Artikelserie om CSR-pionerer: Yvon Chouinard bliver født i Maine i USA i 1938, men tilbringer det meste af sin opvækst i Californien. Han klarer sig dårligt i skolen med bundkarakterer i samtlige fag. At sidde på en stol og lære brøker eller historie er ikke noget for ham. Chouinard vil hellere færdes i det fri – ved havet, floder og i bjerge. Redaktør Claus Strue Frederiksen fortsætter her artikelserien om CSR-pionerer, baseret på hans bog ’Vinduespynt og Samfundssind’.
Som 18-årig begynder Chouinard at producere bjergbestigningsudstyr, som han sælger ud af bagagerummet af sin bil. Det er ikke en guldgrube. I lange perioder lever han for omkring en dollar om dagen – menuen står på kattemad blandet med havregryn og kartofler. I 1966 er efterspørgslen på udstyret dog vokset så meget, at han stifter Chouinard Equipment sammen med to venner. Fokus er på solidt klatreudstyr, der holder.
I 1970 er Chouinard Equipment den største udbyder af bjergbestigningsudstyr i USA. På trods af det stigende salg er indtjeningen dog stadig yderst begrænset. I begyndelsen af 1970’erne begynder virksomheden at sælge importerede rugbytrøjer, der udmærker sig ved deres slidstyrke. Kort tid efter begynder Chouinard og hans partnere selv at producere solidt friluftstøj. Men da de ønsker, at Chouinard Equipment udelukkende skal associeres med klatreudstyr, stifter de et nyt selskab til tøjsalget.
Den nye virksomhed får navnet Patagonia efter navnet på et naturskønt bjergområde i Argentina og Chile. I 1975 forlader Chouinards oprindelige partnere selskaberne og overlader dem til Chouinard og hans kone Malinda.
Fra midten af 1980’erne til 1990 stiger Patagonias omsætning fra 20 millioner dollar til 100 millioner dollar. Chouinard har sin egen ledelsesstil – ledelse via fravær. Frem for at være til stede i virksomheden bruger han tid på at teste Patagonias tøj og udstyr i Himalaya og Sydamerika.
Efter sine ture vender han tilbage fuld af ideer til nye produkter og designs. Han har dog også noget andet med hjem, nemlig en fornemmelse af at menneskeheden er i gang med at ødelægge planeten. Da mange af ødelæggelserne ikke kan ses med det blotte øje, begynder Chouinard at læse bøger og artikler, der beskriver menneskets negative indflydelse på klima og miljø.
Midt i 1980’erne begynder Patagonia at donere 10 procent af overskuddet til miljøprojekter. Senere bliver det lavet om til 10 procent af overskuddet eller 1 procent af omsætningen, afhængigt af hvilket af de to tal, der er størst. Patagonia er også engageret i at lave miljøkampagner og udgiver essays om miljø i firmaets tøjkataloger.
Udover at støtte forskellige projekter og søge at informere forbrugere og andre om miljø- og klimakrise har Chouinard også blikket rettet mod sin egen forretning. Patagonia er den første virksomhed i USA, der bruger genbrugspapir til sit katalog. Det første resultat er forfærdeligt – udtværet blæk og uskarpe fotos. Men allerede fra næste år går det bedre. Og miljøbesparelsen er til at tage at føle på. Patagonias første år med genbrugspapir forhindrer blandt andet 14.500 træer i at blive fældet og sparer 22,7 millioner liter vand.
Det er ikke kun miljøengagementet, der adskiller Patagonia fra mange andre virksomheder. Virksomheden har også en helt særlig medarbejderpolitik – Let my people go surfing flextime – der giver de ansatte mulighed for at stå på ski eller surfe, når sneen eller bølgerne indbyder til det.
Man kan ikke planlægge at surfe torsdag klokken 16, det afhænger af bølgernes beskaffenhed. Her må man indstille sig efter naturens luner, ikke omvendt. Og da Patagonia ønsker medarbejdere, der lever indholdsrige liv, kan de ansatte udskyde deres arbejde til andre tidspunkter, hvis havet eller pisterne kalder.
Chouinard er opmærksom på, at forholdene i tekstilindustrien generelt er præget af dårlige lønninger og kummerlige arbejdsforhold. I forhold til sine leverandører forsøger Patagonia at imødekomme dette ved at stille krav til arbejdsforhold og sikre medarbejderne ekstra løn i form af bonusser.
I år 2002 opretter Chouinard sammen med forretningsmanden Craig Mathews, der er stifter af fiskeudstyrsforretningen Blue Ribbon Flies, foreningen ”1 % for the planet”. For at blive medlem skal man som virksomhed forpligte sig til at donere mindst 1 procent af sin årlige omsætning til – af foreningen – godkendte miljøprojekter.
”For mig er løsning af verdens problemer enkel: Vi bliver nødt til at handle, og vi kan ikke klare det selv, vi bliver nødt til at komme til lommerne. Det mest skræmmende øjeblik er at udfylde den første check. Men ved du hvad? Den næste dag er alt som det plejer: Telefonen ringer, der er mad på bordet og verden er en lille smule bedre,” forklarer Chouinard i bogen ’Let My People Go Surfing’.
Patagonia anslås i dag at have omkring 1.000 medarbejder og en omsætning på 209 millioner dollar. Chouinard har ingen planer om at sælge virksomheden. Han frygter, at almindelige investorer vil ændre strategien fra at gøre godt til at maksimere profit.
Denne artikel er et redigeret uddrag fra bogen ’Vinduespynt og Samfundssind – når virksomheder (ikke) tager ansvar’ (Frederiksen & Andersen, 2020, Forlaget Turbine).
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.