Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema – Kapitalforvaltere 2022: Stor nedgang i AuM i 2022: Bankers indtægter øges alligevel

Morten W. Langer

mandag 05. september 2022 kl. 9:00

Analytikerne bagud med opjustering af 2023-bankoverskud

Generel kursnedgang i både aktier og obligationer har kostet milliarder i tabt AuM for de store banker. Men trods færre milliarder under forvaltning for kunderne, har bl.a. Danske Bank, Nordea og Nykredit øget indtægterne betragteligt. Nykredit fortsætter i halvåret 2022 vokseværket, og landets tredjestørste finansaktør er nu tæt på at bide Danske Bank i haserne inden for asset management.

Danske Bank har det seneste halvår mistet kapital under forvaltning (AuM) for over 100 mia. kr., fremgår det af bankens regnskab. Efter årets andet kvartal var AuM på 704 mia. kr. mod 812 mia. kr. ved årsskiftet. Det svarer til et fald på 13 pct., og det er stort set det samme som halvårets kursfald på globale aktier. 

Bag værdifaldet ligger med stor sikkerhed et kundeudtræk af kapital, da en betydelig del af den forvaltede kapital består af obligationer, der ikke har været udsat for samme kursfald i en gennemsnitsportefølje. Nedgangen er dog størst i AuM for retailkunder, altså private, hvilket antageligt afspejler en højere aktieandel.     

Danske Bank har dog i overraskende grad formået at opretholde og øge indtægterne fra asset management: I Q2 løb indtægterne op i 573 mio. kr. efter 66 mio. kr. i performance fee, som ikke nærmere forklares, men der var indtægter for 550 mio. kr. i samme kvartal sidste år. 

Banken har altså hentet performance fee i et kvartal, som for de fleste investorer har været jammerligt. Det forklares, at performance fee stammer fra forvaltning af private equity: 

“The primary driver of performance fees in the first half of 2022 was fees received in Danske Private Equity. Assets under management declined 13% from the end-of-year level, as asset prices fell further in the second quarter, while net sales were positive in the first half, driven by the institutional segment,” skriver banken.

Nordea oplyser for halvåret, at AuM dykkede til 248 mia. euro fra 273 mia. euro efter første kvartal og fra 274 mia. euro for et år siden. Omregnet til danske kroner har den nordiske storbank 1860 mia. kr. under forvaltning, og den er altså mere end dobbelt så stor som Danske Bank på dette forretningsområde. 

Nedgangen for Nordea i AuM har været størst for den del af kapitalen, som er hentet via interne kanaler, antageligt investeringsforeninger og investeringspuljer. Nedgangen var alene i andet kvartal på 11 pct., hvor markederne dog også sluttede kvartalet meget negativt.

Nordeas private banking-forretning, som ligger under asset management, tegner sig for 106 mia. euro af den samlede kapital under forvaltning. Danske private banking-kunder stod for 31 mia. euro heraf, kun overgået af den finske private banking-forretning. Den danske private banking-forretning er altså større end de tilsvarende forretninger i Sverige og Norge, hvor Nordea er mindst.

Nordeas indtægter fra asset management i form af gebyrer og provisioner faldt kun 4 pct. til 272 mio. euro, i andet kvartal, mens det underliggende AuM-volumen dykkede mere end det dobbelte, nemlig 9 pct. 

Alt andet lige indikerer det, at banken har øget sin indtjeningsmarginal på den forvaltede kapital. Billedet underbygges af årsudviklingen, idet den totale AuM fra første halvår 2021 til første halvår 2022 dykkede med 10 pct., mens gebyrindtægterne steg 8 pct. Banken forklarer, at den øgede marginal skyldes et ændret produktmiks, altså mod produkter med højere indtjeningsmarginal.

Nykredit, som strategisk satser meget på asset management, bl.a. via opkøb, oplyser i regnskabet, at der ved halvåret var en AuM på 405 mia. kr., mod 438 mia. kr. ved årsskiftet, svarende til en tilbagegang på 7 pct. Heraf er forvaltningen af kapital i Nykredits egne fonde dykket fra 214 mia. kr. til 195 mia. kr. Nykredit skriver, at der bag det moderate værdifald ligger et nysalg på 23 mia. kr. 

Nedgangen er betydeligt mindre end for Danske Bank. Nykredit er over de seneste år bl.a. via opkøb vokset relativt mere end Danske Bank. 

Tilbage i 2019 var Danske Banks AuM mere end tre gange større end Nykredits. Ved halvåret udgjorde Nykredits AuM 57 pct. af Danske Banks, og fortsætter denne udvikling, vil Nykredit for alvor kunne udfordre den danske storbank på AuM om nogle år.

Også Nykredit har øget indtægterne på trods af lavere AuM, ligesom de to store konkurrenter. Det kunne tyde på, at der ikke er det store konkurrencepres på forvaltningspriserne.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank