Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Handel med villaer ”totalt frosset”, værre end under finanskrisen

Ejlif Thomasen

fredag 19. august 2022 kl. 7:00

Hellerup-villa måtte sættes 30 pct. ned, før den blev solgt. Ejendomsmægler fra Nordkøbenhavn siger, at markedet for liebhaverejendomme er ”totalt frosset”, og at bankerne rådgiver deres boligkøbende kunder om at sætte handlen på pause. En anden mægler vurderer, at erkendelsen om store prisfald forude også er ved at forplante sig hos sælgerne. 

Senest registrerede villahandel i postnummer 2900 Hellerup viser med al tydelighed, at boligpriserne på særligt liebhaverejendomme nu er på vej stejlt ned ad bakke. Villaen, der er på 113 kvm. og beliggende på Kragevej 14 i Hellerup, har været til salg gennem Home i Hellerup. 

Villaen ligger på en 568 kvm. stor grund og er bygget i 1960. Den blev sat til salg i december 2021 for 9,995 mio. kr., svarende til en kvadratmeterpris på 88.500 kr.  Denne salgspris blev fastsat, før renten for alvor begyndte at stige og mens inflationen var under halvdelen af det nuværende. 

30 pct. af prisen
I marts – efter invasionen af Ukraine og med igangværende rentestigning – blev prisen sat markant ned med 1,5 mio. kr. til 8,5 mio. kr. Tre måneder senere blev ejendomme taget af markedet for igen at blive sat til salg, men nu til 7,995 mio. kr. 

I begyndelsen af juli blev der så handlet med et afslag i forhold til den nye pris på godt 12 pct. Slutsedlen blev underskrevet den 4. juli, og siden er der ikke registreret villahandler i 2900 Hellerup. Der er tale om en villa i den billige ende for området, og alligevel har den i det korte salgsforløb oplevet et drastisk prisfald. Prisreduktion endte altså på 30 pct. fra december til juli. 

Eksemplet fra Kragevej indikerer, hvad der kan være på vej for de dyrere ejendomme i Nordkøbenhavn. Aktuelt er bolighandlen i Nordkøbenhavn gået i stå, antageligt fordi køberne afventer lavere priser, mens sælgerne fortsat tror, at de kan få den pris, som blev indikereret af deres mægler for tre-fem måneder siden. De seneste måneder er omsætningen af liebhaverejendomme altså gået i stå, efter et meget aktivt forår. Fra januar til april blev der ifølge Boliga.dk i postnummer 2900 Hellerup handlet i alt 43 villaer jævnt fordelt over de fire måneder. Så sent som i april blev ejendommen Hambros Alle 12 solgt til en pris på 47 mio. kr. – kun et afslag på 1 mio. kr. fra de 48 mio. kr., ejendommen var udbudt til. Det var med underskrift af slutseddel den 15. april.

Herefter gik det hele i stå. Fra maj til juli er der i alt handlet fem villaer, svarende til mindre end to villahandler i gennemsnit om måneden. I praksis et kollaps i handelsaktiviteten. 

Indehaver og statsaut. ejendomsmægler Arne Skafdrup fra Home i Charlottenlund-Klampenborg bekræfter den alvorlige situation. ”Vi havde et voldsomt godt forår med mange handler. Men de seneste tre måneder har markedet været totalt frosset. Eksplosionen i renterne og markante kursfald på aktiemarkedet satte det helt i stå, og opbremsningen har været kraftigere, end det vi så ved finanskrisen,” siger Arne Skafdrup.

”Vi har set et forløb, som jeg aldrig tidligere har været ude for, hvor bankerne aktivt er gået ind og har rådgivet købere til at sætte handlen på pause. Det har betydet flere tilfælde med annullerede slutsedler,” siger han. Han vurderer nu, at chokket er ved at have lagt sig. 

”Min vurdering er, at vi vil se mere realistiske udbudspriser. Sælgerne har forstået, at de skal ned i pris,” siger Arne Skafdrup. 

Den allerseneste udvikling, hvor renten er faldet noget tilbage igen, betyder ifølge Arne Skafdrup, at nogle købere er begyndt at røre lidt på sig igen. 

”Her efter sommerferien kan vi spore lidt interesse, så lige nu ser jeg lidt mindre pessimistisk på det end for bare et par uger siden,” siger han. 

Større udbud
De seneste tal fra Boliga.dk viser, at der samtidig med, at handlen er gået i stå, er sket en markant stigning i antallet af ejendomme til salg. I lange perioder har der kun været 30-40 villaer til salg i postnummer 2900, men det er her primo august steget til nu 69 villaer. 

Boligas tal antyder samtidig, at udbudsprisen er på vej nedad. I maj var den gennemsnitlige kvadratmeterpris på de villaer, der blev udbudt, på 97.200 kr. Her primo august er den faldet til 88.600 kr. for de 69 villaer. Dette prisfald på 9 pct. har dog endnu ikke ført til nogen handler. 

Ejlif Thomasen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank