De professionelle investorer har nu en så rodfæstet tro på, at der kommer styr på inflationen, at det bliver svært at slå den positive stemning på aktiemarkedet i stykker.
Denne tro kombineret med fortsatte solide makroøkonomiske nøgletal understøtter billedet af en slags goldilock-situation, fordi der ikke længere er tro på en dyb recession.
Seneste eksempel på den generelle markedsopfattelse så vi fredag: Kl. 14.30 kom der ekstremt vigtige data for jobåbninger, arbejdsløshed og udvikling i timelønninger i USA, som var en skuffelse. Ja, skuffelse, fordi tallene var bedre end ventet med blandt andet 263.000 nye jobs mod forventet 200.000.
Umiddelbart blev det tolket negativt af aktiemarkedet, fordi det ses som et tegn på, at økonomien alligevel ikke giver grundlag for, at den amerikanske centralbank stopper renteforhøjelserne til foråret. Umiddelbart efter de nye data drønede de amerikanske aktier næsten 2 pct. ned, og obligationsrenterne sprang i vejret.
Overraskende rettede både aktierne og renterne sig dog ret hurtigt. Og lukkekursen fredag aften var for aktierne kun en smule under dagens startkurs. Renterne blev sendt nedad igen, så den tiårige amerikanske statsobligationsrente sluttede dagen lavere, end den startede.
Vi så altså nye nøgletal, som umiddelbart skulle sende markederne ned, men det skete ikke. Hvorfor? Vi ser to vigtige forklaringer på den underliggende optimisme:
For det første har de ledende indikatorer på det seneste indikeret en opbremsning i amerikansk økonomi. Så der er tro på, at det fortsat er det, der ligger forude.
For det andet var nøgletallene ikke så ringe endda. Fremgangen i nye jobs kom især fra det offentlige, sundhedssektoren og undervisning. Sektorer, der i højere grad afspejler den økonomiske aktivitet i samfundsøkonomien, viste modsat svaghedstegn: Nye jobs i fremstillingsindustrien dykkede fra 36.000 i oktober til 14.000 i november, og ændringen i jobs i detailhandel og transport var minus 46.000 jobs mod et minus på 6.000 i oktober. Altså underliggende ganske betydelige svaghedstegn.
Vores bundlinje er, at der fortsat er grund til at tro på fremgang på aktiemarkederne, baseret på en fundamental vurdering. Men det er også klart, at der på det aktuelle kursniveau for S&P Future (der styrer de vestlige aktiemarkeder) stadig kan udestå en del kortsigtede slagsmål mellem købere og sælgere. Vi står nemlig fortsat ved et helt afgørende teknisk pejlemærke:
På den ene side er der mange kortsigtede investorer, som vil hjemtage gevinster efter kursstigninger på næsten 20 pct. de seneste måneder. Det aktuelle kursniveau svarer stort set til 200 dages glidende gennemsnit og den faldende trendlinje, som definerer nedturen siden oktober sidste år.
På den anden side tager de langsigtede investorer fortsat mere og mere risiko på bøgerne. Hvis vi de næste uger ser et bekræftet brud op gennem de to markedspsykologiske modstande, er der lagt op til et aktierally på yderligere 5-10 pct. de næste måneder.
Som det fremgår af denne grafik, er S&P Future nu ved at konsolidere sig lige over det lange 200 dages glidende gennemsnit, som definerer forskellen på en langsigtet nedtrend og en langsigtet optrend. Det andet vigtige pejlemærke er den faldende trendlinje, som det amerikanske indeks danser på lige nu.
God uge for ØU Porteføljen
Økonomisk Ugebrevs Portefølje havde igen en god uge, hvor afkastet år-til-dato på minus 12 pct. er lidt bedre end C25-indeks. Flere af porteføljens aktier klarede sig igen rigtigt godt, og ud af de tyve aktier, vi har, er der kun minusafkast på én enkelt aktie med minus 2 pct. Hver anden af porteføljens aktier har nu et afkast på over 20 pct., og vi forventer, at andelen kommer betydeligt højere op de kommende måneder.
Vi har senest set, at Porteføljens fokus på grønne aktier har give et virkeligt godt resultat. Eksempelvis har Vestas nu givet et afkast på 32 pct., siden vi indkøbte aktien til ØU’s portefølje og dermed til investeringsfonden ØU Invest Balance, der er børsnoteret og kan handles via Nordnet, Saxobank og bankernes netbanker.
På det danske aktiemarked var de bedste aktier denne uge i høj grad healthcare med betydelige plusser til Ambu, Zealand og ChemoMetec. Pandora gik også solidt fremad, blandt andet hjulpet af bedre økonomiske vinde i USA og de første genåbningssignaler fra Kina, som på den lange bane kan få stor betydning for smykkeproducenten.
Morten W. Langer