Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Q2: ISS er nu klar til et stort spring frem

Morten Sørensen

tirsdag 23. august 2022 kl. 14:00

Sortsynet på ISS har taget over

Har ISS endelig løftet sig ud af adskillige års stagnation? De nye mål for ISS’ indtjening og vækst, som ventes præsenteret på en kapitalmarkedsdag til november, vil blive modtaget med mere tiltro efter overraskende gode halvårstal. Målene kan komme op på 5-6 procent for overskudgraden og fem procent for den organiske vækst. Den aktuelle turnaround-plan er foreløbig tæt på at være mere end opfyldt, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

CEO Jacob Aarup-Andersen er med et overraskende godt resultatet for første halvår 2022 for alvor ved at genskabe tilliden til ISS. Tallene har markant øget forventningen til de nye langsigtede finansielle målsætninger, som ISS vil præsentere på en kapitalmarkedsdag den 7. november: Vil ledelsen af det nytrimmede og nyfokuserede ISS satse på at nå tidligere tiders overskudsmarginer på fem eller måske endda seks procent?

For 2022 ventes EBIT-overskudsgraden nu at blive 3,75 procent, hvor der frem til halvårstallene var ventet 3,5 procent. Den aktuelle run rate for overskudsgraden er faktisk ifølge CFO Kasper Fangel på over 4,5 procent.

Det er sandt, at omsætningsvæksten stadig hjælpes af et bounce back efter corona-krisen og af en stigende inflation (og salgspriser), og at væksten nok vil aftage i årets anden halvdel. Men den organiske vækst ventes trods alt nu for hele året at blive ”over 5 procent”, hvor der før var ventet ”over 4 procent”.

Ledelsen vil dermed punktligt, nå – ja måske overopfylde – de mål, der var sat i turnaround-planen lanceret efter, at Jacob Aarup-Andersen blev CEO i 2020. Det betyder, at ISS har gjort, hvad markedet først og fremmest sukkede efter: Koncernen har foreløbig skabt mere forudsigelighed og mere tillid til et ISS, der tidligere alt for ofte skuffede i forhold til planer og forventninger.

Skuffede forventninger
Der var netop store forventninger, da ISS fik et comeback på børsen i 2014, men siden har omsætningen været faldende til stagnerende, og EBIT-overskudsgraden faldt, indtil den fik et sidste afgørende tryk ned og blev negativ i corona-krisens første år, 2020.

I 2019 – lige før corona-krisen – opnåede ISS en overskudsgrad på 4,2 procent og i 2018 på 5,0 og og 2017 på 5,4 procent. Hvis man blænder de to særligt dårlige corona-år 2020 og 2021, så kan man se udsigten til en overskudsgrad på ”over 3,75 procent” i 2022 som en fortsættelse af en underliggende nedtur, der har varet i mange år. Spørgsmålet har længe været, om ISS overhovedet igen kunne få momentum i forretningen? På den baggrund har aktiekursen siden februar 2020 simret under niveauet 150. Så sent som i juni 2022 var den nede i 112.

Med udsendelsen af de overraskende gode tal for første halvår 2022 blev kursen imidlertid sendt i vejret med omkring 12 procent til over 140. Det var kvitteringen for, at ledelsen med CEO Jacob Aarup-Andersen og CFO Kasper Fangel i spidsen foreløbig leverer, hvad de har lovet.

Det bliver derfor væsentligt, hvad de stiller i udsigt på kapitalmarkedsdagen 7. november. Da ISS venter at nå en run rate for overskudsgraden på 4 procent i begyndelsen af 2023, hvor turnaround-processen er tæt på afsluttet, vil det være en rimelig forventning, at det nye langsigtede mål kommer en del højere op.

ISS er over de seneste par år blevet trimmet og fokuseret som sjældent før. Hvorfor, kan man begynde at spørge, skulle koncernen ikke igen kunne nå op på en overskudsgrad på 5-6 procent og vokse organisk med fem procent om året, når den igen fungerer optimalt og markederne normaliseres?

Man må dog formode, at Jacob Aarup-Andersen og Kasper Fangel i november offentliggør mål, som de anser for at være konservative. ISS har tidligere for ofte skuffet investorerne, og tilliden er endnu ikke grundfæstet nok til, at de kan tage chancer.

Der kan også være reel grund til en vis forsigtighed. Hvis flere af koncernens vigtige markeder rammes af recession, så vil det koste, om end minusvæksten i USA foreløbig ikke synes at påvirke ISS. Signalerne er foreløbig generelt optimistiske, og troen på, at ISS er løftet ud af en langvarig stagnationsperiode, breder sig.

For investorerne vil de finansielle mål, der fremlægges i november blive usædvanligt interessante og vigtige. Men det vil være nok så vigtigt, at ledelsen kan overbevise om, at virksomheden er bedre styret og kontrolleret, end den har været tidligere.

Morten A Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank