Medmindre noget går helt galt, starter danske aktier igen mandag morgen med et minirally. Fredag aften efter dansk lukketid tog fanden ved aktierne, og den amerikanske S&P Future endte næsten 3 pct. oppe. Stigningerne nåede slet ikke at få fat i de danske aktier før lokal lukketid kl. 17, så det danske aktiemarked har virkelig noget til gode mandag formiddag.
Mønsteret i stigningerne indikerer en fortsat generel risk-on situation, hvor de professionelle investorer genkøber aktier hele vejen rundt, altså i alle sektorer. I USA var det særligt tech, der blev løftet frem på trods af flere skuffende Bigtech regnskaber for 3. kvartal. Også health care, biotech og banker blev sendt solidt opad.
Vi ser altså (endnu) ikke en egentlig sektorrotation, hvor de store investorer trækker ud af nogle sektorer for at gå ind i andre sektorer. Mange professionelle storinvestorer har været meget lavt vægtet eller shortet i aktier, og nu begynder de at få travlt med at komme med på vognen. Det kan forstærke det igangværende aktierally.
Kursmønsteret fredag var lige efter bogen, hvor der først på dagen kom en mindre korrektion ned, der blev efterfulgt af et hurtigt rebound med solide stigninger. Vi ser aktuelt et meget stemningsdrevet marked, som er mere styret af håb end fakta. Der ligger stadig mange renteforhøjelser forude fra den amerikanske centralbank, men det er velkendt. Fed Watch indikatoren ligger kun lidt bedre end for en uge siden, og markedsforventningen er fortsat 6-7 renteforhøjelser forude målt på kvarte procenter. Markedet spejder med lys og lygte efter signaler, der understøtter troen/ forhåbningerne om en vigende inflation forude. Fredag kom data for den såkaldte PCE-indikator, altså personal consumption expenditures, som er et alternativt inflationsmål. Data for core PCE kom ud lidt bedre end forventet af analytikerne, og dette signal var med til at give markedet et nyt spark opad.
Selvom om det fundamentale billede forude fortsat er usikkert, ser vi nu et selvforstærkende momentum, indtil der kommer en slags ”dealbreaker”. Det kunne eksempelvis være meget sløje CPI-inflationsdata, som for denne måned offentliggøres den 10. november.
Dette nøgletal kan blive helt afgørende for, om det igangværende aktierally vender på en tallerken, eller fortsætter op. I første omgang bliver aktierne i høj grad drevet op af solide 3. kvartalsregnskaber over en bred kam. 263 af de 500 selskaber i S&P 500 indeks har leveret 3. kvartalsregnskaber, og 73 pct. af dem har overrasket positivt.
Særligt har 3. kvartalsresultaterne været blandede indenfor materialer (som typisk rammes først af en afmatning), ejendomme og cykliske forbrugsvarer. For en stribe sektorer har analytikerne nedjusteret deres estimater markant for 4. kvartalsoverskuddene og 1. kvartalsoverskuddene i 2023. Som billedet ser ud lige nu, forventes stigende afmatnings- eller recessionssignaler at ramme virksomhedernes resultater de kommende kvartaler. Det øger alt andet lige risikoen på de aktiesektorer, som er konjunkturfølsomme. Så man skal ikke give slip på al forsigtighed og tro på, at træerne vokser ind i himlen.
Også fremadrettet handler det om at justere på risikotagningen, så den hele tiden er tilpasset det aktuelle risikobillede. Vi forventer fortsat, at der ligger stigende aktiemarkeder forude, dels drevet af 3. kvartalsregnskaber, og dels drevet af positive forventninger til 3. kvartals CPI-data.
Supergod uge for ØU Porteføljen
I Økonomisk Ugebrevs Portefølje, og dermed investeringsfonden ØU Invest Balance, har vi haft nogle supergode uger, hvor vi har præsteret en bedre performance end Copenhagen Benchmark indeks. Det har været med til at skubbe afkastet op, at vi allerede havde en post i Danske Bank, der på et par handelsdage er steget 20 pct. Som det fremgår af lørdagens udgave af ØU Formue, ser vi yderligere kursstigninger forude på 20-30 pct. for Danske Bank. Ikke kun på grund af klarhed om hvidvaskbøden, men også i høj grad på grund af udsigt til markant stigende nettorenteindtægter de næste år på op mod plus fem mia. kr.
Ugens danske vindere blev en blandet landhandel med et miks af både de solide stærke danske healthcare- og medtechaktier som eksempelvis Ambu, Bavarian og GN Store Nord, samt cykliske aktier som transportvirksomheden NTG og Rockwool. Men også techrelaterede selskaber som cBrain, Netcompany og SimCorp steg.
Så længe, der er en generelt risk-on indstilling hos de professionelle investorer, forventer vi, dette billede vil fortsætte. Men det er også vigtigt at holde øje med begyndende tegn på en sektorrotation mellem de enkelte aktiesektorer, da det kan blive starten på endnu en stor bevægelse.
Morten W. Langer