lige er kommet ind i lokalet, har naturligvis sine begrænsninger, og det må være en målsætning at lære at forstå spillet og de uskrevne regler i bestyrelsen. Hertil kan det være nyttigt at få sig en mentor, der udenfor de formelle rammer kan forklare, hvad der foregår. Det kan være et mere erfarent bestyrelsesmedlem, men det kan for så vidt også være et fratrådt medlem. Også modellen med en mentor har dog en udløbsdato. På længere sigt skal der etableres en social kapital i bestyrelsen – man skal være en, der regnes med. Det gælder også, hvis man er valgt ind med et specifikt formål, f.eks. at bidrage med kompetencer indenfor it eller viden om et stort geografisk marked. Det er en misforståelse, at sådanne medlemmer ikke skal tale med om virksomheden som helhed – prøver de at arrangere det sådan, kan de hurtigt blive kørt ud på et sidespor.

Ud over disse sociale og psykologiske mekanismer,er bestyrelsesarbejde også et meget praktisk foretagende, fremhæves det i en blog hos organisationen Future Directors. Det praktiske handler først og fremmest om forberedelse. Selv dygtige politikere kan blive kørt ud af banen, når de prøver at gennemføre et møde på rutinen. Man skal prioritere, hvilke sager man vil sætte sig særligt godt ind i, og det er naturligvis særligt vigtigt at være velforberedt om de sager, man selv skal fremlægge.

Et andet råd fra Future Directors er, at man skal vise, at man er aktiv. Det handler ikke blot om at tage ordet og give sin mening til kende, men også om at melde sig frivilligt til opgaver; f.eks. at være med i et ad hoc-udvalg, der analyserer en given problemstilling.

Morning Lazziness, et erhvervsmedie for kvinder, giver i en artikel et råd mere: Lad ikke temperamentet løbe af med dig. Politik, også i form af bestyrelsesarbejde, kan sætte sindene i kog. Det kan man nemt snuble i. Så hvor man skal være synlig og aktiv, skal man omvendt heller ikke vise alle sine kort eller positioner. Man skal argumentere afdæmpet og logisk, og man skal mere eller mindre diskret bringe lys på egne fortræffeligheder.

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank