Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ny vækstmodel skaber boom i dansk life science

Carsten Steno

torsdag 16. juni 2022 kl. 7:00

BioInnovation Institute, der er inkubator for nye vækstvirksomheder inden for lægemidler og grøn omstilling, har skabt en venturemodel, hvor succesraten nærmer sig 70 pct. Allerede efter tre år har tre virksomheder fået serie A-investeringer. Flere vil sikkert investere i modellen, som andre kan lære af, skriver fagredaktør Carsten Steno.

Den danske life science-industri ser ud til at ville vokse kraftigt i de kommende år takket være en ny måde at udvikle virksomheder på. En inkubator-model, hvor iværksættere indenfor life science uddannes og tilføres tålmodig kapital, har på kun tre år skabt 50 nye virksomheder, hvoraf knap halvdelen allerede har skaffet kommerciel finansiering, og hvor de resterende i de fleste tilfælde har opnået finansiering fra andre kilder. Det kan være soft money fra Innovationsfonden eller EU-fonde.

Modellen har vakt opsigt og kan sandsynligvis eksporteres til andre brancher. Særligt har iagttagere noteret sig, at to virksomheder, Adcendo (anti-cancer-medicin) og Stipe Terapeutics (immunsystems-optimering) allerede har hjemtaget Serie A-finansieringer for til sammen mere end en halv mia. kr. En tredje, Twelve Bio, (genbaseret terapi) er på vej til det samme. 

Generøs sponsor
Inkubatoren er Bio Innovation Institute (BII), som finansieres af Novo Nordisk Fonden med en bevilling på 3,6 mia. kr. til fordeling over ti år.  

Det særlige ved modellen er, at iværksættere efter ansøgning tages ind i en slags virksomhedsskole, hvor BII stiller 4 mio. kr. til rådighed for driften i form af lån. Hvis virksomhederne formår at tiltrække kommerciel kapital indenfor tre år, konverterer BII lånet til aktier på stifter-venlige vilkår. 

Alternativt lukkes virksomheden, og stifterne bliver eftergivet gælden. I en senere fase kan virksomhederne komme ind i et accelerator-forløb, hvor de tilbydes yderligere 10 mio. kr. i konvertible lån, så de i alt tilføres 14 mio. kr. på lempelige vilkår. 

Professor Jens Nielsen, selv life science-iværksætter og direktør i BII, erkender, at modellen især lader sig gøre, fordi BII har en generøs sponsor i form af Novo Nordisk Fonden. Men han mener også, den er brugbar i andre brancher, fordi succesraten er så høj, og fordi modellen rummer kommercielle muligheder.

”Normalt ser vi i life science en succesrate på under 20 pct. Men vores hidtidige erfaring viser, at vi nærmer os en succesrate på 60-70 pct. Og da vi fremover tager 40 nye iværksættere ind om året, vil vi få en betydelig vækst af nye virksomheder i Danmark. Ikke bare indenfor life science, men også inden for den grønne omstilling, hvor vi fremover vil satse mere,” siger Jens Nielsen. 

Vækstpotentialet er også betydeligt, fordi den aktiekapital, som BII opnår ved at konvertere lån i de succesrige virksomheder til aktier, indgår i BII´s holding-selskab. Ved et fremtidigt salg af aktier vil der kunne fremskaffes kapital, som siden kan bruges til at udvikle nye selskaber. 

Holdingselskabet og dets aflæggere står også for driften af inkubatoren. Den har til huse på Nørrebro i København og råder over kontorer, laboratorier og 30 eksperter inden for drift af life science-virksomheder, finansiering, jura med mere. Foruden viden stiller BII også et omfatteende netværk af eksterne eksperter til rådighed.

Flere investorer på vej
Modellen har vist sig så lovende, at flere fonde, pensionskasser, medicinalvirksomheder og foreninger har vist interesse for at skyde penge i den erhvervsdrivende fond, der ejer BII-Holding. Det er dog endnu for tidligt at offentliggøre navnene.

Interessen er bl.a. stimuleret af, at BII nu har besluttet at gå ind i virksomheder, der i bredere forstand løser samfundsmæssige problemer. Det kan f.eks. være digitale løsninger til behandling af skizofreni. Men det kan også være løsninger, der imødegår den globale opvarmning. F.eks. virksomheder, der udtager kvælstof af atmosfæren og tilfører det direkte til jorden, så CO2-belastende kunstgødning kan undværes.

Ved etableringen forudså Jens Nielsen, at BII´s to største udfordringer ville være at skaffe tilstrækkeligt med kvalificerede iværksættere og at tilvejebringe kommerciel kapital til inkubatorens virksomheder.

Men ingen af disse problemer har materialiseret sig. ”Vi har en meget stor søgning til vores model, og erfaringen viser, at der findes kapital, også internationalt, hvis de virksomheder, som vi sætter i søen, leverer kvalitet,” forklarer han.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank