Har ISS endelig løftet sig ud af adskillige års stagnation? De nye mål for ISS’ indtjening og vækst præsenteres til november og vil blive modtaget med mere tiltro efter overraskende gode halvårstal.
ISS er med et overraskende godt resultat for 1. halvår 2022 for alvor ved at genskabe tilliden til selskabet. For 2022 ventes EBIT-overskudsgraden nu at blive 3,75 pct., hvor der frem til halvårstallene var ventet 3,5 pct.
Det er sandt, at omsætningsvæksten stadig hjælpes af et bounce back efter coronakrisen og af en stigende inflation (og salgspriser), og at væksten nok vil aftage i årets anden halvdel. Men den organiske vækst ventes trods alt nu for hele året at blive ”over 5 pct.”, hvor der før var ventet ”over 4 pct.”.
Ledelsen vil dermed punktligt nå de mål, der var sat i turnaround-planen. Det betyder, at ISS har gjort, hvad markedet først og fremmest sukkede efter: Koncernen har foreløbig skabt mere forudsigelighed og mere tillid til et ISS, der tidligere alt for ofte skuffede i forhold til planer og forventninger.
Skuffede forventninger
Der var netop store forventninger, da ISS fik et comeback på børsen i 2014, men siden har omsætningen været faldende til stagnerende, og EBIT-overskudsgraden faldt, indtil den fik et sidste afgørende tryk ned og blev negativ i coronakrisens første år, 2020. I 2019 – lige før corona-krisen – opnåede ISS en overskudsgrad på 4,2 pct., i 2018 5,0 pct. og i 2017 5,4 pct.
Hvis man ser bort fra de to særligt dårlige coronaår 2020 og 2021, kan man se udsigten til en overskudsgrad på ”over 3,75 pct.” i 2022 som en fortsættelse af en underliggende nedtur, der har varet i mange år.
Spørgsmålet har længe været, om ISS overhovedet igen kunne få momentum i forretningen? På den baggrund har aktiekursen siden februar 2020 simret under niveauet 150. Så sent som i juni 2022 var den nede i 112.
Med udsendelsen af de overraskende gode tal for 1. halvår 2022 blev kursen imidlertid sendt i vejret med omkring 12 pct. til over 140. Det var kvitteringen for, at ledelsen foreløbig leverer, hvad den har lovet. Det bliver derfor væsentligt, hvad der stilles i udsigt på kapitalmarkedsdagen 7. november. ISS er over de seneste par år blevet trimmet og fokuseret som sjældent før. Hvorfor, kan man begynde at spørge, skulle koncernen ikke igen kunne nå op på en overskudsgrad på 5-6 pct. og vokse organisk med fem pct. om året, når den igen fungerer optimalt og markederne normaliseres?
Man må dog formode, at ledelsen i november offentliggør mål, som man anser for at være konservative. ISS har tidligere for ofte skuffet investorerne, og tilliden er endnu ikke grundfæstet nok til, at de kan tage chancer.
Der kan også være reel grund til en vis forsigtighed. Hvis flere af koncernens vigtige markeder rammes af recession, vil det koste, om end minusvæksten i USA foreløbig ikke synes at påvirke ISS. Signalerne er foreløbig generelt optimistiske, og troen på, at ISS er løftet ud af en langvarig stagnationsperiode breder sig.
For investorerne vil de finansielle mål i november blive usædvanligt interessante og vigtige. Men det vil være nok så vigtigt, at ledelsen kan overbevise om, at virksomheden er bedre styret og kontrolleret, end den har været tidligere.
Morten A. Sørensen
Aktuel kurs 131,30
Kursmål (6 mdr) 151,00
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.