Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

TEMA – Rating af Kapitalfondenes Top 100 Porteføljeselskaber: Hvert tredje porteføljeselskab ligger stadig ned efter COVID-19

Carsten Steno

tirsdag 11. oktober 2022 kl. 9:00

Rating af Kapitalfondenes Top 100 Porteføljeselskaber: Hvert tredje porteføljeselskab ligger stadig ned efter COVID-19

Rating af Kapitalfondenes Top 100 Porteføljeselskaber: Her er de kapitalfond-ejede danske porteføljeselskaber, som over en toårig periode har klaret sig ringest. Årets opgørelse viser, at en tredjedel af de 100 største danske porteføljeselskaber, ejet af kapitalfonde, de seneste to år er gået tilbage i ebitda-resultat, eller ligger fladt. Gennemgangen viser også, at særligt food & drink-detailkæder og leverandører af udstyr til fødevarevirksomheder har været hårdt ramt at pandemien. Inflationen og følger af Ukraine-krigen skaber nye problemer, skriver fagredaktør Carsten Steno i denne gennemgang.

Det er den almindelige opfattelse, at Danmark kom relativt godt igennem COVID-19-pandemien. Men det er en sandhed med modifikationer. I hvert fald gælder den ikke de kapitalfonds-ejede virksomheder, der opererer inden for fødevareindustrien eller er leverandør til denne vigtige sektor i dansk erhvervsliv. 

Det står lysende klart, når man analyserer de virksomheder, der udgør bunden i Økonomisk Ugebrevs performance-analyse af de kapitalfondsejede porteføljevirksomheder i årene fra 2019 til 2021, altså fra det seneste normal-år til næste normal-år. 

Her vejer cafekæder og restaurantvirksomheder og industrivirksomheder, der producerer udstyr til fødevareindustrien, tungt blandt de dårligste performende virksomheder. Allerværst står det til i kæderestauranten Joe & The Juice, der ad flere omgangen har været alvorligt finansielt udfordret af COVID-19, der indtraf netop, som kæden var i gang med en voldsom international ekspansion.

Høje huslejer og energiregninger i de gentagne lukningsperioder på de markeder, hvor Joe & the Juice opererer, samt lønudgifter, som redningspakkerne ikke har kunnet kompensere for, har helt klart oversteget et ellers stigende take away-salg, som ikke var en forretningsmæssig prioritet før pandemien. 

Over analyseperiodens tre år faldt ebitda med 128 pct. – fra 40 mio. kr. i 2019 til minus 11 mio. kr. sidste år. Yderligere har Joe & The Juice ikke været i stand til at overholde sine betalingsaftaler med bankerne, og nye aftaler og nye kapitalindskud fra ejeren Maj Invest Equity har derfor været nødvendige. I 2022 er det gået bedre, og omsætningsudviklingen er positiv. Men som alle andre virksomheder, der er afhængige af forbrugernes betalingsevne i den nye, inflationsdrevne dyrtid, ser kæden ind i en svær fremtid. 

Det samme gør Årstiderne, der leverer måltidskasser med økologiske basisfødevarer til danskerne. Her faldt ebitda med 60 pct. i tre-årsperioden – fra 34 mio. kr. i 2019 til 14 mio. kr. sidste år. Den snart 20 år gamle virksomhed, der har den grønne hollandske kapitalfond Triodos som medejer, har i den grad mistimet det omskiftelige marked under pandemien. Her steg efterspørgslen først for derefter at aftage, når restriktioner blev løftet og siden strammet igen. Pandemien har desuden besværliggjort driften og ført til stigende omkostninger. Og det bliver bestemt ikke bedre i 22. Det kan man læse ud af den seneste årsberetning, der også forholder sig til de aktuelle inflationstendenser. 

 

Kapitalfonde - Bund 10 Ebitda 01

Det står om muligt endnu værre til i Wila i Silkeborg, der leverer rustfrie stålløsninger til fødevareindustrien. Her faldt ebitda 11,1 pct. COVID-19 er også her en væsentlig del af årsagen, om end sygdom hos en hovedaktionær og salgsdirektøren i virksomheden også har spillet ind. Det er kapitalfonden Industri Udvikling, der nu har skiftet navn til Dansk Ejerkapital, der som mindretals-aktionær kæmper med at få virksomheden på ret køl.

Det samme gør svenske Procuritas i DSI Dantech i Sæby med et fald i ebita på 87 pct. – fra 34 mio. kr. i 2019 til 4 mio. kr. sidste år. Her fremstilles kølesystemer til fødevareindustrien. DSI har været ramt af turbulente markeder og store problemer med at færdiggøre projekter ude hos kunderne. Usikkerhed om underleverancer og lange leveringstider har været dagligdag i virksomheden, forstår man på årsberetningen. Fremtiden ser heller ikke for lys ud, da virksomheden har en betydelig forretning i Rusland, som er nødlidende på grund Ukraine-krigen.

Den samme krig har i den grad påvirket Carsoe – en anden stor underleverandør til fødevareindustrien. Ligesom DSI ligger Carsoe i Nordjylland. I denne virksomhed er kunderne især store trawlere, der fanger fisk til fiskeindustrien. 

Helt eller delvist lukkede skibsværfter i COVID-19-perioden har skabt huller i ordrebogen. Yderligere er en større ordre til Rusland blevet sløjfet. Håbet om, at hullerne i ordrebogen kun skyldes tidsforskydninger, synes forduftet. En ellers lovende virksomhed, der oprindeligt tiltrak fhv. statsminister Helle Thorning-Schmidt som bestyrelsesmedlem (hun er siden trådt ud,) synes at skulle blive et besværligt aktiv for den meget lukkede danske kapitalfond Solix.

Blandt de øvrige portefølje-virksomheder i den absolutte bund præsterer Dansk Ejerskifte at være repræsenteret med endnu en virksomhed, C&H System i Næstved, der bygger automatiske produktionslinjer. Ebitda faldt med 121 pct. 

Også her tilskriver ledelsen pandemien en væsentlig del af den forringede performance. Det har simpelthen været svært at få færdiggjort projekter i virksomheder under delvis nedlukning, og det har heller ikke været nemt at komme ud og sælge nye.

Recover er nordens største skadesservice-virksomhed, som kapitalfonden EQT overtog i 2021. Ebitda faldt 72 pct. i treårsperioden. Omskiftelige markeder, store udbud, som for ofte er tabt, har præget udviklingen i virksomheden. Den håber, det vender i indeværende år.

Går man uden for bund 10-listen og kigger på bund 20, overrasker det lidt at finde software-virksomheder som Sitecore og Eltronic, der ellers i årevis har præsteret godt. Sitecore havde et rekordår i 2018/19. Ebitda er faldet, men det er dog stadig højt. Eltronics har været ramt af forsyningsproblemer, men virksomheden venter ikke, at de varer ved.

Carsten Steno

Kapitalfonde - Bund 10 bruttoresultat 02

Kapitalfonde - Bund 10 Ebitda 02

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank