BioInnovation Institute, der er inkubator for nye vækstvirksomheder inden for lægemidler og grøn omstilling, har skabt en venturemodel, hvor succesraten nærmer sig 70 pct. Allerede efter tre år har tre virksomheder fået serie A-investeringer. Flere vil sikkert investere i modellen, som andre kan lære af, skriver fagredaktør Carsten Steno.
Den danske life science-industri ser ud til at ville vokse kraftigt i de kommende år takket være en ny måde at udvikle virksomheder på. En inkubator-model, hvor iværksættere indenfor life science uddannes og tilføres tålmodig kapital, har på kun tre år skabt 50 nye virksomheder, hvoraf knap halvdelen allerede har skaffet kommerciel finansiering, og hvor de resterende i de fleste tilfælde har opnået finansiering fra andre kilder. Det kan være soft money fra Innovationsfonden eller EU-fonde.
Modellen har vakt opsigt og kan sandsynligvis eksporteres til andre brancher. Særligt har iagttagere noteret sig, at to virksomheder, Adcendo (anti-cancer-medicin) og Stipe Terapeutics (immunsystems-optimering) allerede har hjemtaget Serie A-finansieringer for til sammen mere end en halv mia. kr. En tredje, Twelve Bio, (genbaseret terapi) er på vej til det samme.
Generøs sponsor
Inkubatoren er Bio Innovation Institute (BII), som finansieres af Novo Nordisk Fonden med en bevilling på 3,6 mia. kr. til fordeling over ti år.
Det særlige ved modellen er, at iværksættere efter ansøgning tages ind i en slags virksomhedsskole, hvor BII stiller 4 mio. kr. til rådighed for driften i form af lån. Hvis virksomhederne formår at tiltrække kommerciel kapital indenfor tre år, konverterer BII lånet til aktier på stifter-venlige vilkår.
Alternativt lukkes virksomheden, og stifterne bliver eftergivet gælden. I en senere fase kan virksomhederne komme ind i et accelerator-forløb, hvor de tilbydes yderligere 10 mio. kr. i konvertible lån, så de i alt tilføres 14 mio. kr. på lempelige vilkår.
Professor Jens Nielsen, selv life science-iværksætter og direktør i BII, erkender, at modellen især lader sig gøre, fordi BII har en generøs sponsor i form af Novo Nordisk Fonden. Men han mener også, den er brugbar i andre brancher, fordi succesraten er så høj, og fordi modellen rummer kommercielle muligheder.
”Normalt ser vi i life science en succesrate på under 20 pct. Men vores hidtidige erfaring viser, at vi nærmer os en succesrate på 60-70 pct. Og da vi fremover tager 40 nye iværksættere ind om året, vil vi få en betydelig vækst af nye virksomheder i Danmark. Ikke bare indenfor life science, men også inden for den grønne omstilling, hvor vi fremover vil satse mere,” siger Jens Nielsen.
Vækstpotentialet er også betydeligt, fordi den aktiekapital, som BII opnår ved at konvertere lån i de succesrige virksomheder til aktier, indgår i BII´s holding-selskab. Ved et fremtidigt salg af aktier vil der kunne fremskaffes kapital, som siden kan bruges til at udvikle nye selskaber.
Holdingselskabet og dets aflæggere står også for driften af inkubatoren. Den har til huse på Nørrebro i København og råder over kontorer, laboratorier og 30 eksperter inden for drift af life science-virksomheder, finansiering, jura med mere. Foruden viden stiller BII også et omfatteende netværk af eksterne eksperter til rådighed.
Flere investorer på vej
Modellen har vist sig så lovende, at flere fonde, pensionskasser, medicinalvirksomheder og foreninger har vist interesse for at skyde penge i den erhvervsdrivende fond, der ejer BII-Holding. Det er dog endnu for tidligt at offentliggøre navnene.
Interessen er bl.a. stimuleret af, at BII nu har besluttet at gå ind i virksomheder, der i bredere forstand løser samfundsmæssige problemer. Det kan f.eks. være digitale løsninger til behandling af skizofreni. Men det kan også være løsninger, der imødegår den globale opvarmning. F.eks. virksomheder, der udtager kvælstof af atmosfæren og tilfører det direkte til jorden, så CO2-belastende kunstgødning kan undværes.
Ved etableringen forudså Jens Nielsen, at BII´s to største udfordringer ville være at skaffe tilstrækkeligt med kvalificerede iværksættere og at tilvejebringe kommerciel kapital til inkubatorens virksomheder.
Men ingen af disse problemer har materialiseret sig. ”Vi har en meget stor søgning til vores model, og erfaringen viser, at der findes kapital, også internationalt, hvis de virksomheder, som vi sætter i søen, leverer kvalitet,” forklarer han.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.