Parken udsendte onsdag en børsmeddelelse om, at Lalandia-aktiviteterne nu også overvejes frasolgt, ud over de igangværende overvejelser om at frasælge alle selskabets ejendomsaktiviteter. Bestyrelsesformand Allan Agerholm oplyser til Økonomisk Ugebrev, at overvejelserne på ingen måde skyldes pres fra bankforbindelsen Nordea. Parken er derimod på vej med en ny strategiplan, hvor der vil være fokus på sport og underholdning.
Blandt investorer tolkes meddelelsen som et udtryk for, at det har været op ad bakke med forhandlingerne om ejendomssalget, som har været i gang siden december sidste år, altså næsten ni måneder. Undervejs er finansieringsrenterne steget markant, og det har sandsynligvis betydet markant højere afkastkrav fra investor i sammenhæng med lavere potentielle salgspriser for Parken.
Samtidig har det været fremme, at selve Parken kunne være meget vanskelig at sælge, fordi der udestår en stor modernisering af det efterhånden gamle nationalstadion til angiveligt flere hundrede mio. kr. Det har sikkert gjort det vanskeligt at sælge til en fornuftig pris samtidig med, at tilbagelejen for FCK ville blive meget høj.
Stor overraskelse
Ved udvidelse af salget til Lalandia-aktiviteterne kan der være betydeligt større skjulte merværdier, end Økonomisk Ugebrev tidligere har skønnet, der kunne være i ejendomsaktiviteterne, og som altså måske nu er faldet betydeligt. Umiddelbart kan værdien på kontortårnene i Parken have holdt værdien på grund af stigende huslejer baseret på det stigende nettoprisindeks.
Overvejelserne om salg af badelandaktiviteterne i Lalandia kommer dog som en stor overraskelse, da badelandene har været anset som Parkens stabile indtjeningsguldæg, som kunne sikre et stabilt årligt cash flow til at understøtte fodboldforretningen i år med manglende sportslige resultater og manglende indtægter fra europæiske turneringer. Bestyrelsesformand Allan Agerholm siger til Økonomisk Ugebrev, at et muligt salg af selve badelandsaktiviteten i Lalandia ikke har noget at gøre med, at Parken skulle være økonomisk presset eller oplever krav fra banken: ”I vores seneste regnskab viser vi jo, at vi har en solid forretning, også med positive bidrag fra FCK. Så når vi nu overvejer at sælge badelandene i Rødby, Søndervig, Billund og Motala, er det fordi, at det muligvis er den bedste løsning for os. Der kan både blive tale om to forskellige nye ejere eller én ejer af det hele.”
Allan Agerholm afviser på det bestemteste, at Lalandia nu er sat på salgslisten efter krav fra banken (Nordea), der har udlån på 1 mia. kr. til Parken. Det er en rentebærende gæld, som dog har fastlåst rente, dels i lange låneaftaler, og dels i afdækning med renteswaps, som må have givet en kæmpe gevinst i år med de stigende renter.
Et andet rationale bag et salg af Lalandia kunne også være, at el- og varmeregningen til opvarmning af badelandene nu må forventes at stige markant, så lønsomheden i badelandene forringes. Så Parken kommer til at møde økonomisk modstand fra både højere lånerenter og dyrere varmeregninger. ”Det koster selvfølgelig en del penge i opvarmning af badelandene til 38 grader. Men i det store billede betyder det ikke noget for vores økonomi”, siger han.
Opgør med konglomeratet
Allan Agerholm oplyser, at Parken snart fremlægger en ny strategiplan, som bl.a. bliver et opgør med den tidligere konglomerattanke, hvor der var mange forskellige forretningsben i koncernen. Fitness.dk blev solgt for nogle år siden, og Allan Agerholm indikerer, at Lalandia heller ikke passer ind i den fremtidige strategi, hvor der vil blive satset mere målrettet på S’et og E’et i Parken Sport & Entertainment.
”Vi vil i højere grad anvende vores udviklingsressourcer på at udvikle forretningen i og omkring stadion og fodbolden, som vi holder fast i. Vores hovedfokus bliver sport og entertainment. Men det vil vi fortælle mere om i den nye strategiplan, som vi snart fremlægger”, siger Allan Agerholm, der antyder, at aktiviteter på stadion, eksempelvis koncerter, skal udvikles.
Velkendt er det, at Royal Arena er blevet en hård konkurrent til Parkens stadion. Noget tyder dermed også på, at ledelsen har opgivet at sælge det danske nationalstation og i stedet vil udvikle hele forretningen omkring stadion. Det vil antageligt kræve en del investeringer, som skal finansieres. Derfor giver det meget mening, at Parken nu i stedet sælger badelandene.
Morten W. Langer
Aktuel kurs 80,00
Kursmål (6 mdr) 95,00
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.