Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Urealistiske ambitioner tvinger First North i bakgear

Økonomisk ugebrev

torsdag 25. august 2022 kl. 17:00

First North Alert-listen: Pas på disse selskaber

Mange nynoterede selskaber fra 2020 og 2021 håbede at få lettere adgang til fremtidig kapital. Men selskaberne er ramt af den dårlige udvikling på finansmarkederne og af egne dårlige præstationer. Et efter et må selskaberne give afkald på deres hidtidige vækstambitioner.

For blot et år siden var der masser af investeringslyst og risikovillig kapital til First North-selskaber. Men i dag er likviditeten frosset komplet til. Det skyldes i høj grad selskaberne selv, der i mange tilfælde gik på børsen med oppustede og urealistiske vækstplaner, de ikke har kunnet opfylde.

Mange af selskabernes topledelser har selv svigtet, men deres certified advisers bærer også et stort ansvar, da de for at sælge de nye aktier har været med til at udarbejde dybt urealistiske prospekter.

Mange skuffelser
Det har skabt en endeløs række af nedjusteringer og skuffelser, og det har i sidste ende skræmt investorerne væk. Oveni det har den negative udvikling på finansmarkederne i første halvår medvirket til, at investorernes villighed til at komme med flere penge er forsvundet. Likviditeten i markedet er væk, og aktiekurserne er som hovedregel raslet ned.

Det stiller selskaberne i en slem kattepine. De udmeldte store vækstambitioner betyder, at de fleste har et betydeligt forbrug af kapital, men nu kan de altså ikke skaffe risikovillig kapital til at finansiere det. Forsøger de sig alligevel, sker det til historisk lave kurser, hvilket udvander eksisterende aktionærer markant.

Ledelsen i selskaberne kan med gru betragte, hvordan aktiekurserne har udviklet sig for de seneste selskaber, der har forsøgt at rejse kapital (bl.a. Nexcom, Penneo, Monsenso og Orderyoyo). Selskaberne er derfor blevet tilbageholdende med at rejse kapital. Det har tvunget stadigt flere af dem til at lægge strategien 180 grader om. Det nye mantra er, at de i stedet for vækst skal gøres profitable hurtigst muligt.

Eksempelvis har SameSystem sænket sin forventning til 22/23 fra en vækst på over 40 pct. til 25 pct. for at fremrykke et positivt EBITDA (driftsresultat før af- og nedskrivninger. Red) i 2023, og selskabet melder om drastiske besparelsestiltag.

Fornemmelse af krisestemning
Udmeldingerne giver fornemmelsen af krisestemning, da flere selskaber synes at have så travlt, at de må skære drastisk i omkostningsbasen.

Det er i udgangspunktet ikke usundt for virksomhederne at bevise, at de kan drive forretningen profitabelt. Udfordringen er, at det i høj grad bliver på bekostning af væksten. Flere af vækstselskaberne sænker deres forventninger så markant, at de knapt ligner vækstselskaber længere.

Audientes, der for alvor står til at skulle bevise værdien af sit nylancerede produkt, mere end halverer forventningen for indeværende år fra 23-27 mio. til 9-12 mio.

For dyr børsnotering?
Flere af selskaberne har brugt store summer på at lade sig børsnotere, og nu står selskaberne uden mulighed for at hente mere vækstkapital. Spørgsmålet er derfor, om selskaberne har købt katten i sækken ved at gå på First North?

Det har været den dyreste vej til kapital at gå, og samtidig kan den aktuelle kapitalknaphed skade selskabernes potentiale på langt sigt, da mange af dem har stillet aktieoptioner, som skulle blive mange penge værd, i udsigt til ledelse og medarbejdere.

Grundlæggende er spørgsmålet derfor, hvilken investeringscase investorerne nu skal købe ind på. Så længe den risikovillige kapital er tørret ud, står vi med en vækstbørs med selskaber uden mærkbar vækst.

Daniel Skov Jensen

First North selskaber med urealistiske ambitioner

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank