Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nationalbanken undervurderer groft nedturen på boligmarkedet

Morten W. Langer

mandag 05. december 2022 kl. 10:00

Afdragsfrihed ved høj belåning giver risiko, men få gevinster

Nationalbanken har netop offentliggjort en analyse af udsigterne på boligmarkedet. Der varsles fortsatte prisfald. Denne gang skal man dog alene tolke Nationalbankens lettere tørre og saglige formuleringer som en skrigende rød advarselslampe om, hvad der ligger forude, særligt for de lidt dyrere ejerboliger i de store byer, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne kommentar.

Det er positivt, at Nationalbanken med en ny analyse forsøger at banke lidt realisme ind i boligejerne. Men desværre kommer det sikkert til at gå langt værre end beskrevet. 

Nationalbanken holder som sædvanligt en tone, hvor det er umuligt at aflæse graden af alvor i konklusionerne. Nationalbanken skriver indledningsvist, at ”højere renter og lavere realløn har sat sine spor på boligmarkedet, hvor aktiviteten er bremset betydeligt op. Det har givet anledning til boligprisfald i særligt hovedstadsområdet. Prisfaldet følger to år med høj aktivitet og store boligprisstigninger.”

Relativt solide huspriser

Videre hedder det: ”I den kommende tid er der udsigt til yderligere prisfald. Samlet set forventes priserne på enfamiliehuse på landsplan dog fortsat at være højere end før corona-pandemien. I Nationalbankens seneste prognose forventes huspriserne samlet set at falde med 5,6 pct. i 2023, hvilket svarer til et prisfald på ca. 9 pct. fra toppen i 2. kvartal 2022. Usikkerheden om boligprisudviklingen er stor, og boligprisfaldet kan blive mere markant.”

Bag denne vurdering af det gennemsnitlige prisfald på landsplan ligger naturligvis, at der vil være kolossale regionale forskelle på, hvor store prisfaldene bliver. Økonomisk Ugebrev har for nylig kortlagt handelsmønsteret i hovedstadsområdet for ejerboliger til over 10 mio. kr., og det ser meget sort ud for sælgerne.

I artiklen hedder det bl.a., at ”Markedet for de lidt dyrere ejerboliger til over 10 mio. kr. i hovedstadsområdet er fortsat præget af en stillingskrig mellem købere og sælgere. Mens der aktuelt er 644 villaer og ejerlejligheder til salg med en udbudspris over 10 mio. kr., har der de seneste måneder kun været gennemført ca. 20 handler med en handelsværdi over 10 mio. kr.”

Videre skrev vi: ”Et af de mest opsigtsvækkende eksempler på, hvad der kan ligge forude, er salget af Bøgevej 17 i Hellerup. Villaen på 318 kvm. og med ni værelser blev sat til salg 7. juli til 32 mio. kr. Den blev solgt den 29. oktober til 21,3 mio. kr. – efter et prisnedslag på 34 pct. i forhold til udbudsprisen fire måneder tidligere. Endnu er der ikke mange tilsvarende så dramatiske prisfald. Men det afspejler nok bare, at sælgerne ikke vil erkende, at boligmarkedet er under voldsom ændring med betydelige prisfald forude. Særligt i det indre København og på broerne ser det ud til, at ejerlejligheder til omkring 9-11 mio. kr. nogenlunde holder prisen, i hvert fald indtil videre.”

I den nye analyse skriver Nationalbanken om konsekvenserne af prisfaldene for boligejerne: ”Boligprisfald øger risikoen for teknisk insolvens. Der er ikke tegn på, at boligejerne i udpræget grad har lånt op i boligerne under de seneste års boligprisstigninger. Det har reduceret risikoen for teknisk insolvens for boligejere, der har købt for flere år tilbage.”

Hårdt ramte førstegangskøbere

Videre skriver Nationalbanken, at ”med det forventede boligprisfald i Nationalbankens seneste prognose vil én ud ti boligejere, der har købt bolig siden begyndelsen af 2021, ende med en boliggæld, der overstiger boligens værdi ved udgangen af 2023.”

Nationalbanken vurderer, at særligt førstegangskøbere vil blive relativt hårdere ramt, idet 1 ud af 7 (14 pct.) bliver teknisk insolvente. Højt belånte boligejere med variabelt forrentede realkreditlån med afdragsfrihed er særligt udsatte ved rentestigninger og boligprisfald. ”Det skyldes for det første, at gælden ikke nedbringes løbende. For det andet har boligejere med variable lån ikke samme friværdibeskyttelse som boligejere med fastforrentede lån, da de ikke kan udnytte den faldende kursværdi af gælden, når renterne stiger,” skriver Nationalbanken.

Samtidig med de betydelige prisfald rammes mange boligejere hårdt på pengepungen allerede om en måned. Jyske Bank har netop oplyst, at boligejere med afdragsfri F1-lån fra årsskiftet skal forvente en stigning i den månedlige ydelse på 2000 kr. per lånt mio. kr. Altså 8000 kr. for boligejere med F1-lån for 4 mio. kr.     

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Nyt job
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Udløber snart
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank