I en ny artikel kommenterer Schroders på IPCC’s seneste rapport, der gør det klart, at vi allerede står overfor irreversible påvirkninger fra klimaændringer.
Presset på det globale fødevare- og vandsystem vokser som følge af klimaændringer. Samtidig er tiden til at imødekomme de potentielt katastrofale konsekvenser ved at løbe ud. Nye advarsler om stigende globale temperaturer dukker op med stigende frekvens.
Ifølge IPCC vil over 40 pct. af verdens befolkning være meget sårbar overfor klimaændringerne.
Den globale befolkning forventes at overstige 10 milliarder i 2050, hvilket vil kræve, at der produceres 70 pct. mere mad og vand sammenlignet med 2010-niveauerne. Tilmed forventes der en lignende stigning i energiforbruget.
Så hvilken rolle spiller investorerne?
Schroders skriver, at ændringer i energiomstillingen, fødevare- og vandværdikæderne vil involvere en enorm omfordeling af kapital.
Men løsningen for investorer er ikke så enkel som at frasælge visse virksomheder i porteføljen eller at tage en eller to symbolske positioner i “ESG champions”.
Som investorer i både mad, vand og energiomstillingstemaer, sigter Schroders efter at følge en tre-søjle tilgang til bæredygtighed:
- “skabe et univers af potentielle investeringsvirksomheder, der dækker hele værdikæden inden for disse tematiske områder, samtidig med at der fortsat er fokus på det problem, som disse investeringer forsøger at hjælpe med at løse;”
- “ESG- og bæredygtighedsanalyser for hver enkelt virksomhed for at sikre, at vi differentierer virksomhederne i forhold til deres måde at drive virksomhed på samt deres forretningsformål;”
- “Engagement, både med de etablerede virksomheder og med dem, der tilbyder de produkter og tjenester, vi har brug for.”
Hertil skriver de:
“Et andet centralt budskab i IPCC-rapporten er, at vi skal undgå “fejltilpasning”, der har negative utilsigtede konsekvenser.
I stedet slår rapporten til lyd for en politik og investeringer, der tilskynder virksomhederne til at forvalte hele spektret af interessenternes behov og resultater, herunder social retfærdighed. FN’s mål for bæredygtig udvikling er en konkret måde at vurdere, hvilke virksomheder der balancerer mellem bredere miljømål og vigtige sociale mål.
IPCC-rapporten er en advarsel i rette tid om farerne ved inaktivitet og gør det klart, at vi kun har set begyndelsen af den forandring, der er nødvendig på tværs af systemer som energi, fødevarer og vand. Samlet set skal investeringerne i landbrugs- og jordsektoren øges tre til seks gange i forhold til det nuværende niveau, hvis klimaændringerne skal kunne afbødes effektivt.
Investorer, virksomheder, regeringer og organisationer som IPCC skal sikre, at data, kapital og regulering er tilpasset for effektivt at fremme de ændringer, vi har brug for, før de bliver endnu mere byrdefulde og vanskelige at gennemføre.”
Læs mere her: