Selvom renterne på det seneste er fortsat markant opad, er aktiemarkedet stadig i gang med at bygge en langsigtet bundformation. Stigende renter havde for et par måneder siden smadret markedet endnu mere. Men der synes nu at være en resistens over for det negative signal.
Vi ser fortsat meget klare tegn på, at aktiemarkederne nu har lagt de store kursfald bag sig. Og at markedet kommer til at bevæge sig opad i en zig-zag bevægelse herfra.
Umiddelbart er der tre stærke drivkræfter bag den aktuelle markedsstyrke: For det første har stærke Q3-regnskaber trukket markedet op. Over en bred kam har regnskaberne på det toneangivende amerikanske aktiemarked været bedre end ventet, og det har også været med til at lægge en hånd under europæiske og danske aktier.
I en aktuel opgørelse over de første 99 regnskaber i S&P 500 indeks har 75 procent af regnskaberne overrasket positivt. De positive overraskelser ligger især inden for stabile forbrugsvarer, industri, health care og tech.
For det andet begynder markedet nu at indarbejde, at den amerikanske centralbank (FED) nok alligevel ikke behøver at sætte de korte renter så meget op som tidligere forventet. De seneste implicitte renteforventninger indikerer, at centralbanken frem mod juni mødet næste år vil sætte den korte rente op 4-6 gange, og det er lidt mindre end for blot en uge siden.
For det tredje er sandsynligheden for en amerikanske og måske europæisk recession markant faldende. USA’s økonomi holder sig rimeligt robust, og der forventes nu en BNP-vækst i 3. kvartal på tre procent. Udsigterne for europæisk økonomi har været sorte, ikke mindst på grund af de høje energipriser.
De styrende naturgaspriser er faldet meget, og analytikere forventer, at naturgasprisen kan bevæge sig mod nul senere på året, fordi naturgaslagrene er fyldt helt op. Meget vil dog afhænge af, hvordan vintervejret udvikler sig. Indtil videre har vejret været meget, meget mildt.
Endelig ser vi teknisk nu dannelsen af en langsigtet bundformation: helt som forventet har markedet den seneste måned bevæget sig i en zig-zag bevægelse med hurtige ryk op ad efterfulgt af en sivende bevægelse. Men hvor der hver gang har været tale om højere støtteniveauer.
På det aktuelle leje for den toneangivende tyske DAX Future står vi nu foran en meget vigtig modstand. Kommer der et bekræftet brud herfra, kan det åbne for et vildt aktierally, fordi mange professionelle investorer fortsat er meget lavt eksponeret i aktier, og de får travlt med at læsse aktier ind på deres bøger igen. Mange købere og færre sælgere vil kunne udløse et hurtigt short squeeze på 5-10 procent opad, hvor mange investorer risikere at blive efterlagt på perronen.
I Økonomisk Ugebrevs Portefølje har vi på det seneste indrettet os efter dette scenarie ved at tage mere aktierisiko ind. I Porteføljen, der ligger ca. en procent efter benchmark indeks, har vi taget flere danske aktier ind med en lidt højere risiko, men hvor værdiansættelserne også er særdeles rimelige.
Vi har i denne uge opdateret vores oversigt over værdiansættelserne på de danske C25 aktier, se her. Og som det fremgår af oversigten, handles flere af de meget stærke danske aktier nu til historisk lave værdiansættelser, og hvor der er et kæmpe kurspotentiale de næste år.
I Porteføljen er vi nu næsten fuld investeret for første gang i et halvt år, og vi mener, at vi nu har positioneret os til at få store gevinster, når aktiemarkederne for alvor vender næsen opad. Vi forventer fortsat, at det danske aktiemarked kan ende året 15-20 procent højere end nu.