Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Royal Unibrew pres på lønsomhed, men udsætter prisforhøjelser

Steen Albrechtsen

onsdag 02. november 2022 kl. 15:00

Royal Unibrew

Hos Royal Unibrew kom der kurstæsk ovenpå en nedjustering, hvor hovedproblemet ser ud til at være, at man ikke kan gennemføre prisforhøjelser så hurtigt, som man gerne vil, uden at miste omsætning. Det presser lønsomheden kraftigt. Også Heineken ser vigende efterspørgsel fra kunderne. Generelt synes almindelige forbrugerne nu for alvor at slå bremserne i.

Den foreløbige Q3-meddelelse fra Royal Unibrev viser, at det danske bryggeri nu venter at lande i den øverste halvdel af det tidligere udmeldte omsætningsinterval for helåret på 10.700-11.700 mio. kr. Det bekræfter, at ledelsen har kunnet gennemføre nogle af de planlagte prisforhøjelser.

Men der synes at være problemer forude. Unibrew oplyser, at deres sælgere må lave en svær balancegang mellem at gennemføre prisforhøjelser og fortsat at være konkurrencedygtige på pris. Eller på jævnt dansk: Hæver Unibrew prisen for meget, køber kunderne et andet sted. Royal Unibrews omkostninger synes at have stabiliseret sig siden halvårsregnskabet. Og ledelsen har stadig en ambition om at sende inflation på råvarer videre til kunderne så hurtigt som muligt, men først næste år. Budskabet er altså, at man først næste år forventer at være fuldt kompenseret for de stigende omkostninger, hvilket er yderligere 1-2 kvartals forsinkelse fra forventningen i august.

Den forsinkelse bliver tydelig nede i resultatopgørelsen, hvor det egentlige problem ligger: EBIT-driftsresultatet. Unibrew rapporterer et foreløbigt EBIT-tal på 490 mio. kr. for 3. kvartal, hvilket med en omsætning på 3.296 mio. kr. modsvarer en EBIT-margin på 14,9 pct. i kvartalet og 13,9 pct. for årets første ni måneder.

Efter halvårsregnskabet i august stod det klart, at 2. halvår som udgangspunkt skulle levere en margin på 18-19 pct., for at man kunne nå i mål med årsforventningen, som modsvarede 16 pct. i midtpunktet. 2. kvartal, som er delvis højsæson, leverede 15,8 pct. og status for 1. halvår var 13,4 pct. Med kun 14,9 pct. er der altså tale om en nedgang i 3. kvartal, og blot for at give et sæsonperspektiv, så var EBIT på hele 24,4 pct. i 3. kvartal sidste år.

Inden vi dømmer kvartalet som en total fiasko, skal vi selvfølgelig også huske på covid-effekter, opkøbene under integration mm., når vi sammenligner fra år til år.

Unibrew ser sig således nødsaget til at nedjustere EBIT for helåret fra 1.700-1.850 mio. kr. til ca. 1.600 mio. kr., dvs. et fald på 6,0-13,5 pct. i absolutte tal. Med en forventet omsætning på 11.500 mio. kr. modsvarer det en margin for helåret på 13,9 pct., og der er altså ikke udsigt til en egentlig forbedring i 4. kvartal.

Unibrew aktien hårdt ramt
Den sektorrelaterede udvikling kommer uden tvivl også til at ramme de andre bryggerier: Unibrew nævner netop ”ændret forbrugeradfærd”, hvilket dækker over, at forbrugerne begynder at købe billigere produkter. Det sker efter, at det i mange år har handlet om mærkevarer og premiumisation, for nu at bruge det udtryk Carlsberg ofte har brugt om at øge salgsprisen per solgt enhed via brands, specialøl, etc.

Nu går det altså den anden vej på grund af inflation, renter og recessionsfrygt. Det burde i et eller andet omfang gavne Harboes, som jo fortsat henter langt den største del af sin omsætning i discountsegmentet. Harboes aktier har da også holdt bedre stand end Royal Unibrew og Carlsberg.

Uden for landets grænser er finske Olvi (omsætning ca. 3,2 mia. kr. (420 mio. EUR)) faldet med små 4 pct., mens svenske Kopparberg ligger uændret (omsætning ca. 1,4 mia. kr. (2 mia. SEK)).

Umiddelbart kunne det tyde på, at en ganske stor del af faldet til Unibrew nok egentlig er selskabsspecifikt, selvom de underliggende årsager kan overføres til resten af sektoren.

Målt på både sidste år og de nye estimater for i år bliver det en EPS (indtjening per aktie) på 26-27 kr. og en Price/Earnings ved en aktiekurs på 400, som ret præcist er omkring 15. Vi forventer ikke, at Unibrew for alvor kommer i indtjeningsproblemer, og vi forventer stadig, at man med samme dygtighed som tidligere formår at integrere de opkøbte forretninger og løfte indtjening og marginer.

Recessionsfrygten er givetvis kun lige begyndt at indfinde sig hos forbrugeren, og det kan godt tage tid at komme tilbage fra dette. For bryggeriet kan den lavere aktiepris gøre det vanskeligere at opretholde det høje opkøbstempo, ikke mindst fordi finansieringsomkostningerne også er steget markant i bankerne.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank