Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Kan opjusteringsraketten ChemoMetec fortsat levere varen?

Steen Albrechtsen

onsdag 30. november 2022 kl. 11:00

ChemoMetec tættere på to vigtige produktlanceringer

Årsregnskabet i sidste måned bekræftede vækstudsigterne, og det gjorde periodemeddelelsen i sidste uge egentlig også. Men det er værd at bemærke, at den hidtidige praksis med konservative udmeldinger ikke blev bekræftet af den ”normale” opjustering omkring 1. kvartalsmeddelelsen. Aktien har leveret et fantastisk comeback den sidste halvanden måned. Men hvor længe kan den meget høje værdiansættelse fastholdes, spørger redaktør Steen Albrechtsen i denne analyse.

Går man knap et år tilbage, lå ChemoMetec-aktien på den rigtige side af kurs 1.000. Nu i dag er vi kun omkring 20 pct. nede fra dengang. Men i slutningen af september var kursfaldet over 40 pct. Også selvom der ”som vanligt” har været 3½ opjustering til årsregnskabet 2021/22 i perioden.

Det pæne comeback til kursen hænger givetvis sammen med det mere generelle comeback til vækstaktierne i takt med, at den globale rentestigningsfrygt er dæmpet en anelse. Faldet og det stærke comeback indikerer, at selskabet (og aktien) nu er blevet så stor, så den ikke længere bare kan leve sit eget lille ”isolerede” liv som en vækstaktie med tilbagevendende opjusteringer.

Aktien bliver nu slået i hartkorn med alle andre vækstaktier, og det er en ny slags risiko, aktionærerne skal vænne sig til. Det kan være svært at sluge et kursfald på 40 pct., når der er leveret gentagne opjusteringer over det seneste år. Men der er altså en ny virkelighed for aktien.

ChemoMetecs egne ”udfordringer” det seneste år har heller ikke gjort det nemmere at fastholde tilliden og værdiansættelsen uændret. Udover at CEO’s hustru tidligere på året blev dømt for videregivelse af intern viden, er der igen i september klokket i det, da en investorpræsentation med forventningerne til det nye regnskabsår ved en fejl blev udsendt til flere investorer førend regnskabets offentliggørelse. Små ting, men det ser ikke pænt ud.

For driften er der fokus på den kommende generation af celletællere, XcytoMatic, som blev forsinket ad flere omgange i 2022. Den seneste udmelding i 1. kvartalsmeddelelsen er nu, at man har solgt det første instrument, og nu ses det første salg inden årets udgang. Det bør dog bemærkes, at selskabet endnu ikke har kunnet serieproducere.

Aftalen med kunden, der har fået leveret en prototype, er, at kunden hurtigt skal validere instrumentet og derved spare tid. Når produktionen er i gang, vil kunden få ombyttet sit prototypebaserede instrument til et nyt. Denne alternative løsning er i øvrigt efterspurgt af andre kunder også, og ChemoMetecs udviklingsafdeling vil derfor håndbygge yderligere et par prototyper.

Udmeldingen er, at produktionen nu kan komme i gang i løbet af 1. kvartal 2023, og herefter vil en gradvis lancering blive igangsat. Det er ifølge selskabet komponentmangel, der har sat en stopper for at sætte produktionen i gang. Det indikeres, at man har fremstillet fire færdige prototyper, og at man nu ”blot” skal have sat en serieproduktion i gang. Den fuldautomatiske XcytoMatic platform skal bane vej ind på det såkaldte bioprocessingmarked, der omfatter de industrielle processer, som er nødvendige i produktionen af lægemidler med biologiske organismer. Markedet, der anslås at have en værdi på op til 800 mio. kr., domineres af andre spillere med mere automatiserede produkter end ChemoMetecs eksisterende celletællere. Bioprocessing er betydeligt mere industrielt end det primære marked i dag, som typisk vil være laboratorier, hospitaler og andre mere forskningsbaserede institutioner.

Omsætningen i Nordamerika udgør 59 pct. af omsætningen, og effekten af den stigende USD er således ikke ubetydelig. På den positive side kan vi notere en god fremgang i omsætningen fra forbrugsvarer og serviceaftaler, hvilket sandsynligvis også er en delforklaring på fremgangen i EBITDA-marginen fra 51 pct. til 57 pct. i kvartalet.

Trods den flotte fremgang var der altså ingen opjustering, og det er værd at have i baghovedet fremadrettet. Aktien er qua sin høje værdiansættelse meget stemningsdrevet, og efter det pæne comeback på det seneste er vi nu ved at nå det område på 850-900, som har været toppen tidligere i år.

Over nogle år kan forretningen godt være fordoblet igen med en tilsvarende multidobling af bundlinjen pga. skalafordelene. Vi må dog også minde om, at selv en tredobling af bundlinjen over nogle år kun vil nedbringe P/E til 30. Samtidig med den fortsatte vækst vil investorer og analytikeres syn på forretningen sandsynligvis også skifte fra drømmescenarier til fokus på de absolutte tal og målsætninger, der skal indfries.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank