Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Euroen risikerer at ødelægge EU

Linda

lørdag 22. april 2017 kl. 19:00

Der skal være mere EU, eller også skal euroen splittes op i et par eurozoner med Tyskland og andre strammerlande som kernen, mens de mere ”løsagtige” lande skal have deres egen valuta. Euroen må altså gøres endnu stærkere, eller også må den splintres. Det nuværende miskmask vil føre til gentagne kriser og ende i opløsningen af EU. Det mener den anerkendte amerikanske økonom og Nobelpristager Joseph E. Stiglitz.

I sin bog ”The Euro” skriver han uden omsvøb, at den nuværende euro og den konstruktion, der ligger bag euroen, truer EU’s eksistens. Han er tilhænger af EU, og mener at det europæiske samarbejde er nødvendigt for de europæiske stater og for verdenssamfundet. Men grundlaget for euroen er ufuldkomment, og her peger han på årsager, som stort set er velkendte og bredt accepterede, især at euroens fædre ikke lavede en finanspolitisk konstruktion og i det mindste noget af en politisk union. Uden dette kan en valutaunion ikke fungere, mener han.

Det er derfor, han mener, at EU har brug for ”mere EU,” selv om det er blevet nærmest umuligt i dagens Europa, selv i Tyskland. Store dele af befolkningerne vil ikke have et stærkere europæ-isk samarbejde, hvor flere beføjelser overføres til EU-institutionerne.

Nye institutioner
EU skal dog ikke nødvendigvis ende i et forenede stater som USA, mener Stiglitz. Men der skal være en stærkere politisk integration – også stærkere end det, som tyskerne vil. F.eks. skal der være en transfer union, det vil sige, at de stærke lande skal være parate til at overføre midler til de problemfyldte lande, eksempelvis ved at Tyskland hjælper Grækenland ud af krisen med en gældsnedskrivning. Der skal være et euroobligationsmarked. Der skal være en fælles indskydergaranti. Der skal i det hele taget været flere fælles beslutninger og solidaritet, f.eks. så landene ikke kun følger en snæver tyskorientereret sparekurs.

Stiglitz, der har været rådgiver for mange regeringer verden over, og som har dybt kendskab til internationale finanskriser, er udmærket klar over, at tiden ikke er inde til ”mere EU”. Hvis EU ikke har stærkere politiske ledere, der kan overbevise vælgerne – og Tyskland! – bliver de nødt til at lave en form for exit fra euroen.

Det enkleste vil være at lade Tyskland træde ud, så resten af EU kan have sin egen svage euro med en svagere finanspolitik end den tyske. Et alternativ til en tysk udtræden er at etablere en fleksibel euro, f.eks. så en mindre gruppe af eurolande omkring Tyskland laver sin egen euro, men en anden gruppe (eller to) laver sin egen version af euroen. En nordeuropæisk euro får dermed ikke samme værdi som en sydeuropæisk.

En sådan fleksibilitet er en praktisk og teknisk mulighed, og den vil være en god overgangsfase, indtil der er politisk vilje til at lave en politisk union som grundlag for en fælles valuta for hele EU.

Stiglitz mener, at eurokrisen langt fra er ovre. Grækenland er fastholdt i depression på grund af de betingelser, Tyskland har stillet, og som han finder urimelige. Grækenland kan aldrig tilbagebetale sin gæld. Eurosystemet er ikke fleksibelt nok til at tage vare på de svageste lande. Derfor kan systemet bryde sammen, som f.eks. Bretton Woodsvalutasystemet brød sammen efter tre årtier.

Beskæftigelsen er glemt
Stiglitz mener, at de senere årtiers nyliberalisme har fået overtaget i EU-landenes finansministerier, mens f.eks. arbejdsministerierne udelukkes fra beslutningsprocessen. F.eks. når der skal findes en løsning på den græske gældskrise. Der blev brugt pression mod Grækenland, og det havde intet med demokrati at gøre, mener han.

Han er en stærk kritiker af, at Den europæiske Centralbank, ECB, kun har ét mål: Inflationsbekæmpelsen. Den bør også – som den amerikanske centralbank – have som mål at styrke økonomien og beskæftigelsen – herunder at prikke hul på bobler. Han foreslår også, at EU-landene kan reducere landbrugsstøtten og hjælpen til bankerne for at skaffe penge til at håndtere flygtningestrømmen – og til at styrke økonomien generelt. Ideerne vælter ud af bogen.

Bogen er spækket med detaljerede beskrivelser af euroen og af hans alternativer, og noget af det virker ude af trit med europæiske realiteter. Men han kommer med et nødvendigt input til løsningen af eurokrisen og den europæiske stagnation. Han viser, at EU-landene må se at komme ud af den nuvæ-rende apati og træffe nogle afgørende beslutninger for en ny kurs. Ellers bryder EU-projektet sammen.

læs hele udgivelsen her
Hugo Gaarden
Joseph E. Stiglitz: The Euro. 454 sider, 199,00 kr.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank