Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: ”Har aktierne nu endelig fundet bunden?” Forkert spørgsmål

Morten W. Langer

søndag 17. juli 2022 kl. 15:38

De fleste investorer er mest optaget af ét spørgsmål. Nemlig: har aktiemarkederne funden bunden. Eller skal de endnu længere ned. Vi mener, at det er det forkerte spørgsmål at stille.

Hvorfor? Fordi der for tiden er nogle meget stærke drivkræfter på aktiemarkedet, som trækker ned i visse sektoraktier, men som trækker op i andre sektoraktier. Med andre ord skal man ikke kigge på aktiemarkedet som én samlet organisme, som kører op eller ned.

Man skal være meget opmærksom på de forskellige modsatrettede drivkræfter, der efter vores vurdering kommer til at sætte dagsordenen på aktiemarkedet de næste måneder. Vi har været lidt inde på det tidligere: nemlig at de øgede risici for en recession meget vel kan trække de konjunkturfølsomme aktier en del mere ned. Det drejer sig om forbrugsaktier, transport, banker og byggeri og byggematerialer.

Til gengæld ser vi en ny positiv historie for de aktier, som især er blevet sat ned i kølvandet på inflationsfrygt og stigende renter. Efter inflationsforventningerne nu igen er faldende, er renterne fulgt med ned. Og det har givet ny luft til tech, biotech og health care. Vi tror, at der er her, man skal være de næste måneder.

I et marked som det aktuelle, er det ekstremt vigtigt at søge af afkode markedets egne signaler. De makroøkonomiske signaler peger i retning af en recession. Og da aktiemarkedet normalt er 6-9 måneder foran den økonomiske virkelighed, vi kan se i nøgletallene, kan det allerede være indarbejdet i de aktuelle værdiansættelser.

Den store joker – og usikkerhed – i dette spil er, at analytikerne fortsat tror på overskudsfremgang i de store børsnoterede selskaber. Det virker som gambling i en tid, hvor økonomien bremser op med stigende pres på selskabernes overskud fra stigende inputpriser og propper i logistikkæderne.

Derfor bliver de kommende Q2-regnskaber også helt afgørende og især ledelsernes syn på Q3 og Q4 for udviklingen på aktiemarkedet. Som det fremgår af denne analyse af de 35 første S&P 500-regnskaber, har selskaberne generelt overrasket positivt. Bag den positive overraskelse er også, at analytikerne de seneste uger allerede har nedjusteret deres forventninger til selskabernes Q2-regnskaber.

I første omgang har vi fokus på det tekniske billede: Ud fra teknikken er det for tidligt at konkludere, om de seneste markedsstigninger blot er endnu et bear market rally, hvor stigningerne snart bliver afløst af endnu dybere kursfald. Eller om det kun kommer til at gå op herfra.

Vores læsning af markedet peger i retning af, at tech, biotech og health care nu har dannet en endelig bund, og at der er stor sandsynlighed for forsigtige stigninger herfra. Vi har kigget på de amerikanske sektorindeks, fordi de normalt også er retningsgivende for de europæiske aktier.

Som det fremgår af denne grafik har det amerikanske Nasdaq 100 indeks, som består af de store tech aktier, klaret skærene flot gennem to måneder. Vi ser solide indikationer på, at de amerikanske techaktier nu har dannet en bund. Det understøttes også af, at dette techindeks er brudt op gennem loftet i den faldende trendkanal.

Logikken bag denne bedre-performance end det generelle aktiemarked er, at tech-aktierne nærmest per definition er vækstaktier, som nu kan købes til fornuftige værdiansættelser. Og der er ikke grund til at tro, at de kommer til at skuffe stort på deres overskudsudvikling. Tværtimod kan en recessions-lignende makroøkonomi give yderligere vind i sejlene til den digitale netværksøkonomi.

For health care og biotech er historien næsten den samme. Healthcare selskaberne er typisk slet ikke konjunkturfølsomme, og værdiansættelserne er typisk langt mere rimeligt end for et år siden. Så disse sektoraktier kan også blive en safe haven for investorerne i en tid, hvor de konjunturfølsomme aktier får tæsk.

For amerikansk biotech må man bare sige, at over halvandet års kursfald nu er afsluttet, efter at blandt biotekindeks BTK.x er steget tyve procent de seneste uger, med brud op gennem 50 dages glidende gennemsnit. Også dette understøtter historien om, at aktiemarkedet, set gennem selektive briller, nu byder på historiske købsmuligheder.

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje – og dermed i investeringsfonden ØU Invest Balance (tidligere Aktieugebrevet Investor) – har vi senest positioneret os yderligere mod tech og biotech. Nogle læsere har undret sig over, at vi fortsat har en lille post i SAS, som dog er steget over 30 procent den seneste uge.

Vi gennemgår i en detaljeret analyse på ugebrev.dk, hvorfor vi ser positivt på SAS-aktien på 1-3 måneders sigt. Men vi understreger også, at slutspillet stadig godt kan blive, at SAS-aktien ender næsten værdiløs på grund af en gigantisk udvanding ved en store aktiekapitaludvidelse.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank