Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

OscarGate: Jan Bech øger sin magt over Brøndby IF

Økonomisk ugebrev

fredag 01. april 2016 kl. 13:52

Kommentar: Jan Bech Andersen meddelte i tirsdags overraskende, at han trækker sig som bestyrelsesformand i børsnoterede Brøndbyernes IF. Men Økonomisk Ugebrevs analyse afslører, at beslutningen på alle måder er helt nødvendig, da Brøndby nu skal ud og hente ny kapital.

Først og fremmest står Jan Bech i forbindelse med den kommende kapitalrejsning over for en kæmpe konflikt i forhold til de øvrige aktionærer i Brøndby: Jan Bech vil gerne støtte klubben økonomisk, men formentlig heller ikke være 100 % økonomisk til grin. Derfor vil han gerne have så meget ejerskab ud af sin næste kapitalindsprøjtning – og det kan kun ske på bekostning af hans nuværende medaktionærer ved at sælge nye aktier til favørkurs. Med andre ord tyder det på, at Jan Bech Andersen kommer til at købe billige tegningsretter af de øvrige aktionærer, fordi de enten ikke vil – eller ikke kan – spytte flere penge i Brøndby.

Kan man se det for sig? – Jan Bech på den ene side, der gerne vil købe billige Brøndby aktier og er bestyrelsesformand, og fans på den anden side, som er tvunget til at sælge? Nej, vel…  Tillidsskandalen og den økonomiske fiasko med de seneste års genopretningsplan kommer formentlig til at betyde, at Jan Bech kommer til at lægge størstedelen af pengene. Det kommer også til at betyde, at han fremover bliver en altdominerende aktionær med en ejerandel på sikkert langt over 60 % efter fordeling af de nye aktier.

Stillet over for den situation, var exit Jan Bech også en nødvendig beslutning for de øvrige bestyrelsesmedlemmer, som burde have reageret langt tidligere oven på Oscargate og Jan Bechs undergravende virksomhed mod klubbens ansatte. Bemærk i øvrigt, at den bestyrelse, der altså fremover skal tegne Brøndby, udtaler, at de gerne havde set Jan Bech var fortsat i bestyrelsen…

Man må håbe, at de flotte ord skyldes, at de ønsker at opføre sig pænere end de behøver, da det ellers signalerer en total mangel på indsigt i Good Governance regler. Hvis man på en eller anden måde alligevel skal prøve at forsvare, at Thorleif Krarup og den øvrige bestyrelse ikke blot gav Jan Bech en stiv vrist og sparkede ham langt ud over Brøndby Stadion, skyldes det at konsekvensen formentlig havde været  at klubben havde stået over for en snarlig betalingsstandning. Jan Bech har for længst meldt sig ind i klubben af rigmænd, der betragter fodboldklubber, som frimærker – noget man samler på, indtil man smider dem ud.

Hvis Jan Bech således var sparket til højre og ud af Vestegnen, havde det nok været Brøndbys endeligt, da der allerede på kort sigt er behov for rigmandens millioner i Brøndbys slunkne pengekasse. Ved årsskiftet havde klubben likvider for 11 mio. kr. i kassen. Med det løbende underskud må kassen forventes at være tom hen over sommeren, eller før. Derfor haster det efterhånden rigtig meget med en kapitaltilførsel eller et foreløbigt privat lån fra Jan Bech til klubben.

Sidste gang Brøndby skulle hente penge, og Jan Bech kom med de mange millioner, var der rundt omkring Brøndby en VIP investorgruppe, som troede på, at det kunne blive en god og trendy forretning at smide hurtigt tjente millioner i klubben. Det var meningen, at VIP investorerne skulle få indflydelse på Brøndbys fremtid via deres deltagelse i såkaldte advisory boards. Reelt har de aldrig fungeret, de små rigmænd har tabt 2/3 af deres investering, så derfra kommer der hverken flere likvider eller mere support. Support får Jan Bech heller ikke længere af klubbens fans. Tilhængerne står nærmest i kø for at tage afstand til ham, og f.eks. skriver Brøndby Supporters Trust på deres hjemmeside, at de ikke længere har tillid til Jan Bech Andersen. På vestegnen står man således sammen, når det gælder byens stolthed, ud fra devisen at ingen er større end klubben.

Men sådan kan Jan Bech ikke have haft det de gange, han har lånt sønnens computer til at svine klubbens ansatte til, oven i købet rost sig selv, altså på klubbens fanforum. Nu har han kosmetisk dekoblet sig selv, og på papiret reduceret sig til en almindelig aktionær i Brøndby.

Virkeligheden kommer desværre nok til at blive anderledes. For det første er det sandsynligt at Jan Bech kommer til at eje over 60 % af selskabet efter emissionen. For det andet må man gå ud fra at alle store beslutninger kommer ind over hans bord. Sandsynligheden for at han bliver orienteret – og hørt – bliver nok ikke mindre af, at hans udvalgte næstformand Morten Albæk er direktør og medejer af hans investeringsselskab Voluntas.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Udløber snart
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank