Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Status 2022: Aktivt ejerskab i Top 30 danske investorer

Morten W. Langer

tirsdag 04. oktober 2022 kl. 11:00

Status 2022 - Aktivt ejerskab i Top 30 danske investorer

Økonomisk Ugebrev har de seneste 15 år skrevet vedvarende om danske institutioners aktive ejerskab i forhold til de børsnoterede selskaber. I mange år skete der kun lidt hos ATP og få andre pensionskasser. Men med de faste lovkrav i EU’s aktionærrettighedsdirektiv har rapporteringskvaliteten taget et kvantespring, viser Økonomisk Ugebrevs kortlægning. ØU Samfundsansvar gennemgår i en artikelserie storinvestorernes konkrete aktive ejerskab efter denne oversigtsartikel.

Årets opdaterede oversigt over de danske institutioners aktive ejerskab viser, at informationskvaliteten fortsætter op mod en international norm, efter at der tidligere var et enormt efterslæb til international best practice. ØU har i mange år fokuseret på informationskvaliteten, opdelt på en stribe forskellige indholdselementer i det aktive ejerskab, som vi gennemgår nedenfor.

Og selvom der for næsten 20 år siden blev udarbejdet det første sæt anbefalinger for aktivt ejerskab, er der først indenfor de seneste fem år for alvor kommet skub i tingene. Først med anbefalinger fra Komitéen for God Selskabsledelse, og for et par år siden blev EU’s aktionærrettighedsdirektiv implementeret i dansk lovning.

Det tydeligste tegn på, at de store danske institutioner er ved at komme godt med, er deres konkrete oplysninger om, hvordan de helt konkret arbejder. De nye lovkrav omfatter også beskrivelser af mere overordnet karakter i form af politikker og arbejdsprocesser, som langt hen ad vejen ikke siger noget om, hvordan den enkelte storinvestor arbejder.

ØU har derfor valgt at fokusere på det aktive ejerskab gennem tre konkrete oplysningssøjler, nemlig de såkaldte voting records, dialoglister og eksklusionslister. Oplysninger om det aktive ejerskab gennem disse tre dimensioner giver et meget klart billede af, hvordan den enkelte investor udfører aktivt ejerskab. Men alene oplysninger om disse forhold, uanset et svagt eller hardcore ejerskab, belønnes i den ratingmodel, ØU arbejder på.

Årets gennemgang viser, at 21 ud af de 30 undersøgte investorer nu offentliggør voting records. Det sker typisk på den måde, at investoreren i en offentlig søgbar database fortæller, hvordan man har stemt på hvert enkelt dagsordenspunkt på generalforsamlinger. Det fremgår af tekstboksen nedenfor, hvilke af investorerne der fremlægger voting records. Eksempelvis Nykredit Invest, Jyske Invest og Maj Invest gør det ikke.       

Groft sagt afspejler de store investorers rapportering og holdninger til aktivt ejerskab, i hvor høj grad de arbejder som aktive ejere (frem for at være passive investorer).

Oversigten viser også, i hvor høj grad de forskellige pensionskasser, investeringsforeninger og storbanker lægger vægt på at udøve aktivt ejerskab over for de børsnoterede selskaber – med henblik på at skabe et bedre investeringsafkast på de midler, danskerne har overladt til dem i forbindelse med formueforvaltning.

Økonomisk Ugebrevs oversigt med direkte links til de 30 største investorers rapportering om aktivt ejerskab er baseret på den information, investorerne selv giver – på deres hjemmesider, i redegørelser eller i årsrapporter.

Velkendt er det, at et vedvarende ejerpres på ledelserne i de børsnoterede selskaber i sidste ende ofte forøger virksomhedens afkast, og det kan også sikre bedre rapportering – og dermed reducere risikopræmien på aktien. Af samme grund lægger myndighederne vægt på, at investorerne er aktive ejere.

Morten W. Langer

Sådan forholder institutionerne til aktivt ejerskab

Følgende 21 af i alt 30 storinvestorer fremlægger voting records: ATP, P+, Akademikerne, PBU, Danske Invest, Spar Invest, Lønmodtagernes Dyrtidsfond, Nordea Invest, PensionDanmark, BankInvest, Lægernes Pension, Danske Bank, PFA, Danica, Industriens Pension, AP Pension, Pensam, Velliv, Jyske Bank, PKA og Sydinvest.

28 af 30 storinvestorer har eksklusionslister: ATP, P+, Akademikerne, PBU, Danske Invest, Spar Invest, Lønmodtagernes Dyrtidsfond, Nordea Invest, PensionDanmark, BankInvest, Lægernes Pension, Lærernes Pension, Danske Bank, Nykredit Invest, Danica, PFA, Sampension, Industriens Pension, AP Pension, Pensam, Topdanmark, Velliv, Jyske Bank, Jyske Invest og PKA.

15 af 30 storinvestorer har dialoglister: ATP, P+, Akademikerne, Danske Invest PensionDanmark, BankInvest, Danske Bank, PFA, Danica, Sampension, Industriens Pension, AP Pension, Pensam, Velliv og PKA.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank