Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Vejret afgør, om vi får en alvorlig energikrise

Morten W. Langer

onsdag 21. september 2022 kl. 7:00

Lars Rohde: Højere naturgaspriser kan føre til lavere boligpriser i dele af landet

Flere ting kan stadig kaste Europa ud i en alvorlig energikrise til vinter. Analytikernes basis-scenarie er en blød landing uden rationeringer. Det kan dog stadig gå helt galt: En isvinter med store opvarmningsbehov er worst case-scenariet. Men også manglende sol i Sydeuropa og manglende regn i Nordeuropa kan blive et alvorligt problem. Så den europæiske energisituation er for alvor i vejrets vold.

Priserne på det europæiske marked for elektricitet er igen ved at falde mere til ro efter en meget turbulent periode med finansiel nervøsitet og vild spekulation. 

Baggrunden er dels, at naturgasmarkedet er ved at finde sine markedsmæssige ben igen. Der er en stigende erkendelse af, at der hen over vinteren nok ikke vil opstå knaphed på naturgas og el. 

Dels er der nu intensive politiske overvejelser om at ændre markedsstrukturen for prisfastsættelsen på elmarkedet, så det ikke er marginalprisen på den sidst leverede naturgas, der bestemmer prisen på hele el-markedet.  

Økonomisk Ugebrev har læst sig gennem en stribe analyser fra danske og udenlandske finanshuse om situationen på energimarkedet, som vi her forsøger at gengive et samlet indtryk fra. Vi starter med Danske Banks head of credit research, Jakob Magnussen, specialist i energimarkedet. 

Han vurderer, at Europa i en alt andet lige-situation hen over vinteren vil opleve et mindre prisfald på naturgas (og dermed også en lavere elpris). Men også at priserne fortsat vil ligge på et historisk højt niveau, som vil gøre det urentabelt for energiintensive virksomheder at holde gang i produktionen, bl.a. inden for kemi.  

I det hele taget er en del af løsningen, at både private og virksomheder i Europa vil aftage mindre el på grund af de høje priser, og der ses allerede lavere efterspørgsel end normen for denne årstid.  

Men grundlæggende er der fortsat mange ubekendte i det samlede regnestykke. Vejrliget kommer til at få meget stor betydning for den europæiske energisituation. Energiproduktionen har både været ramt af lav produktion fra sol i Sydeuropa, moderat vind fra vindmøller og lave nedbørsmængder til vandkraft fra Sverige og Norge. Så sol sydpå, vind til vindmøllerne i Tyskland og nedbør i Norden vil lette presset betydeligt på det europæiske energimarked.

Men vigtigste vejrfaktor bliver, om vi får en hård eller en mild vinder i Europa. En isvinter vil for alvor øge energiforbruget, og i værste fald kan det betyde, at dele af erhvervslivet får besked om at lukke ned.  

Når det i eftersommeren er gået helt galt med priserne på det europæiske elmarked, er det langt fra kun fordi russerne nu har lukket ned for naturgassen gennem Nord Stream 1-gasledningen. I Frankrig er 28 af 56 atomkraftreaktorer for tiden lukket ned på grund af serviceeftersyn og mistanke om rust i kølesystemerne. En stor del af reaktorerne ventes dog genstartet til december. 

En anden vigtig buffer til at håndtere en presset energisituation er de tyske kernekraftværker. De fleste af disse er nu lukket, og de tre resterende skal lukke til nytår. Kun to af disse holdes i baghånden til at imødegå en ekstrem energikrise.

Ifølge Jakob Magnussen er der særligt fire forklaringer på, at naturgasprisen på det seneste er faldet: For det første er der forlydender om politiske indgreb på elmarkedet, måske en priscap.

For det andet giver den russiske defensiv i Ukraine øgede forhåbninger om, at Putin afsættes fra magten. 

For det tredje er de høje gaspriser begyndt at påvirke efterspørgslen negativt, hvilket også har en dæmpende effekt på priserne 

For det fjerde er de tyske naturgaslagre ved at være fyldt op, og det betyder også, at der tilflyder mere gas til det almindelige naturgasmarked til dækning af markedsbaseret efterspørgsel (frem for at blive sendt på lager).

Efter et kæmpe prishop medio august er gasprisen vigende

Højere energipriser kan koste Europa 2 mia euro

”I en alt andet lige-situation forventer jeg, at priserne på naturgasmarkedet vil falde yderligere de næste måneder, men fortsat ligge på et historisk højt niveau. Jeg ser ikke en egentlig energikrise forude dog med forbehold for, at vejret og situationen i Rusland gør fremtiden meget svær at spå om,” siger Jakob Magnussen.

Hans konklusion stemmer godt overens med holdningen hos energianalytiker Andreas Steno Larsen, som er tidligere makroanalytiker hos Nordea. Han skriver i en analyse af det europæiske energimarked, at Tyskland trods lukning af Nord Stream 1 har formået at øge leverancerne fra andre lande og få fyldt sine lagre op. 

Han påpeger, at de enorme prishop på naturgas har andre forklaringer end lukningen af den russiske gasleverance. Han skriver også, at denne forklaring går på tværs af de fleste mediehistorier om det pressede europæiske energimarked: ”Doom and gloom sells, but in my opinion the narrative is exaggerated – if not exhausted. 

Han påpeger dog også, at han ikke ser stor grund til optimisme på den korte bane. Men han gentager, at tyskerne har opbygget naturgaslagre, samtidig med at Putin har haft lukket for gassen. 

Morten W. Langer

Russisk stop for gas sendte ikke energipriserne op

Tysklands elforbrug 20 pct lavere end historiske norm

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank