Hverken AkademikerPensions, Danica Pensions eller PensionDanmarks klimaregnskab dækker hele investeringsformuen. Og de tre danske pensionsselskabers klimamål omfatter kun dele af investeringsformuens CO2-aftryk, skriver redaktør Claus Strue Frederiksen i denne gennemgang.
”Vi har siden 2019 offentliggjort et årligt CO2-regnskab, der dækker mest muligt af vores investeringsformue, som en del af vores rapport om samfundsansvar. Opgørelsen for 2021 dækker cirka 60 pct. af vores investeringsunivers på tværs af seks aktivklasser, og for 2022 forventer vi, at regnskabet kan dække omkring 80 pct., og som noget nyt bl.a. omfatte klimaaftrykket af vores realkreditobligationer,” siger Jan Kæraa Rasmussen, head of ESG and Sustainability i PensionDanmark.
Han oplyser, at PensionDanmark ønsker at være klimaneutral inden 2050 – et mål, der gælder pensionskassens samlede investeringsaktiviteter. PensionDanmarks kortsigtede klimamål er at reducere aftrykket med 45 pct. i 2024 og 62 pct. i 2030, men målene omhandler kun CO2-aftrykket for noterede aktier og obligationer.
Scope 3 mangler
Ligesom for ATP, beskrevet i seneste udgave af ØU Finans, omfatter klimamålet kun selskabernes scope 1- og 2-aftryk. Det på trods af, at scope 3, der bl.a. omfatter leverandørkæden, udgør langt den største post i mange virksomheders klimaregnskab.
Jan Kæraa Rasmussen forklarer: ”Scope 3 indgår ikke på porteføljeniveau, da der vil være et stort omfang af dobbeltrapportering, hvor eksempelvis investeringer i transport- og energisektoren ville tælle dobbelt og i nogle tilfælde tredobbelt.”
Problematikken vedrørende dobbelttælling udspringer af, at virksomheders klimaaftryk er viklet ind i hinanden. Hvis A leverer til B, så indgår dele af A’s samlede aftryk i B’s scope 2- eller 3-aftryk – og hvis man investerer i både A og B, så risikerer man dobbelttælling i det store regnestykke.
Ifølge investorgiganten MSCI er problemet med dobbelttælling dog til at løse.
Modsat PensionDanmark inkluderer Danica Pension ikke kun selskabers scope 1- og 2-, men også scope 3-aftryk i både klimaregnskab og klimamål. Danica Pensions klimamål om 70 procents CO2-reduktion i 2030 omfatter dog kun omkring en tredjedel ud af pensionskassens 483 mia. kr. store investeringsformue – fordelt på 155 mia. kr. i noterede aktier og kreditobligationer samt klimaaftrykket for 19 mia. kr. i danske ejendomsinvesteringer.
”Der er udfordringer med at få valide CO2-data inden for en række aktivklasser, som f.eks. statsobligationer, alternativer, realkreditobligationer og udenlandske ejendomme. Vi arbejder hele tiden på at inkludere flere aktivklasser. Vi forventer snart at kunne tilføje realkreditobligationer til vores CO2-rapportering, da realkreditinstitutter i de senere år har forbedret deres klimarapportering,” siger Mads Steinmüller, konstitueret chef for aktivt ejerskab i Danica Pension.
Selvom Danica Pension endnu ikke har et fyldestgørende billede af klimaaftrykket fra den samlede investeringsportefølje, har pensionskassen en ambition om, at alle selskabets investeringer skal være CO2-neutrale senest i 2050, målt på alle tre scopes.
Arbejder på det
AkademikerPension har ligeledes et mål om at blive klimaneutral i 2050, målt på hele investeringsformuen og alle tre scopes. Og selvom AkademikerPension på nuværende tidspunkt ikke har overblik over klimaaftrykket fra hele porteføljen, ønsker pensionskassen at reducere aftrykket fra hele investeringsformuen med 26,8 pct. i 2025 – dette omfatter dog kun porteføljeselskabernes scope 1- og 2-udledninger.
”For nuværende omfatter vores offentliggjorte CO2-opgørelse finansierede scope 1- og 2-CO2-emissioner for aktier, virksomhedsobligationer og direkte ejede ejendomme. I alt havde vi per ultimo 2021 investeret 75 mia. kr. i disse aktivklasser, svarende til 49 pct. af investeringerne,” siger Anders Schelde, investeringsdirektør i AkademikerPension.
ØU: Giver det i jeres optik et retvisende billede af en kapitalforvalters klimaaftryk og klimamål, hvis forvalteren udelader en del af investeringsformuen samt porteføljeselskabernes scope 3-aftryk fra sine klimamål og klimaregnskab?
”Nej, det gør det ikke, sådan helt fundamentalt set. Men det er det muliges kunst, og vi arbejder på at opnå fuld dækning så hurtigt som muligt. Det vil nok være korrekt at sige, at det er så retvisende, som det nu engang kan blive, givet de tilgængelige data,” siger Anders Schelde.
Claus Strue Frederiksen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.