Et solidt regnskab for 3. kvartal, og ikke mindst en velgennemført strategiopdatering og kapitalmarkedsdag, er med til at sætte den aktuelle scene for ISS. Turnarounden efter rædselsåret 2020 er nu næsten overstået, og et mere offensivt ISS i 2023-2024 ses nu at påbegynde opkøb oveni stærk organisk vækst, skriver fagredaktør Steen Albrechtsen i denne analyse.
Efter et par udfordrende år er det ved at være nye tider for ISS’ relativt hårdt prøvede aktionærer. At selskabet ”strutter af selvtillid” er nok at stramme den lidt. Men efter en solid 3. kvartalsopdatering kom ledelsen nok engang med en opjusteret resultatforventning til helåret. Og der var rigtig god stemning på ISS’ kapitalmarkedsdag i London i mandags, hvor strategien for de kommende to år blev fremlagt.
Med den seneste opjustering fortsatte den ”beat and raise” tilgang, man har praktiseret de senere år. Altså har man groft sagt sat sine forventninger så forsigtigt og konservativt, at ledelsen i hvert fald ikke har skullet nedjustere. Uanset hvor simpel denne ”strategi” kan synes, så er det i bund og grund med til at genopbygge tilliden hos investorerne. Og det ser bestemt ud til at man fortsætter ad denne vej frem mod 2024.
For det utrænede øje kan det være svært at se den store forskel på det gamle ISS og så det nye ISS, der gemmer sig under det selskab, der blev præsenteret på kapitalmarkedsdagen i London. Der blev fremlagt nye finansielle 2024-målsætninger, og ikke mindst blev der reflekteret over den seneste 2-årige strategiperiode efter ledelsesskiftet.
Det er muligvis en underkendelse af de strategiske fremskridt at sige, at indfrielsen af målsætningerne fra strategiopdateringen i december 2020 er kommet på en lidt billig baggrund. Men ikke desto mindre kan vi godt tillade os at konstatere, at en driftsmargin på 4 pct., en gældsgearing under tre og fuldførelse af frasalg for mindst 2 mia. kr. i et historisk lys ikke er voldsomt imponerende. Det er måske snarere på sin plads at konstatere, at covid-året 2020 var et helt særligt skidt år, hvor ISS ovenikøbet også var udsat for et stort og dyrt hackerangreb.
ISS fokuserer meget på sin opdaterede ”operating model”, som skal sikre skalafordele og differentiering ift. konkurrenterne. I en forretning som ISS’ er ”operating model” et lidt diffust begreb, hvor det kan være svært direkte at se ændringer. Men at man siden 2020 er gået fra eksempelvis fem cyber-security ansatte og til 50+ i dag, og at man i dag har mere end 800 IT-ansatte (inkl. 150 nye i 2022) viser med al tydelighed, at det ikke længere handler om rengøring til den lavest mulige timepris.
Fokus er i høj grad på en stribe supporterende systemer, som både kan sikre kvalitet, effektivitet og mersalg. Der er – og bliver – investeret stort i dette område, som understøtter, at man helt overordnet fortsætter de senere års udvikling over mod storkunder, og gerne globale.
De finansielle 2024-målsætninger byder på en årlig organisk vækst på 4-6 pct. og en driftsmargin >5 pct. Selvom målsætningen for driftsmarginen principielt er åben opad, ser vi det i praksis som 5-6 pct. Dermed bliver det heller ikke et egentligt endemål, men snarere endnu et trin opad mod et endnu højere niveau på langt sigt, hvor en endnu større del af forretningen er differentieret væk fra at konkurrere om rengøring på den rå timepris eller arbejdskraft. I 3. kvartal var den organiske vækst på ”uhørt” høje 8,1 pct. godt hjulpet af inflationsrelaterede prisstigninger, men også Amerika gjorde det dog særdeles flot med en organisk vækst på 28 pct. i kvartalet og 29 pct. for årets første tre kvartaler. Her er det genåbningen af kontorer, der især driver et comeback til ISS’ store food service (kantine) forretning i Nordamerika.
Forventningerne til den organiske vækst blev justeret op igen fra det seneste niveau på >5 pct. til nu omkring 6,5 pct. Det skal ses i forhold til en forventning om >2 pct. ved årets start og dermed et klart eksempel på den konservative tilgang til forventningerne.
Den egentlige lakmusprøve for ledelsen og investorernes tillid til fremtiden for det nye ISS bliver hvordan de ”nye” idéer om opkøb, der også blev præsenteret som en del af kapitalallokeringspolitikken, vil blive forvaltet i praksis. Der blev fokuseret på, at opkøb skal være lavrisiko, marginforbedrende, mm. Heri ligger også, at det bliver på bolt-on niveauet og ikke som et stort transformerende opkøb.
Opsummerende kan man godt beskrive strategien som nyfiltreret vin på gamle flasker. Det skinner dog igennem, at der nedenunder er sket betydelige ændringer på eksekveringen. Resultatet heraf vil først for alvor vise sig om nogle år.
Steen Albrechtsen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.