Kvaliteten i de 100 største børsnoterede selskabers investor relations er i dette års kortlægning forbedret en smule i toppen, mens IR-arbejdet er kritisk ringe i hvert fjerde selskab. Blandt bundskraberne er ellers fremgangsrige selskaber som ChemoMetec, delvist statsejede Københavns Lufthavne og Sparekassen Sjælland-Fyn. Chefredaktør Morten W. Langer gennemgår her hovedresultaterne af årets Top 100 Rating af Investor Relations.
Ud af de ti målepunkter i Økonomisk Ugebrevs ratingmodel for de børsnoterede selskabers arbejde med investoIRr relations er der nu syv selskaber, der får maksimumpoint. Det er to mere end i sidste års kortlægning. Nye selskaber med i topgruppen er Netcompany, NKT og Rockwool, som har følgeskab af Danske Bank, Coloplast, DSV og Ørsted.
Af de andre store C25-selskaber misser flere af dem på det målepunkt, der drejer sig om oplysning om analytikernes konsensusestimater, som typisk indsamles af selskaberne selv.
I sidste års rating mistede Novo Nordisk et halvt point, fordi medicinalselskabet dengang ikke fremlagde analytikernes estimater hvert kvartal, men kun årligt. I dette års ratingopgørelse mister Novo Nordisk et halvt point mere, fordi selskabet nu slet ikke offentliggør analytikernes estimater, heller ikke for helåret.
Novo Nordisk har ellers i mange år været en af frontløberne på investor relations-arbejdet, men selskabet har nok det meste af sit fokus rettet mod professionelle investorer. ”Private investorer er også et vigtigt fokusområde for Novo Nordisk” oplyser selskabet.
Andre selskaber, som ikke viser opdaterede analytikerestimater på hjemmesiden, er Bavarian Nordic, ALK-Abelló, Genmab, GN Store Nord, FLSmidth, SAS og Zealand Pharma. For flere af selskaberne er det det eneste målepunkt ud af de ti målepunkter, som de ikke leverer på. Og derfor er der også hele tolv selskaber, som scorer 9,0 eller 9,5 point ud af ti mulige.
Med andre ord får disse selskaber pluspoint på hele spillepladen, altså undtagen omkring oplysninger om analytikerestimater, som ellers er en vigtig information for aktionærer og andre investorer op til aflæggelse af regnskaber for helåret og kvartaler.
Investorer
En stor andel af de 100 undersøgte selskaber har af gode grunde ikke mulighed for at offentliggøre konsensusestimater fra analytikerne, fordi der simpelthen ikke er nok analytikere, der følger de mindre selskaber, typisk i small cap-universet. Den opdaterede opgørelse over antallet af analytikere, der dækker hvert enkelt selskab, viser, at knap halvdelen af de 100 selskaber følges af færre end tre analytikere.
Og 38 selskaber har tilsyneladende slet ikke nogen analytikerdækning, da der ikke oplyses om navne på analysehuse eller analytikere på selskabernes hjemmesider. Læs også artiklen om tendenser i analytikerdækningen af de danske top 100-selskaber i dette tema.
Et andet målepunkt med mange nulpoint omfatter, om selskaberne offentliggør ”fuldstændig stemmeafgivelse” på hjemmesiden. Det gør kun 41 af de 100 undersøgte selskaber. 59 selskaber offentliggør altså ikke information om, hvordan aktionærerne stemmer på den årlige generalforsamling, heller ikke eventuel stemmeafgivelse på indsendte fuldmagter.
En aktionær kan i henhold til selskabsloven kræve, at selskabet offentliggør en fuldstændig stemmeopgørelse, hvor man kan se, hvordan aktionærerne har stemt på hvert enkelt dagsordenspunkt. Hvordan der konkret er stemt på de enkelte selskabers generalforsamlinger, vender vi tilbage til i de næste udgaver.
Ingen formelle afstemninger
For en del af selskaberne gælder, at der ikke afholdes formelle afstemninger, idet dirigenten blot spørger ud i salen, om der er nogen, der stemmer imod eller ønsker hemmelig afstemning. På den måde kommer det heller ikke frem, hvis der er kritiske aktionærer, som har stemt mod eller med ledelsen via indsendte fuldmagter.
Alle de største børsnoterede selskaber i Large Cap indeks med en høj ratingscore fremlægger en oversigt over afgivne stemmer på generalforsamlingen på deres hjemmeside. Af Large Cap-selskaberne, som ikke fremlægger afstemningsresultater, findes A.P. Møller-Mærsk, Pandora, DS Norden og Ambu.
Mærsk placerer sig som nummer 39 i dette års IR Rating med syv point ud af ti. Andre store selskaber med syv ratingpoint eller derunder er Pandora, NTG, Spar Nord og Royal Unibrew. Mærsk misser også point på de andre målepunkter, der handler om at oplyse analytikernes konsensusestimater, selvom selskabet følges af rigtig mange analytikere. Rederikoncernen oplyser heller ikke om kursudvikling i forhold til de vigtigste peer group-selskaber.
Pandora misser point i den samlede rating ved ikke at give adgang til fuldstændigt referat fra generalforsamlingen på hjemmesiden. Der oplyses heller ikke en stemmeopgørelse fra generalforsamlingen over, hvordan aktionærerne har stemt. Og endelig mangler smykkekoncernen at fremvise en graf over kursudviklingen på sine nærmeste peer group-konkurrenter, så investor kan sammenligne kursudviklingen.
Hovedparten af de 100 undersøgte selskaber ligger på nogenlunde samme score som i sidste års ratingundersøgelse. En lille håndfuld selskaber har dog forbedret deres samlede score med to point eller mere. Det drejer sig om Nilfisk, NTG, Trifork og Grønlandsbanken, som stadig har en meget lav samlet rating.
Helt uden point i den samlede rating er Gyldendal, som også slås med økonomien, og Scandinavian Brake System. Følgende andre selskaber scorer et point eller derunder: Jutlander Bank, Parken, Luxor, Blue Vision og Fynske Bank, som ikke gør det store væsen ud af sig for at informere sine aktionærer.
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.