Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Totalkredit-banker kritiseres for høj kreditvillighed

Ejlif Thomasen

onsdag 14. december 2022 kl. 7:00

Totalkredit-banker kritiseres for høj kreditvillighed

Flere af Totalkredits 45 partnerbanker bliver trukket frem af Finanstilsynet i en bred kritik af sektoren for ikke at overholde tilsynets anbefalinger for, hvornår der kan bevilges udlån. Er denne ekstra store kreditvillighed en af forklaringerne på, at Totalkredit har taget betydelige markedsandele de seneste år, spørger fagredaktør Ejlif Thomasen i denne analyse. 

Væksten i Nykredit og Totalkredits markedsandele kan være et resultat af, at en del af lokalbankerne i Totalkredit-samarbejdet ikke har fulgt Finanstilsynets vejledninger. Det billede tegner sig efter en gennemgang af de inspektioner, der ligger bag en ny redegørelse fra Finanstilsynet over branchens overholdelse af vejledninger. 

Finanstilsynet har i redegørelsen samlet en lang række inspektioner i de store og en række mindre og mellemstore pengeinstitutter, som bl.a. har haft fokus på udlån i vækstområder og risikable lån. Konklusionen er, at en stribe pengeinstitutter ikke har fulgt vejledningerne, og det har ført til en række påbud fra Finanstilsynets side. 

Giver risikable lån

Kritikken retter sig først og fremmest mod en række Totalkredit-banker, der har fået relativt skarp kritik fra Finanstilsynet, selvom den overordnede vurdering er, at vejledningerne har virket.  

”Der er dog fortsat pengeinstitutter, som har bevilget boliglån til kunder, der ikke har en tilstrækkeligt robust økonomi, da de har svage formueforhold, eller deres rådighedsbeløb er for lille,” skriver Finanstilsynet.

Videre hedder det: ”Nogle institutter har også i for vidt omfang givet såkaldt risikable lån, der er variabelt forrentede lån til kunder med høj gældsfaktor og ret høj belåningsgrad, eller de har ikke i tilstrækkeligt omfang taget højde for de forhøjede risici ved boliger i vækstområder.”

Finanstilsynet oplyser til Økonomisk Ugebrev, at de kritiske bemærkninger er baseret på resultater fra otte af de inspicerede pengeinstitutter. Heraf er der seks pengeinstitutter, der formidler Totalkreditlån. 

Et konkret eksempel på de skarpe konklusioner handler om Middelfart Sparekasse, hvor Finanstilsynet gennemgik i alt 29 sager om udlån til ejerboliger. Alle sagerne vedrørte udlån i vækstområder og med en gældsfaktor over 2,5 samt LTV over 60. 

”Gennemgangen af stikprøven i vækstområder viste, at ud af 14 kunder med en gældsfaktor over fire, var det kun 36 pct., der levede op til hovedreglen i punkt fire i vækstvejledningen, der siger, at ved en gældsfaktor over fire, skal kundens formue forblive positiv efter et stress af boligens værdi på ti pct,” skriver Finanstilsynet i redegørelsen. 

Videre hedder det: ”Ved en gældsfaktor over fem, skal formuen som hovedregel være positiv efter et stress af boligens værdi på 25 pct. 28 pct. af de gennemgåede sager overholdt ikke vækstvejledningens punkt fire.”

Herudover peger Finanstilsynet på, at der i en række tilfælde ikke var tilstrækkelig robusthed hos kunden. Kritikken af Middelfart Sparekasse hører til i den absolut slemme ende af spektret, når man ser på indholdet af de otte redegørelser, der ligger bag Finanstilsynets nye konkluderende opgørelse. 

Det står således ganske klart, at Middelfart Sparekasse efter Finanstilsynets vurdering er gået alt for vidt i deres formidling af Totalkredit-lån i forhold til de vejledninger, der er på området. 

Nye incitamenter

De enkelte Totalkredit-bankers incitament til at bevilge realkreditlån til deres kunder er, at de opnår indtjening i form af en løbende andel af bidragsindtægterne på de formidlede lån til Totalkredit, svarende til ca. halvdelen af bidragsindtægterne. Økonomisk Ugebrev har tidligere skønnet, at provisionsindtægterne fra Totalkredit-samarbejdet giver lokalbankerne årlige ekstra indtægter i milliardklassen.   

Dette incitament for lokalbankerne kan være forstærket, efter at en større andel af kreditrisikoen er flyttet over på Totalkredit, hvor den tidligere lå hos de enkelte lokalbanker, i hvert fald for den yderste del af pantrisikoen. I praksis omfatter ændringen, at lokalbankerne nu kun hæfter for en risiko i form af modregning i modtagne bidragsindtægter, mens der tidligere ikke var denne begrænsning i hæftelsen overfor Totalkredit.   

Ikke kun Totalkredit-banker har fået kritik. Hos Jyske Bank er der problemer i en ganske lille procentdel af stikprøven. Danske Bank får kritik for at have indført to undtagelser i forhold til ydelse af risikable lån, som efter Finanstilsynets vurdering ikke var i overensstemmelse med god skik-reglerne.  

Ejlif Thomasen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank