Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tema: 3. kvartalsregnskaber – Ørsted: Vanskelige markedsvilkår giver guldfugle ny værdi

Morten Sørensen

onsdag 16. november 2022 kl. 11:00

Tema: 3. kvartalsregnskaber – Ørsted: Vanskelige markedsvilkår giver guldfugle ny værdi

Vanskeligere eksterne forretningsvilkår rykker nu i fokus for Ørsted. I nogle projekter står koncernen ifølge topchef Mads Nipper overfor et ”trilemma” af lave priser, inflationært omkostningspres og udfordrende rammebetingelser. En af løsningerne er tilsyneladende øget eksternt samarbejde om udviklingsprojekterne – ikke mindst med Ørsteds egne tidligere ”guldfugle” i Copenhagen Infrastructure Partners, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Et ”trilemma” af eksterne udfordringer fik Ørsted til at droppe deltagelsen i en udbudsrunde i Taiwan, som koncernen ellers havde identificeret som et lovende marked. Det var lave priser, inflationært omkostningspres og udfordrende rammebetingelser, der gjorde det urealistisk at skabe et værdiskabende projekt, fremgik det på en analytikerkonference efter udsendelsen af regnskabsmeddelelsen for tredje kvartal.

På grund af overhedging leverede Ørsted i tredje kvartal et lidt skuffende resultat af sin kerneaktivitet: produktionen af elektricitet fra havvind. Den skuffelse blev dog opvejet af en bedre end ventet indtjening på koncernens danske kraftvarmeværker. Så Ørsted tjener på den højere energiregning hos hr. og fru Danmark.

Nogle analytikere har efter kvartalsmeddelelsen dog nedjusteret deres forventninger til indtjeningen i de kommende år, blandt andet med henvisning til højere udviklingsomkostninger.

De blandede signaler, som Ørsted udsender om udviklingen på lidt længere sigt, kan bidrage til at forklare det fortsat noget underdrejede kursniveau. Alt i alt ses et Ørsted, hvor der er voksende usikkerhed om flere af de faktorer, der indgår i de komplicerede beregninger, som er nødvendige forud for deltagelse i de store udbudsrunder. Netop forventningen om, at Ørsted kan vinde en pæn del af disse udbud, understøtter virksomhedens ambitiøse udviklingsplaner. Sydbank har for eksempel ”store forventninger til kommende udbud i Holland og Tyskland. Vi forventer, at projektsejre kan bidrage til kursløft og fastholder vores købsanbefaling”, skriver banken.

Siden fremlæggelsen af rapporten har Ørsted-aktien fulgt et positivt aktiemarked med op. Men ”trilemmaet” gør det ikke nemmere.

Ørsted planlægger at øge sin installerede vedvarende energikapacitet fra cirka 13 gigawatt ved udgangen af 2021 til cirka 50 gigawatt i 2030. Ifølge Mads Nipper må regulatorerne forstå, at der ikke blot kan være et pres i retning af stadigt lavere priser (de priser, deltagerne i udbuddene må betale, for at vinde. red.), mens inflationen stiger, og finansieringsomkostningerne går op.

I perioden 2020 til 2027 vil koncernen ifølge planer fra 2021 investere cirka 350 mia. kr. Ørsted vil til dels få penge ind i perioden ved løbende salg af andele i projekterne. Men i en så kraftig ekspansionsfase skal der også finansiering – lånte penge – til. Renteeksponeringen for en del af investeringerne i virksomhedens near time pipeline på 60-70 mia. kr. er sikret. Men på længere sigt vil finansieringsomkostningerne blive højere, end man kunne vente for et år siden.

Hertil kommer, at projekterne bliver dyrere. Alene prisen på vindmøller er i det seneste år steget 15-20 pct. (se særskilt artikel om Vestas). Ledelsen understreger, at Ørsted ikke vil gå på kompromis med sin målsætning om, at den interne forrentning skal ligge 100 – 300 basispoint over de vægtede kapitalomkostninger. Det betyder, at den forrentning, der kan regnes hjem, når Ørsted deltager i udbud, generelt skal op. De stater og myndigheder, der udbyder projekterne, skal altså acceptere lavere udbudspriser og/eller højere fremtidige priser på bæredygtig elektricitet.

Disse diskussioner med udbyderne – der for tiden bemærker de meget høje indtjeningsniveauer i mange af de bydende energiselskaber – lægger sammen med presset i retning af, at Ørsted i konkurrence med stadig flere bydere skal vinde en række udbud, en særlig risiko ind i selskabet.

Guldfugle som en slags løsning
Ørsted har netop i slutningen af oktober indgået et 50/50 partnerskab med selskabets tidligere ”guldfugle” i Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) om i fællesskab at udvikle 5,2 gigawatt offshore vindkraft i fire projekter i danske farvande. Det skal ske under det såkaldte Open Door koncept, hvor udviklerne selv tager initiativ til projekter. I forhold til Ørsteds samlede 2023-ambition er ambitionerne betragtelige. De vil mere end fordoble Danmarks eksisterende offshore vindkapacitet.

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Økonom til Almen Analyse – Landsbyggefonden
Region Hovedstaden
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank