Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

RTX-opjustering åbner for nyt fokus på vækstplan

Steen Albrechtsen

mandag 26. september 2022 kl. 13:00

RTX-opjustering åbner for nyt fokus på vækstplan

Overskrifterne er fyldt med nedjusteringer og recessionsfrygt i øjeblikket. Derfor er det et særsyn, når der tikker en opjustering ind midt i september måned – endda den 2. i dette regnskabsår. RTX’ opjustering er primært udløst af en opblødning i komponentmanglen i elektronikindustrien, og det åbner for, at man igen kan begynde at kigge seriøst på RTX’s vækstplaner

Sidste halvdel af 10’erne var en fremragende periode for RTX, hvor udviklingen kørte på en snor med god kontinuerlig 10 pct. vækst i både omsætning og skalaeffekt på indtjeningen. Og følgeligt også en fænomenal udvikling i aktiekursen, som gik fra 12 til 200 på en håndfuld år. Siden da har det været svært at være RTX. Først kom Covid-19 og ødelagde for en stund efterspørgslen. Herefter fulgte den seneste udfordring på leverandørsiden, hvor problemerne med de globale forsyningskæder har forstyrret og fordyret produktion og komponentlevering i stor grad. Der er nu en opblødning på vej, og RTX’ opjustering i mandags bekræfter dette billede, som vi f.eks. også så svagt indikeret i GN Store Nords regnskab i august måned.

Opjusteringen af omsætningen var fra 550-610 mio. til ca. 650 mio. kr. og med et mindre løft i EBITDA fra 50-70 mio. kr. til 80 mio. kr., som også afspejler prisstigninger på komponenter.

Gennem et års tid har RTX haft en fast del i deres præsentationer, som har vist omsætningsudviklingen per kvartal – og måske vigtigere – hvilken omsætning, der er blevet rykket fra et kvartal til det næste pga. forsyningskæderne. Det har typisk været et tocifret millionbeløb, der har skiftet kvartal hver gang.

Nettoeffekten har dog været lettere begrænset på det seneste, fordi kvartalet, der misser leveringer, samtidig har haft missede leveringer fra kvartalet før som en booster af omsætningen. Lige så vel som at denne kontinuerlige forskydning udgør et mindre omsætningspres, mens puklen bygges op, kommer det naturligvis tilbage som et solidt boost, når puklen afvikles. Og det er sandsynligvis det, vi ser i øjeblikket.

Ved præsentationen af regnskabet for 3. kvartal i slutningen af august var delen med den kvartalsmæssige omsætning gledet ud og erstattet af udviklingen i den rullende 12 måneders omsætning. Her er det interessant at se, at man med 3. kvartalsomsætningen har nået 612 mio. kr., hvilket lige akkurat er højere end niveauet lige før, Covid-19 brød ud. Det er dermed ganske nærliggende at konstatere, at man nu er ved at være tilbage på vækstsporet, selvom RTX’ omsætning også er positivt påvirket af den stigende USD.

Nærmest ingen kursreaktion
Opjusteringen i mandags gav kun en meget begrænset effekt på aktiekursen i omegnen af 5 pct. Og fredag lignede den nærmest kun et lille afbræk i en kontinuerlig nedtur i aktien siden den seneste top i starten af august omkring kurs 170. Derudfra kan man konkludere to ting: For det første at aktien, som næsten enhver anden aktie, ikke kan gå ram forbi en større generel nedtur på aktiemarkederne.

For det andet, at opjusteringen nok ikke var helt overraskende, da RTX har ry for at være lidt konservative i udmeldingerne. Ikke mindst når en væsentlig del af omsætningen ofte klumper sig sammen hen mod slutningen af regnskabsåret ultimo september.

RTX har kontinuerligt gennem regnskabsåret sagt, at ordrebogen var meget stærk, men at usikkerheden kunne henføres til komponent- og leverancesituationen.

For en langsigtet investor er det naturligvis mere eller mindre underordnet om leverancerne – og dermed omsætningen – lander i det ene kvartal eller det næste. Så længe, omsætningen kommer i hus, og ordrebogen udvikler sig godt, bør alt groft sagt være godt.

Det har tidligere været på bordet, at Covid-19 har rykket alle ambitioner og målsætninger med 12 måneder, således at det nu er i 2023/24 årsregnskabet, målsætningerne skal indfries. Ambitionerne ligger på minimum 800 mio. kr. i omsætning og et EBITDA-resultat på minimum 145 mio. kr.

Med en opjusteret omsætning på 650 mio. kr. indikerer det en vækst på lige over 10 pct. i hvert af de kommende regnskabsår, og det bør bestemt være indenfor rækkevidde, når man ser historisk på det.

Regner vi lidt videre, betyder det også, at man sandsynligvis lander med et EBIT-resultat omkring 100 mio. kr. og dermed en bundlinje i nærheden af 75-80 mio. kr., svarende til næsten 10 kr. i indtjening per aktie. Med en aktuel kurs på 119 er aktien ved at være billig historisk set – selvom indtjeningen er lidt presset p.t.

Det store spørgsmål er, om man permanent er tilbage på vækstsporet, og om man henover årene kan løfte bruttomarginen lidt i takt med, at komponentsituationen normaliseres fuldstændig?

Her er det vigtigt at huske på, at vi næppe vender tilbage til de ”gode gamle dage” med en margin på 55-60 pct. Strategien indebærer en fortsat vækst i udvikling og salg af skalerbare produkter fremfor de dyrere udviklings-/ingeniørtimer, der godt nok på bruttomarginniveau er bedre, men meget sværere at skalere.

RTX ligner bestemt ikke en dyr aktie på det nuværende niveau, men alt afhænger p.t. af udviklingen på de generelle markeder. Stilner uroen af, er det sandsynligt, at vi ser en kurs i nærheden af 140, når RTX den 29. november aflægger fuld årsrapport og nye forventninger.

Omvendt er det naturligt på mellemlangt sigt at holde øje med eventuelle konsekvenser af en begyndende recession, for ordrebogen er sandsynligvis allerede fyldt pænt op for de næste 12-18 mdr.

Steen Albrechtsen

Aktuel kurs 119,00

Kursmål (6 mdr.) 140,00

Rtx - Aktiekurs

Rtx - Konkurrentnøgletal

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank