Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kære Grønborg og Krull: Sæt fokus på de ”rigtige” pejlemærker

Morten W. Langer

onsdag 31. august 2022 kl. 7:00

Grønborg om Q3-banker: En rejse nærmer sig sin afslutning

Det er grundlæggende superpositivt, hvis vi kan få en seriøs og saglig debat om konkurrencen i banksektoren, herunder om baggrunden for, at de større banker de seneste år har købt ejerandele i de mindre banker, mener chefredaktør Morten W. Langer, der her kommenterer pensioneret bankanalytiker Per Grønborgs indlæg i Børsen og Lars Krulls kommentarer til Finans.dk.

Per, i debatten om konkurrencen i banksektoren fokuserer du kun på, om banksektoren har haft en overnormal forretning af egenkapitalen. Udgangspunktet er de data, som Konkurrencestyrelsen har fremlagt i sin seneste rapport om bankkonkurrencen, og det er data baseret på tidligere beregninger fra Nationalbanken.  

Du skyder tallene ned med henvisning til, at beregningerne slet og ret er forkerte. Og det er de måske også.

For høje lønninger

I min første kritiske kommentar om Konkurrencestyrelsens rapport lagde jeg mest vægt på to andre elementer, som efter min mening er langt vigtigere. For det første omkostningsstrukturen i banksektoren, hvor beregninger, understøttet af bankeksperten Johannes Raaballe, viser, at der er knap 13.000 flere ansatte i den danske banksektor, end der burde være – i forhold til de lande, vi normalt sammenligner os med.

Hvis omkostningsniveauet i den danske banksektor er alt for højt (også med overnormale lønninger, som rapporten påviser), vil ineffektiv konkurrence ikke engang sætte sig i overnormale afkast. Så debatten afspores ved kun at kigge på egenkapitalforretningen.   

For det andet har Økonomisk Ugebrev tidligere påvist, at både bankernes udlåns- og indlånsrenter over en bred kam er mindre attraktive end i de fleste andre vesteuropæiske lande. Danskerne betaler simpelthen for meget for deres lån, og de får for lidt på deres bankindlån. 

Den ”rigtige” debat om konkurrencen i den danske banksektor bør tage afsæt i disse to målepunkter, altså omkostninger og priser. Men Konkurrencestyrelsen har slet ikke fokuseret på disse forhold i sin analyse.

I forlængelse heraf kan det undre, at bankforsker Lars Krull for nylig i Finans.dk kaldte bankernes opkøb af ejerandele i andre banker ”mærkelig” og uhensigtsmæssig. Efter min mening er konsolidering i banksektoren en helt central og vigtig udvikling, der på sigt skal sikre færre, større og mere effektive banker. Danmark har i dag alt for mange banker, og derfor er omkostningerne også alt for høje.

Det vil give en kæmpe samfundsgevinst, hvis konsolideringsbølgen i den danske banksektor fortsætter. Vi har de seneste år allerede set en stribe nyttige og perspektivrige sammenlægninger. Bl.a. Jyske Banks overtagelse af Handelsbanken, Spar Nords overtagelse af BankNordiks filialer og Sydbanks overtagelse af Alm. Brand Bank. 

Sammenlægningerne forløser enorme synergigevinster, som både kan komme kunderne og aktionærerne til gode. Opkøb af aktieposter er en del af positioneringskampen, når det gælder om at sætte sig på godbidderne i den fremtidige konsolidering. 

Øget konsolidering kan også give en mere effektiv banksektor, som herefter vil have bedre mulighed for at stå i mod, når de globale tech-giganter begynder at interessere sig for det danske marked.

Mindre magt til supermarkeder

Finans.dk’s kortlægning af, hvordan en stribe store danske banker har positioneret sig til yderligere bankovertagelser med at købe aktieposter i en lang række lokalbanker, er interessant, men old news. Artiklen fremstår forfejlet og misvisende på grund af Lars Krulls besynderlige vurdering. 

Endelig bør det fremhæves, at erhvervsminister Simon Kollerup nu ser ud til at ville tage fat i et vigtigt konkurrenceproblem. Til Økonomisk Ugebrev siger ministeren: ”Jeg har absolut ingen intention om at splitte (finansielle supermarkeder) op. For der er ingen tvivl om, at det er nemt med én enkelt indgang for danske forbrugere til finansielle produkter. Men det må selvfølgelig ikke ske på bekostning af, at forbrugerne får de bedste og billigste produkter.”

Som det fremgår af Økonomisk Ugebrevs artikel, er det ret beset en bombe under de finansielle supermarkeder. Hvis Danske Bank, Nordea, Nykredit og Jyske Bank bliver tvunget til at sælge konkurrenternes produkter (hvis de er billigere end egne produkter), vil der komme et opgør med, at over 90 pct. af danskerne nærmest automatisk køber supermarkedets egne produkter, uanset om de er billigst eller bedst. 

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank