Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Projektudbyderenes afkast skrider efter rentehop

Sten Thorup Kristensen

fredag 23. september 2022 kl. 9:00

Projektudbyderenes afkast skrider efter rentehop

Private investorer, der det seneste år har indgået aftale om at investere i ejendomsprojekter, må se forudsætningerne bag de fremlagte afkastberegninger skride. Når ejendommene står færdige, er slutfinansieringen pludselig meget dyrere end forudsat i prospektet. 

Det er en regel i Danmark, at der først kan gives et realkreditlån, når en ejendom står helt færdig. Gennem den lange periode med faldende renter er det ikke noget, man har mærket det store til. Men efter de pludselige rentestigninger i 2022 har alvoren meldt sig. Konkret har den ramt private investorer i de talrige projekter med spritnye ejendomme, der bliver udbudt af f.eks. Formuepleje og Koncenton. 

For projektkøberne er problemet, at den endelige finansiering med realkreditlån først indgås, når projektlejlighederne står færdigbygget og indflytningsklar. Og der kan gå lang tid, fra aftalen indgås med estimerede forudsætninger, til, at den endelige finansiering er på plads.    

Det afkast, de er er stillet i udsigt, er blevet markant udhulet af, at virkelighedens rentesatser er betragteligt højere end det, der er budgetteret med i prospekterne. 

Råder til lang finansering

Nykredit har bemærket fænomenet.

”Efter renterne er steget, oplever vi investorer, der f.eks. har solgt ejendomsprojekter til andre investorer inden rentestigningerne, men ikke har rentesikret den lange finansiering. Typisk har de taget en byggefinansiering med kort rente og hjemtager først den langsigtede finansiering, når byggeriet er færdigt. Det gør de til dagens renteniveau, hvilket påvirker det endelige afkast. I vores rådgivning råder vi til, at de sikrer en lang finansiering af projektet, så de ikke bliver ramt af de stigende renter på deres afkast,” oplyser realkreditinstituttet.

Projekterne er typisk bygget op sådan, at der optages lån i de nyopførte ejendomme. Det, som investorerne køber, er altså gearede investeringer. Med en rente tæt på nul, kan de booste deres faktiske afkast. Men nu har i hvert fald renten på langfristede realkreditlån løftet sig op omkring de 4 pct., og så ser regnestykket anderledes ud.

Et eksempel er Nicolinehus, som Formuepleje udbød tidligt på året. Der er tale om en smuk beboelsesejendom med noget erhverv i det prestigiøse nye kvarter Aarhus Ø. Ejendomsværdien er 825 mio. kr., som Formuepleje vil belåne med godt 50 pct. Ud af det kommer en anslået årlig egenkapitalforrentning på 7,99 pct i hvert af de første ti år. Heraf ventes i gennemsnit 2,14 procentpoint om året udbetalt som direkte udbytte.

Men den beregning er foretaget på rentesatser, der nu er forældede. To 20-årige lån er budgetteret til renter på henholdsvis 1,16 og 1,28 pct. Den 20-årige rente er i skrivende stund nærmere 4,5 pct. Det største lån er imidlertid en F10’er til budgetteret 0,35 pct. i rente. Nutidens virkelighed hedder omkring 3,5 pct. Hertil kommer, at renten også er steget på en mindre andel helt kortfristet finansiering. Ejendommen er sat til overtagelse den 31. december, hvor finansieringen altså også skal lægges fast.

Spiser af inflationssikringen

Søren Astrup, direktør i Formuepleje, vedgår i en skriftlig kommentar, at verden har ændret sig, siden prospektet for Nicolinehus kom på gaden.

”Siden udbuddet af Nicolinehus Nord har verdensøkonomien ændret sig markant, og vi ser en væsentlig højere rente end i starten af året, som isoleret set har negativ indflydelse på det forventede afkast. Modsat vil en højere inflation betyde stigende lejeindtægter, især for en ejendom som Nicolinehus, hvor andelen af erhvervslejemål er betydelig. Man kan ikke forudsige den fremadrettede inflations- og renteudvikling, men det vil selvfølgelig påvirke det forventede afkast af en ejendomsinvestering. Formuepleje forventer fortsat, at det langsigtede afkast for Nicolinehus Nord A/S samlet set over en tiårig periode vil være på niveau med det forventede afkast, der fremgår af udbudsmaterialet,” skriver Søren Astrup.

Når afkastet kan holde niveauet, selv om der er større låneomkostninger, skyldes det, rentestigningen også giver mulighed for at opkræve højere huslejer. Men den betragtning har et vigtigt men: Huslejestigningen var også en del af det, der skulle have været attraktionen ved en ejendomsinvestering; nemlig at den er relativt inflationssikker. Nu kommer højere finansieringsomkostninger altså til at spise af denne inflationssikring.

Artiklen, som er skrevet af redaktør Sten Thorup Kristensen, er en bearbejdet version af en artikel i månedsbrevet PRO Ejendomme.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank