Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Q2: Netcompany-ledelse spiller højt spil, skaber tvivl om årsmål

Morten W. Langer

onsdag 24. august 2022 kl. 11:00

Netcompany

IT-konsulenten Netcompany leverede i årets andet kvartal den største resultatmæssige skuffelse i selskabets børsnoterede historie. Analytikerne havde forventet et EBITDA-resultat på 261 mio. kr. Det endte ca. 40 procent lavere på 156 mio. kr. Ledelsen fastholder dog den tidligere årsforventning, selvom den også melder om sygefravær i starten af Q3. Markedet er mere end skeptisk, hvilket afspejles i aktiekursudviklingen, skriver chefredaktør Morten W. Langer.

Siden Q2-regnskabet kom på gaden er aktien dykket mere end 20 procent, og det kan ikke tolkes som andet end skepsis over for ledelsens melding om, at Netcompany kan indhente det tabte i andet halvår. Det ser unægtelig også svært ud, og CEO André Rogaczewski og CFO Thomas Johansen ser ud til at sætte alt på ét bræt for at bevare markedets tillid, men hvor risikoen er, at de taber alt på gulvet.

Q2’s EBITA-resultat på 156 mio. kr. var 40 procent under det forventede, så der skal altså løbes meget hurtigt i andet halvår for at indhente det tabte. Med en vækst i årsomsætningen midt i forventningsintervallet og en forventet EBITDA-marginal på 20, skal årsdriftsresultatet ende på mindst 1104 mio. kr. – mod 383 mio.kr. i første halvår. Med andre ord skal der altså hentes en EBITDA på mindst 621 mio. kr. i årets anden halvdel. Mere end 60 procent op. Kan det så lade sig gøre? Det siger CEO André Rogaczewski og CFO Thomas Johansen altså ja til.

Hvis man skal tro på deres forklaring om et massivt sygdomsfravær blandt de ansatte i Danmark og Norge i andet kvartal, kan det bestemt ikke udelukkes, at de når i mål. Øget sygdomsfravær kan meget vel kobles sammen med genåbning af samfundet efter Covid, og det rammer naturligvis ekstra hårdt, når personalet allerede kapacitetsudnyttes fuldt ud.

Men de skal altså indhente en stor del af det tabte i andet kvartal og derfor løbe meget hurtigt resten af året. En vigtig forklaring på det svage Q2 er, at der var store engangsposter, som efter det oplyste ikke gentages i andet halvår. I regnskabet oplyses det, at sygdomsfravær har kostet 2,5 procentpoint i EBITDA-marginalen, og nedskrivning på tre norske projekter andre 1,5 procentpoint (hvor der skulle være ryddet helt op nu).

Det giver en manko på fire procentpoint, svarende til ca. 54 mio. kr. Analytikerne havde forventet en EBITDA-marginal på 19,2 procent i kvartalet, og den blev 12 procent med en manko på over syv procentpoint. Engangsposterne forklarer kun lidt over halvdelen.

På årsplan skal der altså hentes ekstra 100 mio. kr. i andet halvår på forbedret drift, når der ses bort fra engangsomkostningerne i første halvår.

Regnskabet viser, at det store nyere tilkøb, Intrasoft, som har øget koncernens omsætning med ca. 40 procent, leverede bedre end forventet i Q2, mens den ”gamle” forretning skuffede. Især Danmark og Norge underleverede, mens forretningen i UK overraskede positivt.

Ledelsen oplyste på investormødet, at den danske forretning var tilbage i normal, og at der forventes fortsat fremgang i den engelske forretning, hvor man hen ad vejen vil tage stadigt større projekter ind. I regnskabet skaber ledelsen dog selv tvivl om, hvorvidt den kan komme i mål med årsforventningen.

Sygefravær ”under normalisering”
Sygefraværet er kun ”under normalisering” i starten af Q3, hvilket ikke peger i retning af, at maskinen endnu er i fulde omdrejninger. Dette forhold har Netcompanys ledelse ikke ønsket at kommentere.

Og selv med et normaliseret sygefravær fra starten af Q3 kan det være svært at se, hvor den resterende fremgang skal komme fra. Ledelsen kommer ikke med en guidance for de enkelte forretningsområder i andet halvår.

Netcompany-aktien har uden tvivl også fået store kurshug, fordi markedet for tiden straffer selv små regnskabsskuffelser benhårdt. Antages det, at der leveres på årsforventningen, kan aktien for tiden næsten købes til halv pris i forhold til værdiansættelsen hos de nærmeste børsnoterede konkurrenter som eksempelvis Endava og Globant. I første omgang har især udenlandske finanshuse vendt tommelfingeren nedad. Mens Danske Bank og Nordea i aktuelle analyser er positive på aktien, har udlandet storsolgt den. Over de seneste seks handelsdage er der omsat Netcompany aktier for, hvad der normalt handles på 35 handelsdage. Der har altså været en gigantisk kø ved udgangen. Nu står ledelsen foran en stor opgave med at genoprette tilliden.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Udløber snart
Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank