Mens Boston Consulting Group (BCG) over de seneste 3-4 år er stukket afsted fra de to store globale konkurrenter, McKinsey og Bain, ser det nu ud til, at der igen er ved at komme balance i tingene. BCG ansætter fortsat masser af nye folk, men omsætningen var sidste år vigende. Til gengæld blev 2021 et rigtigt godt år for Bain efter svære fusionsår, og McKinsey viser fornyet fremgang efter flere problemår.
Den tidligere stjerne på den danske konsulenthimmel, McKinsey, er nu ved at kæmpe sig tilbage som et fremgangsrigt internationalt konsulentfirma i Danmark. På den globale konsulentscene har kampen om førertrøjen i mange år stået mellem de traditionelle konsulentgiganter BCG, McKinsey og Bain. Og på den danske hjemmebane er BCG over de seneste 3-4 år ræset fra de andre.
Særligt har McKinsey haft det vanskeligt. Regnskaberne viser, at bruttoresultatet i årene 2018 til 2020 var nogenlunde uændret omkring 345 mio. kr. Aktiviteten stagnerede, selvom de andre store konsulentfirmaer buldrede frem. Det samlede driftsunderskud fra 2017 til 2020 løber op i 300 mio. kr. En del af underskuddet kan sikkert forklares af afregning af konsulentopgaver udført af danskbaserede McKinsey-folk i andre lande.
Under alle omstændigheder er bruttoresultatet fra 2020 til 2021 øget med næsten 30 pct. til 441 mio. kr., og driftsresultatet det seneste år er også vendt til det første plus i en længere årrække, nemlig på 60 mio. kr. Så meget tyder på ny fremgang og måske tilhørende optimisme.
Konsulentfirmaet skriver dog ikke noget om baggrunden for den resultatmæssige udvikling i regnskabet, andet end at resultatet er ”tilfredsstillende”.
Til gengæld anvendes meget plads på at skrive om konsulentfirmaets ESG-forhold. Blandt andet nævnes, at ”vi I 2021 af Vault blev rangeret blandt top 3 over konsulentfirmaer i kategorien diversitet; en score på 100 i Corporate Equality Index for LGBTQ-ligestilling af Human Rights Campaign Foundation.”
Meget tyder på, at en del af forklaringen på det nye momentum er, at McKinsey nu har overstået effekterne af et stort generationsskifte, hvor den gamle garde af topfolk er udskiftet med nye stærke kræfter, som har skabt ny fremgang. De nyere folk i toppen er Klaus Dallerup som CEO og Kim Baroudy som formand. De har afløst blandt andet Søren Fritzen og Jørgen Rugholm Jensen. Som i andre personafhængige rådgiverbrancher kan det tage år at gennemføre et sådant generationsskifte, hvor tidligere topbossers exit skal give plads til nye folk, der måske har andre gode kunderelationer at bygge videre på.
Vi har spurgt managing partner Klaus Dallerup fra McKinsey, hvad der er forklaringen på, at konsulenthuset nu for første gang i flere år præsterer vækst i bruttoresultatet: ”I 2021, så vi en verden i høj fart, og det satte gang i et stort behov for udvikling og forandring inden for en række områder fra forretningsudvikling, strategi, teknologi til bæredygtighed, hvor der er en stor omstilling på vej med mange muligheder”, siger han.
Om kundernes aktuelle fokus omkring opgaver, de efterspørger løsninger på, siger han: ”Når vi ser fremad, så er der stor usikkerhed foran os. Og vi ser allerede nu, at vores klienter har fokus på at tilpasse deres forretninger i forhold til den usikkerhed. Det kræver nytænkning, og for nogen betyder det mere innovation, for andre effektivitet – historisk har det vist sig, at usikkerhed skaber nye mulighed for dem, der tør, og det ser vi allerede ske hos vores klienter.”
Antallet af ansatte hos McKinsey blev sidste år øget fra 154 til 162, så konsulentfirmaet har stadig færre ansatte end eksempelvis Bain og PA Consulting Group, selvom McKinseys bruttoresultat er væsentligt højere. Salget per ansat er altså også betydeligt højere hos McKinsey end hos de andre store ledelseskonsulenter. Bruttoresultatet endte sidste år på 2,7 mio. kr. per ansat mod 2,1 mio. kr. hos BCG, 1,7 mio. kr. hos Bain og 1,5 mio. kr. hos PA Consulting Group.
Den resultatmæssige udvikling hos BCG er lidt mere uklar, hvis man skal tolke på regnskabstallene fra sidste år. BCG Danmark indgår i det svenske koncernregnskab for BCG’s nordiske aktiviteter, men der oplyses dog omsætning, personaleomkostninger og antal ansatte i den danske konsulentforretning.
Forrygende vækstår for BCG i Danmark
Der er ingen tvivl om, at BCG i Danmark har haft nogle forrygende vækstår, blandt andet fremmet af svaghedstegn hos de to store globale konkurrenter. Bain har været gennem en vanskelig fusion med det meget større danske konsulentfirma Quartz, hvor der forsvandt rigtig meget omsætning og medarbejdere i sammenlægningsprocessen. Og McKinsey har været noget underdrejet med en stagnerende aktivitet og store underskud, i hvert fald på papiret. De seneste regnskabstal for BCG viser, at omsætningen sidste år dykkede til 1203 mio. SEK mod 1247 mio. SEK året før. Det svarer til et fald på knap 4 pct. Til gengæld fortsætter det danske konsulentfirma med at øge antallet af medarbejdere meget markant fra 224 i 2020 til 266 sidste år, eller med ekstra 42 ansatte.
Væksten i ansatte kommer efter, at der også fra 2019 til 2020 kom voldsomt flere folk til BCG, idet staben voksede fra 178 – næsten samme størrelse som Bain og PA Consulting Group tilbage i 2019 – til 266 sidste år. De flere folk hos BCG sidste år betød også, at lønomkostningerne eksploderede til 548 mio. SEK fra 424 mio. SEK året før.
Så nu er det store spørgsmål, om BCG har ansat langt flere, end man har brug for, eller om ordrebogen er vokset så meget, at der bliver tale om lønsom vækst i år og næste år? Under alle omstændigheder indikerer tallene, at BCG i Danmark sidste år øgede lønomkostningerne langt mere end omsætningen, hvilket altså både kan varsle ny stærk fremgang i omsætningen eller markant mindre tal på bundlinjen.
BCG’s nordiske regnskab afslører, at den samlede omsætning sidste år var 4,17 mia. SEK, men de samlede personaleomkostninger var 2,43 mia. kr. En udgiftspost i resultatopgørelsen på ”øvrige eksterne omkostninger” på 1,09 mia. SEK er ikke nærmere forklaret, heller ikke under beskrivelse af regnskabsprincipper. Men det kan være køb af BCG-arbejdskraft fra udenlandske BCG-kontorer.
Økonomisk Ugebrev har spurgt BCG’s danske landechef, Anders Fæste, om, hvordan det kan hænge sammen, at omsætningen er vigende, mens antallet af ansatte stiger markant. Hertil siger han: ”BCG har gennem årene haft en stærk vækst i Norden og i Danmark. Det gælder også for det seneste år. Vores vækst fortsætter stabilt og er inden for rammerne af vores målsætninger. Vi har ikke justeret på vores ambitioner om at ansætte talenter. Kampen om talenter er intensiveret, særligt inden for digitalisering og klima, som virkelig er på virksomhedernes radar.”
Videre siger han: ”Det kræver stærke ressourcer at udvikle fremtidens digitale løsninger og forretningsmodeller samt opnå målene om klimaneutralitet. Desuden konkurrerer vi nu på nye parametre som bl.a. bæredygtighed, værdier og fleksibilitet. Vi samarbejder med de største virksomheder i Danmark og udlandet for at løse deres vigtigste udfordringer og gribe deres største muligheder. Under Corona var der øget fokus på at sikre forsyningskæder og komme sikkert igennem pandemien.”
Efter fusionen mellem Bain og Qvartz ser det nu ud til, at konsulenthuset for alvor er klar til ny vækst, efter 14 pct. i bruttoresultatvækst sidste år. Økonomisk Ugebrev beskrev i sidste års temaanalyse af konsulenthusene, at de to selvstændige konsulenter tilbage i 2019 havde tilsammen 209 ansatte. Efter sammenlægningen var tallet faldet til 178 i det ”nye” Bain. Så det var ikke ligefrem en lykkelig og uproblematisk fusion.
Bains managing partner, Hans Henrik Beck, som kommer fra Qvartz, siger til Økonomisk Ugebrev, at de ansatte i konsulentfirmaet i dag fuldstændig oplever det som ét firma, og at der ikke er ”dem” og ”os”.
”Det er nu helt udvisket, hvor man kommer fra før fusionen. Vi er nået rigtig langt i integrationen af de to firmaer, og omkring den interne kultur og samarbejdet er vi på plads. Der udestår stadig noget arbejde med at udnytte potentialet i de kompetencer, som var styrkepositionerne i de to tidligere konsulentfirmaer. Vi har opnået langt bedre bredde og dybde. Men vi mangler noget for at være i mål – så vi kommer op på fuld styrke.”
Hans Henrik Beck oplyser, at han eksempelvis arbejder på at styrke kompetencerne indenfor financial services, hvorimod han ser Bain som førende indenfor rådgivning på M&A-transaktioner, energi og grøn omstilling. ”Vi har ikke en ambition om at blive størst. Men som konsulentfirma skal vi vokse for at bevare fremdrift og momentum i organisationen.”
Han oplyser, at firmaet fokuserer på tre målsætninger: For det første ”best place to work”, for det andet at sikre den højeste grad af kundetilfredshed, og for det tredje at være bedste rådgiver eller næsten-bedst i otte veldefinerede brancher.
Om udsigterne vurderer Hans Henrik Beck, at erhvervslivet generelt over de seneste år har bevæget sig fra den ene krise til den anden.
”Mange virksomheder har været udfordret af først corona med svage markeder og sidenhen flere andre kriser. Men vi har jo også set brancher, som har præsteret stor fremgang under sundhedskrisen og efterfølgende. Så effekterne på virksomhederne har været meget forskellige.
Videre siger han: ”Vi har generelt set, at topledelserne har fokuseret deres forretninger mod de dele, hvor der ses langsigtet stærk lønsomhed. Ikke-lønsomme dele af virksomhedernes forretninger er solgt fra, og det har givet en historisk M&A-bølge. Der er også sket tilpasning af forsyningskæderne, og for salg og distribution er der sket et skifte til digitale løsninger, og det har også skærpet ledelsernes fokus på mulighederne i den digitale verden. Og det er jo ikke sådan, at omstillingen er tilendebragt, for mange af selskabers interne IT-systemer er baseret på en analog verden.”
Senest har mange virksomheder anvendt mange kræfter på at håndtere de aktuelle kriser, herunder exit af deres forretninger fra Rusland, energisituationen og overvejelser om justering af forsyningskæder og underleverandører, efter eskalering af konflikten mellem USA og Kina.
”Omkring Rusland skal man huske på, at de fleste danske virksomheder, der har trukket sig fra Rusland, ikke bare har overladt de lokale ansatte til sig selv. Man har langt hen ad vejen forsøgt at hjælpe dem på vej, så de ikke fra den ene dag til den næste var uden job og økonomisk grundlag. Det har i sig selv været en stor opgave,” siger Hans Henrik Beck.
De globale firmaer tager den største del af markedet
Årets tema om konsulentbranchen viser generelt, at de store globale firmaer fortsat tager langt den største del af markedet. De seks største konsulenter sidder på en samlet markedsandel på 78 pct. af det samlede marked mod 75 pct. sidste år.
Den øgede Top 6 andel skyldes ikke mindst markant fremgang hos landets største konsulentfirma, Implement, der øgede bruttoresultatet til 1517 mio. kr. fra 1123 mio. kr. året før, en fremgang på hele 35 pct. Til gengæld stod de to store IT-konsulenter, Accenture, landets næststørste, og PA Consulting, landets tredjestørste, stort set stille med fremgange i bruttoresultatet på henholdsvis 1 og 2 pct.
Implement med CEO Niels Ahrengodt er en af de få danske konsulentforretninger, der har formået at vokse langt ud over landets grænser. Alene sidste år blev antallet af ansatte øget til 971 mod 796 året før. I det seneste regnskab for Implement Consulting group oplyses, at der er over 300 aktionærer i selskabet og ingen +5 pct. aktionærer. Samtidig oplyses det, at der i 2022 er ansat yderligere 414 medarbejdere.
Implement har over årene udvidet forretningen til det meste af Europa og senest også Nordamerika. Ifølge regnskabet er Danmark fortsat langt det største marked med en omsætning sidste år på 1,2 mia. kr. mod 1,0 mia. kr. året før. Norden og øvrige Europa er ca. lige store med en omsætning på ca. 260 mio. kr. i hver region.
Tilsyneladende er den største relative vækstdynamo Nordamerika, hvor omsætningen på kun ét år er steget fra 15 mio. kr. til 107 mio. kr. Forretningsområdet ”operations & efficiency”, altså konkret implementering af strategier og handlingsplaner, er langt det største, efterfulgt af digitale udviklingsopgaver.
Længere nede på Økonomisk Ugebrevs rangliste over de 40 største ledelseskonsulenter er det typiske bruttoresultat per ansat på ca. én mio. kr. Forskellene i bruttoresultat per ansat afspejler typisk de enkelte ledelseskonsulenters pricing power i forhold til de store erhvervskunder, der naturligvis gerne betaler ekstra for skarpe kompetencer og dygtige folk til at løse opgaverne.
Nogle få af de mellemstore konsulenter formår at opnå et bruttoresultat på ca. to mio. kr. per ansat, selvom det langtfra er normen for de mindre og mellemstore konsulenter. Det internationale firma A.T. Kearney hører egentlig med i samme kategori som de tre store globale firmaer, men størrelsesmæssigt ligger firmaet i mellemligaen.
A.T. Kearney med CEO Lars Røst præsterede dog sidste år flot vækst i bruttoresultatet til 63 mio. kr. mod 45 mio. kr. året før. Det blev leveret af 32 ansatte. Konsulentfirmaet ligger i en global Tier 2 efter de tre store sammen med Strategy& (del af PWC), EY, Accenture, Roland Berger og LEK Consulting.
Velkendt er det også, at de dyreste konsulenttimer målt på bruttoresultat per ansat typisk betales af de største danske virksomheder, som har brug for konsulenter på et højt internationalt kompetenceniveau – til at løse komplicerede opgaver.
I disse år er nogle af de helt store konsulentopgaver at hjælpe med sammenlægningen af Codans danske forretning med Alm. Brand, Trygs integration med Codans svenske og norske forretninger, og nu kommer også rådgivningen med at hjælpe Jyske Bank med at integrere den danske del af opkøbte Handelsbanken.
Konsulentfirmaerne hjælper typisk også til efter opkøb af større virksomheder, hvor organisationer, strategier og IT skal samordnes, eller hvor der sker opsplitninger eller restruktureringer. De største konsulentopgaver kan strække sig over flere år, og det har sikkert også været tilfældet med opdelingen af TDC, oprydningen i Danske Banks problemsager og implementering af strategiplanen, og McKinsey har typisk siddet meget solidt på opgaverne for de allerstørste danske virksomheder.
Det giver en meget stærk kundebase, men det giver også en stor sårbarhed med betydelig kundeafhængighed. McKinsey arbejder i høj grad som en global virksomhed, hvor man trækker meget på specialkompetencer fra udenlandske kontorer, hvorimod eksempelvis BCG i højere grad søger at dække bredere i erhvervslivet med mere ad hoc prægede rådgivningsopgaver.
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.