Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Aktierally forude? Se de vigtige pejlemærker

Morten W. Langer

lørdag 18. juni 2022 kl. 12:31

Vi har gennem de seneste uger været gennem et veritabelt stormvejr på aktiemarkederne. Særligt i den forgangne uge gik det helt galt. Mange aktier dykkede 3-4-5 procent på en enkelt dag. Bag kursfaldene var i mange tilfælde et moderat antal sælgere, men endnu færre købere. Investorerne er nu for alvor ved at blive skræmte.

Og med god grund. Det store billede ser virkelig ikke godt ud. Så når vi allerede midt i ugen meldte ud, at vi ser den store aktiebund indenfor rækkevidde, er der flere forklaringer på det:

For det første tror vi, at centralbankerne driver gæk med os. De vil gerne have inflationen ned, og derfor udmelder de officielt en flodbølge af renteforhøjelser forude. Men det har allerede sat sig både i både højere korte og lange markedsrenter.

Man kan sige, at de allerede har opnået, hvad de havde af kortsigtede målsætninger.

For det andet er den ønskede effekt også ved at materialisere sig i makroøkonomien: Hårde økonomiske nøgletal fra Atlanta FED indikerer nulvækst i andet kvartal, og Citigroups Economic Surprise index er på et niveau, som historisk ofte har udgjort et lavpunkt. Det er vanskeligt at forestille sig, at den økonomiske afmatning ikke allerede letter inflationspresset.

For det tredje ser det nu ud til, at den vigtigste inflationskomponent, som centralbankerne ikke kan styre, nemlig energipriserne, nu begynder at falde tilbage. I hvert fald nåede olieprisen fredag aften det laveste prisleje i 109 USD for crude oil efter et fald på syv procent og en top i 121 USD.

Teknisk er olieprisen faldet under 100 dages glidende gennemsnit, og udsigten til en økonomisk afmatning kan presse prisen yderligere. Netop energipriserne var den afgørende faktor i de seneste forbrugerpriser fra USA (CPI), som væltede aktiemarkedet for nylig.

For det fjerde ser det tekniske billede ikke så ringe ud endda. Man skal selvfølgelig aldrig tro, at man lige kan ramme bunden. Men man kan godt forsøge at aflæse, om der er opbygning af nogle bundformationer.

Selvom der de seneste dage har været positive takter, kan vi ikke konkludere endnu, at der er tale om en endelig bund. Men eksempelvis har det rentefølsomme techindex, Nasdaq Composite, klaret sig relativt godt. Det ligger stort uændret i forhold til starten af ugen.

En ny generel aktienedtur kan stadig nå at komme som et lyn fra en klar himmel, og vi vil bestemt ikke udelukke endnu en nedtur på 5-7 procent. Faktisk vil det ud fra en teknisk betragtning være ønskeligt med et markant kapitulations-styrtdyk, hvorfra aktierne så kan stige hurtigt og markant.

Tekniske Pejlemærker: I første omgang ønsker vi et brud op gennem først 13.300 og dernæst 13.700 for den tyske DAX future med fredagens luk på 13.130. For Nasdaq Composite indeks, som fredag steg knap to procent til 11.300 ønsker vi brud op gennem først 12.000 og dernæst 12.500.

Risikoen ved test op mod disse pejlemærker er selvfølgelig, at der alene er tale om nye bear markeds rallyer, hvorfra nedturen bliver genstartet. Vores positive afsæt herfra vil være baseret på fundamentale forhold, hvor vi vil spejde efter tegn på aftagende inflation.

Afgørende er også, at markedet begynder at skrue ned for renteforventningerne, fordi det kan se, at det alligevel ikke ser så slemt ud. Der er vi ikke endnu, men vi er måske på vej. Vi bemærker dog, at den amerikanske forward inflation stadig ligger betydeligt lavere end den seneste top den 6. juni.

På trods af de meget store markedsfald og den tekniske ekstremt oversolgte situation er køberne fortsat meget forsigtige. På det danske aktiemarked var der fredag størst stigninger til de stærkest vækstkvalitetsaktier, som efterhånden er blevet billige ud fra en fundamental betragtning.

Eksempelvis Netcompany, Genmab og andre større biotek-papirer. I USA var der fredag også største stigninger til tech og biotech, men de konjunkturfølsomme papirer fortsat klarer sig svagt. Vi bemærker, at også Ambu steg seks procent, og vi fornemmer, at aktien efter en næsten 80 procent nedtur over det seneste år nu er ved at nå bunden.  Vi kan ikke udelukke, den får nogle hug nedad herfra.

Men to ting er påfaldende: Shortfondene har nedbragt deres positioner fra 17 til 14 procent af aktiekapitalen, og værdiansættelsen er efterhånden inden for noget mere ædrueligt med en multipel på ca. 25 på det forventede 2024 overskud.

En joker er det naturligvis, at Ambus nye direktør meget vel kan komme med en oprydningsnedjustering i Q2-regnskabet, og det kan også blive en god købsmulighed. Vi er dog i Økonomisk Ugebrevs Portefølje, og dermed i den børsnoterede investeringsfond Aktieugebrevet Invest, allerede begyndt med små trinvise opkøb i Ambu. Vi har aktuelt 2,6 procent af kapitalen placeret i aktien, og vi forventer over de kommende måneder at øge positionen til 4,5 procent.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Udløber snart
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank