Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Lønmodtagere i firmapensioner får ikke det bedste

Linda

søndag 21. maj 2017 kl. 13:41

Kun få danske virksomheder har lagt firmapension for deres ansatte i en arbejdsmarkedspensionskasse.

Pensionskasserne deltager i masser af udbud, men de vinder ekstremt sjældent opgaverne. Mistanke om, at kasketforvirring hos Willis og AON udgør en barriere.

I løbet af de seneste seks år er en pensionsordning på en halv mio. kr. vokset til lidt mere end det dobbelte i Industriens Pensionskasse, mens den kun er nået godt 700.000 kr. i flere af de kommercielle pensionskasser. Altså mere end 50 procent mindre i samlet afkast. Men forskellen er tilsyneladende ikke nok til at rykke rundt på markedet. For arbejdsmarkedets pensionskasser ligger mildest talt ikke øverst på listen, når danske virksomheder skal vælge pensionsleverandør til deres ansatte.

Fuld service hos Sampension
Men når det en sjælden gang lykkes en pensionskasse at vinde et udbud, er tilfredsheden stor – også hos virksomheden: ”På linje med de kommercielle pensionsselskaber, som vi tidligere har samarbejdet med, har Sampension levet fuldt og helt op til forventningerne. Det gælder både i forhold til service, forrentning og omkostninger, som er de tre primære parametre, vi ser på, når vi skal vurdere en pensionsleverandør. KMD har haft Sampension som leverandør for de overenskomstdækkede medarbejdere i en del år, men fra 1. januar 2015 fik vi alle medarbejdere med i en samlet ordning, som Sampension vandt i en udbudsrunde,” lyder det fra Lisbeth Hald, Executive Vice President i KMD.

Hun fortæller, at KMD ønskede en aftale, hvor man fik det bedst mulige afkast, lave omkostninger, og sidst, men ikke mindst, en god service. ”Vi etablerede samtidig en sundhedsforsikring for alle medarbejdere gennem Sampension. Det var første gang, Sampension skulle levere sundhedsforsikring, og det har helt igennem været en meget positiv oplevelse. Vi oplever proaktivitet og en meget kundeorienteret tilgang, så det har ikke været en vanskelig overgang for os,” siger Lisbeth Hald.

Nogenlunde samme svar kom fra finansdirektør Chris Bigler hos Sportmaster, der også gik til Sampension sidste år. Afkast og omkostninger var centrale, og der er pensionskasserne ifølge branchens egen afkastportal, Fakta om Pension, langt de bedste. I Sampension siger adm. direktør Hasse Jørgensen, at man har arbejdet meget på at konstruere et produkt, der netop kan klare en sammenligning med de kommercielle selskaber. ”Det er fleksibelt på forsikringerne til medarbejderne, og man kan efter min mening ikke pege på huller i vores produkt i forhold til resten af markedet. Derfor ser vi ingen grund til ikke at udbyde det i markedet, og grundlæggende tror vi på, at vi kan vokse i det her marked,” siger Hasse Jørgensen.
Men det er generelt op ad bakke for pensionskasserne, selv om stort set alle i markedet erkender deres evner. Sampension har de seneste år deltaget i 16 udbud, men det er blot blevet til tre nye kunder. Det skal ses i lyset af, at Sampension har skabt et af markedets bedste afkast over de seneste mange år. Også PensionDanmark har ambitioner om at vinde firmapensioner. Lige under ti gange har man deltaget i udbudsrunderne, men ikke en eneste gang har det resulteret i nye kunder. MP Pension har netop deltaget i et udbud, men blev frasorteret meget tidligt i processen. ”I min optik er eksempelvis Sampension nu fuldt ud på højde med de største kommercielle pensionsselskaber, når det kommer til produkter, service og forsikringsydelser. Vi har haft dem med i flere udbud, og de arbejder på at få fodfæste på markedet. Når det sker, er det min forventning, at de vil vinde masser af opgaver, for de gør det rigtigt godt,” siger partner Sten Asmussen fra de uafhængige pensionsrådgivere i Skinnerup Consulting.

Mæglerne får skylden
I pensionskasserne ses problemet typisk som de store mæglerhuse, som Willis og AON, der kræver store betalinger for deres ydelser fra pensionskasserne, hvis de skal vinde udbuddene. Vil man ikke betale, ryger man ud, lyder det flere steder. Årsagen kan være, at pensionsmæglerne tjener penge på to måder. Dels ved først at afholde selve udbuddet, og dels ved bagefter at rådgive medarbejderne om deres pensionsordning.

I de tilfælde, hvor pensionskasser har vundet en firmaordning, kommer udbuddet fra mæglere, der ikke beskæftiger sig med den efterfølgende rådgivning. Det er de små mæglere, der ikke fylder meget i markedet. De store mæglere har derimod en forretningsmodel, hvor de gerne vil stå for efterfølgende at rådgive virksomhedernes medarbejdere, og det er her, pensionskasserne afviser at betale.

læs hele udgivelsen her

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank