Hvad må man som investor og analytiker skrive på sociale medier og udtale i podcasts om konkrete aktier, uden at komme galt afsted i forhold til Finanstilsynet? Dette spørgsmål har fået ekstra meget opmærksomhed, efter at Finanstilsynet har givet den kendte privatinvestor Nicolai Frisch en påtale for at være for åbenmundet i en facebookgruppe om investering.
Sagen rummer både interessante perspektiver om, hvad man må sige som investor og analytiker, og hvordan Finanstilsynet fremover vil håndtere, hvad der virker som en relativt striks fortolkning af reglerne.
Den 1. maj 2022 skrev Nicolai Frisch i et indlæg i facebook-gruppen Dansk Investor Netværk med 53.000 medlemmer, at han havde ”signaler” på en stribe aktier baseret på en momentummodel, uden at oplyse om beregningen bag modellen. Det faldt tilsyneladende en anden investorlæser for brystet, og det fik personen til at melde Frisch til tilsynet. Gennem de seneste fire måneder har han været i dialog med Finanstilsynet, der i første omgang efter det oplyste truede med bøde og fængsel op til et år.
Manglede oplysningskilder
Forleden kom så en afgørelse fra Finanstilsynet som giver Nicolai Frisch en påtale. I indledningen hedder det, at ”Finanstilsynet har den 16. september 2022 påtalt en fysisk person, der er et kendt ansigt i erhvervslivet og investeringskredse, for at overtræde reglerne om investeringsanbefalinger i artikel 20, stk. 1, i markedsmisbrugsforordningen i forbindelse med udbredelsen af investeringsanbefalinger på sociale medier.”
Omkring indholdet af opslaget skriver tilsynet, at opslaget ikke angav de væsentligste oplysningskilder til investeringsanbefalingerne, herunder angav om oplysningskilderne var pålidelige, at opslaget, der indeholdt kursmål, ikke klart angav disse som kursmål, herunder angav de væsentligste antagelser ved udarbejdelsen og brugen af disse, at dato og tidspunkt for, hvornår udarbejdelsen af anbefalingerne blev færdiggjort, ikke fremgik af opslaget, at opslaget ikke angav alle forbindelser og omstændigheder, der med rimelighed kunne forventes at forringe anbefalingens objektivitet, herunder interesser og interessekonflikter, både i relation til den pågældende person og nært tilknyttede personer.”
Nicolai Frisch skriver i et opslag på Facebook, at ”Anklagen er, at jeg i mine opslag skal sidestilles som en professionel investor, der laver professionelle analyser og derfor skal overholde MAR. (…) Det er jo ingen hemmelighed at jeg er kritisk over for en lang række selskaber. Og jeg har en holdning om rigtigt mange selskaber samt hvordan en række professionelle aktører agerer. Når man stikker næsen frem, skal man også være klar på, at nogen ønsker at give en en blodtud. Og det har man så forsøgt at give mig nu.”
Til Økonomisk Ugebrev siger han, at han er meget forundret over Finanstilsynets påtale. ”Hvis man ellers ser på, hvordan analytikere og private investorer skriver på Facebook og udtaler sig i podcasts om konkrete aktier, som de selv har investeret i, og måske solgt aktierne lige efter kursstigninger efter positiv omtale, så virker tilsynets nedslag på mig meget tilfældigt. Ja, jeg har haft aktier i nogle af de selskaber, jeg har skrevet om, men jeg har ikke solgt lige efter.”
Nordnet retter ind
Nicolai Frisch forventer, at tilsynet vil få meget travlt fremover, hvis udfaldet mod ham er udtryk for en ny generel praksis. Uanset hvad er Nordnet også blevet nervøs for, hvad tilsynet nu pønser på. Investeringsplatformen skriver i en opdatering af reglerne for aktiedebatten på shareville.dk, at brugerne skal sikre, at ”dine indlæg ikke har et sådant indhold, at de udgør investeringsanbefalinger eller anden information, som direkte anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi vedrørende et eller flere finansielle instrumenter. Dette indebærer eksempelvis, at indlæg med direkte anbefalinger eller forslag om investeringer i finansielle instrumenter så som “køb”, “behold” eller “sælg”, ikke er tilladt.”
Det vil uden tvivl medføre en voldsom skærpelse af regelhåndhævelsen i forhold til gængs praksis på mange aktiedebatter, hvor det er sædvane at hype egne aktier, ofte baseret på udokumenterede og usaglige holdningstilkendegivelser. Nicolai Frisch skriver: ”Jeg er på ingen måder enig i det endelige påbud og jeg har sparret med en lang række professionelle aktører, der ikke mener, Finanstilsynet har en sag.”
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.