Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema om bankregnskaber H1 2022: Bankernes Q2: Kurstab på obligationer, stor udlånsvækst

Morten W. Langer

tirsdag 16. august 2022 kl. 9:00

Banker: Pres på nettorenter, plus på aktiehandel

Tema om bankregnskaber H1 2022: Lokalbankernes regnskaber for andet kvartal vidner om en fortsat god udlånsaktivitet og et positivt syn på fremtiden. Men negative påvirkninger fra lavere gebyrindtægter, store kurstab på egenbeholdningerne af obligationer og måske stigende tabshensættelser skaber usikkerhed. En økonomisk recession i løbet af efteråret vil ramme aktiviteten og give højere udlånstab. Men højere udlånsrenter vil øge nettorenteindtægterne.

Lavere gebyrindtægter skyldes hovedsageligt færre indtægter fra lånekonverteringer for boligejere og lavere indtægter fra værdipapirhandel samt investeringsforvaltning. 

I særligt årets andet kvartal har det for mange banker kostet dyrt at have en store obligationsbeholdning, men også i visse tilfælde børsnoterede aktier. Eksempelvis Sparekassen Sjælland-Fyn leverede negative kursreguleringer på 60 mio. kr. i andet kvartal efter minus 36 mio. kr. i første kvartal.

Ændret håndtering af obligationer
Sparekassens ledelse skriver: ”De finansielle markeder har været præget af en stærkt stigende rente på danske realkreditobligationer. Til trods for at sparekassen generelt har haft en relativt konservativ tilgang til vores placeringer af overskudslikviditet, har den ekstraordinære udvikling på obligationsmarkedet medført en negativ kursregulering af obligationer på 98,9 mio. kr. i første halvår 2022 (…) Sparekassen har med virkning fra primo andet kvartal 2022 valgt at ændre tilgang til administrationen af dele af obligationsbeholdningen.”

Sparekassen melder også om udlånsfremgang til erhverv og udsigt til en positiv effekt på nettorenteindtægter fra den forhøjede korte rente: ”Sparekassen oplever pt. en god aktivitet i udlån inden for erhvervssegmentet, hvilket forventes at fortsætte i resten af 2022. Dette, kombineret med det stigende renteniveau, vil forventeligt understøtte en fortsat positiv udvikling i såvel renteindtægterne som nettorenteindtægterne på sigt.”

Kreditbanken, som tilsyneladende er en af de mere støvede banker, når det gælder informationskvalitet, leverer kun regnskabstal for hele halvåret og ikke isolerede tal for andet kvartal. Med en regnemaskine kan det udledes, at nettorente- og gebyrindtægter også her gik frem i kvartalet. Det samlede udlån er steget hele 6 pct. med 110 mio. kr. på kun ét kvartal. 

Som hos andre banker er det sikkert også tilfældet her, at erhvervsudlånet har trukket fremgangen, og det kan vel være, at denne vækst bremser op meget snart på grund af stigende nervøsitet for en kommende økonomisk recession. Til gængæld vil alle banker kunne sætte deres udlånsrenter op med en halv pct., efter at Nationalbanken for nylig satte den korte styringsrente op.

Kreditbanken måtte også i andet kvartal se kurstab på den 1,5 mia. kr. store obligationsbeholdning på 17 mio. kr., mod minus 15 mio. kr. i årets første kvartal. Alene kurstabene har i første halvår kostet tab på mere end 4 pct. af bankens egenkapital på knap 800 mio. kr.

Robuste kunder
Mens Kreditbanken i andet kvartal har lidt højere tabsafskrivninger end i første kvartal, tror ledelsen for Sparekassen Sjælland-Fyn, at festen fortsætter. I andet kvartal er der bogført positive tilbageførte tidligere tabshensættelser på 32 mio. kr. mod kun plus 3 mio. kr. i første kvartal. 

Ledelsen skriver, at ”det er for nuværende sparekassens opfattelse, at både virksomhedernes og de private husholdningers økonomi overordnet set er robust. Sidstnævnte er – til trods for et kraftigt stigende prisindeks – begunstiget af en meget høj beskæftigelse samt de senere års positive konjunkturer på ejendomsmarkedet. Virksomhedernes og de private husholdningers robuste økonomi afspejler sig bl.a. i det lave niveau for individuelle nedskrivninger.”

Også Ringkjøbing Landbobank øgede nettorenteindtægterne i årets andet kvartal, og ligeledes her steg udlånet markant fra første til andet kvartal med hele 8 pct., mens nettorenteindtægterne steg 7 pct. Det indikerer et fortsat underliggende pres på udlånsmarginalen.

CEO John Fisker navigerede regnskabsmæssigt flot gennem turbulensen på obligationsmarkedet med egenbeholdningen på 3,8 mia. kr. Obligationskurstabet på 112 mio. kr. blev modsvaret af plus 61 mio. kr. på modgående rentekontrakter, valutakurstab på 60 mio. kr. og kursgevinster på 139 mio. kr. på egenudstedte obligationer (hvor restgælden altså faldt).  Banken opjusterede årsforventningen til årsoverskuddet i juni, og det blev fastholdt i regnskabsmeddelelsen.

Morten W. Langer   

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank