Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Fagbevægelsens pensionskasser suveræne på afkast

Linda

søndag 21. maj 2017 kl. 13:33

Langt de fleste firmapensioner placeres i et kommercielt pensionsselskab, men det er en dårlig ide, hvis man skal tro pensionsbranchens egen afkastportal.

Kun ét kommercielt pensionsselskab, PFA, kan følge med i toppen af afkaststatistikkerne. Ellers ligger arbejdsmarkedspensionskasserne i top.

Det kan selvfølgelig bero på tilfældigheder, som mange i branchen gerne giver som forklaring. Men fire ud af fem topplaceringer på afkastet i de seneste mange år går til arbejdsmarkedets pensionskasser. PFA sniger sig lige ind på en andenplads, men derefter består førerfeltet kun af arbejdsmarkeds pensionskasser, som Industriens Pension, Sampension og PensionDanmark.

De kommercielle pensionsselskaber, som Nordea Liv & Pension og Danica, bruger ellers typisk salgsargumentet, at de er bedst til at skabe afkast for kunderne. Men i virkeligheden ligger de milevidt fra pensionskasserne, viser en opgørelse fra Fakta om Pension. Samtidig er forskellen mellem top og bund nærmest afgrundsdyb. Fra 2011 til 2016 har Industriens Pension årligt skabt kunderne et afkast på 12,6 procent, mens det er under det halve i kommercielle selskaber som Danica og Skandia, hvad angår firma- og overenskomstbestemte pensioner baseret på markedsrenteproduktet.

”Vi har en meget homogen kundegruppe, enkle produkter og ordninger, og det medfører, at vi ikke drukner i problemstillinger omkring mange forskellige ordninger og kundetyper. Det betyder også, at vi meget hurtigt kan flytte rundt på meget store midler mellem forskellige aktivgrupper. Det har i hvert fald betydet, at vi i PBU lå rigtigt godt på afkast sidste år,” fortæller direktør Sune Schackenfeldt fra Pædagogernes Pensionskasse, PBU.

Sidste år var præget af meget store udsving på aktiemarkederne som følge af briternes beslutning om at forlade EU og Trumps sejr i USA. Men det er netop ikke spekulation i den slags, der skaber vindere på pensionsmarkedet, hvis man spørger arbejdsmarkedets pensionskasser. Det handler om langsigtede investeringsstrategier, hvor man kan holde unoterede og ekstra risikofyldte investeringer, selv når bølgegangen er høj på de finansielle markeder. I Sampension forklarer investeringsdirektør Henrik Olejasz Larsen, at unoterede aktier er en stor del af forklaringen på det gode afkast. ”Som en lille håndfuld af de andre selskaber har vi haft relativt mange investeringer i unoterede aktier i forhold til børsnoterede, og det har i perioden givet et højt afkast,” siger han, og den forklaring hører man også fra PensionDanmark.
”Vi har over de seneste år haft meget fokus på at opbygge en portefølje med en væsentlig spredning og robusthed. Derfor er knap 30 procent af formuen investeret i alternativer, herunder 20 procent i et miks af infrastruktur og ejendomme. Ligeledes er godt en tredjedel af vores aktieportefølje investeret i selskaber med en relativ stabil og ikke særlig konjunkturfølsom indtjening. Set over en konjunkturforløb forventer vi, at vores strategi vil levere et attraktivt afkast med mindre udsving fra år til år end mere traditionelle porteføljer, som ligger tungere i aktier. Og det er også det man har set over de seneste seks år,” siger direktør Claus Stampe.

Også langvarige relationer til eksterne porteføljemanagere, hvor man ikke selv har ekspertisen, fremhæves. Det er måske også en anden forklaring på de store forskelle i afkastene. De store pensionsselskaber er ofte bundet ind i en struktur, hvor de kan have sværere ved at udskifte investeringer, der ikke klarer det godt, hvis de kommer fra samme koncern. Det forklarer også, at PFA, der ikke har den slags hensyn, kan følge med i top. Og det er måske også en stor del af forklaringen i Industriens Pension – altså gode eksterne porteføljemanagere. ”Vi har meget betydelige investeringer i bl.a. unoterede selskaber og infrastruktur, der gennem mange år har leveret solide tocifrede afkast. Her gik vi tidligt ind og har gennem årene opbygget stærke relationer til de bedste fonde i verden. Vi har blandt andet fundet kvalitets-porteføljemanagere, som har været i stand til at skabe stærke resultater på områder, hvor vi ikke selv har haft ekspertisen. Det har givet solide resultater, og det er fortsat områder, som vi fokuserer meget på,” siger adm. direktør Laila Mortensen.

læs hele udgivelsen her

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank