Flere af Totalkredits 45 partnerbanker bliver trukket frem af Finanstilsynet i en bred kritik af sektoren for ikke at overholde tilsynets anbefalinger for, hvornår der kan bevilges udlån. Er denne ekstra store kreditvillighed en af forklaringerne på, at Totalkredit har taget betydelige markedsandele de seneste år, spørger fagredaktør Ejlif Thomasen i denne analyse.
Væksten i Nykredit og Totalkredits markedsandele kan være et resultat af, at en del af lokalbankerne i Totalkredit-samarbejdet ikke har fulgt Finanstilsynets vejledninger. Det billede tegner sig efter en gennemgang af de inspektioner, der ligger bag en ny redegørelse fra Finanstilsynet over branchens overholdelse af vejledninger.
Finanstilsynet har i redegørelsen samlet en lang række inspektioner i de store og en række mindre og mellemstore pengeinstitutter, som bl.a. har haft fokus på udlån i vækstområder og risikable lån. Konklusionen er, at en stribe pengeinstitutter ikke har fulgt vejledningerne, og det har ført til en række påbud fra Finanstilsynets side.
Giver risikable lån
Kritikken retter sig først og fremmest mod en række Totalkredit-banker, der har fået relativt skarp kritik fra Finanstilsynet, selvom den overordnede vurdering er, at vejledningerne har virket.
”Der er dog fortsat pengeinstitutter, som har bevilget boliglån til kunder, der ikke har en tilstrækkeligt robust økonomi, da de har svage formueforhold, eller deres rådighedsbeløb er for lille,” skriver Finanstilsynet.
Videre hedder det: ”Nogle institutter har også i for vidt omfang givet såkaldt risikable lån, der er variabelt forrentede lån til kunder med høj gældsfaktor og ret høj belåningsgrad, eller de har ikke i tilstrækkeligt omfang taget højde for de forhøjede risici ved boliger i vækstområder.”
Finanstilsynet oplyser til Økonomisk Ugebrev, at de kritiske bemærkninger er baseret på resultater fra otte af de inspicerede pengeinstitutter. Heraf er der seks pengeinstitutter, der formidler Totalkreditlån.
Et konkret eksempel på de skarpe konklusioner handler om Middelfart Sparekasse, hvor Finanstilsynet gennemgik i alt 29 sager om udlån til ejerboliger. Alle sagerne vedrørte udlån i vækstområder og med en gældsfaktor over 2,5 samt LTV over 60.
”Gennemgangen af stikprøven i vækstområder viste, at ud af 14 kunder med en gældsfaktor over fire, var det kun 36 pct., der levede op til hovedreglen i punkt fire i vækstvejledningen, der siger, at ved en gældsfaktor over fire, skal kundens formue forblive positiv efter et stress af boligens værdi på ti pct,” skriver Finanstilsynet i redegørelsen.
Videre hedder det: ”Ved en gældsfaktor over fem, skal formuen som hovedregel være positiv efter et stress af boligens værdi på 25 pct. 28 pct. af de gennemgåede sager overholdt ikke vækstvejledningens punkt fire.”
Herudover peger Finanstilsynet på, at der i en række tilfælde ikke var tilstrækkelig robusthed hos kunden. Kritikken af Middelfart Sparekasse hører til i den absolut slemme ende af spektret, når man ser på indholdet af de otte redegørelser, der ligger bag Finanstilsynets nye konkluderende opgørelse.
Det står således ganske klart, at Middelfart Sparekasse efter Finanstilsynets vurdering er gået alt for vidt i deres formidling af Totalkredit-lån i forhold til de vejledninger, der er på området.
Nye incitamenter
De enkelte Totalkredit-bankers incitament til at bevilge realkreditlån til deres kunder er, at de opnår indtjening i form af en løbende andel af bidragsindtægterne på de formidlede lån til Totalkredit, svarende til ca. halvdelen af bidragsindtægterne. Økonomisk Ugebrev har tidligere skønnet, at provisionsindtægterne fra Totalkredit-samarbejdet giver lokalbankerne årlige ekstra indtægter i milliardklassen.
Dette incitament for lokalbankerne kan være forstærket, efter at en større andel af kreditrisikoen er flyttet over på Totalkredit, hvor den tidligere lå hos de enkelte lokalbanker, i hvert fald for den yderste del af pantrisikoen. I praksis omfatter ændringen, at lokalbankerne nu kun hæfter for en risiko i form af modregning i modtagne bidragsindtægter, mens der tidligere ikke var denne begrænsning i hæftelsen overfor Totalkredit.
Ikke kun Totalkredit-banker har fået kritik. Hos Jyske Bank er der problemer i en ganske lille procentdel af stikprøven. Danske Bank får kritik for at have indført to undtagelser i forhold til ydelse af risikable lån, som efter Finanstilsynets vurdering ikke var i overensstemmelse med god skik-reglerne.
Ejlif Thomasen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.