En stribe af de danske investeringsforeningers afdelinger med globale aktier har i år klaret sig usædvanligt ringe, men der er foreninger, som har leveret utroligt flot. Nordea Invest, BLS Invest og C Worlvide har oveni købet formået at skabe plusafkast i nogle af deres globale afdelinger.
Afkastene i de dansk-baserede investeringsfonde under kategorien globale aktier hos Morningstar har sjældent haft en så stor spredning: Fra bedste afkast i Nordea Invest Stabile Aktier med plus 2,7 pct. er det himmelvid forskel til Maj Invest Value Aktier med et afkast på minus 16,7 pct. Særligt opsigtsvækkende er Maj Invests svage afkast, der ligger i en klasse for sig selv, ikke mindst fordi netop valueaktier i årevis har været Maj Invest flagskib, også i den succesfulde internationale ekspansion.
I Økonomisk Ugebrevs årlige rating af de danske investeringsforeninger tager vi alene afsæt i performance i de globale afdelinger, som er defineret i Morningstars univers. Ratingen af de globale afdelinger er således baseret på, at det for de enkelte foreninger ikke kun handler om at have de dygtigste porteføljeforvaltere, men også, at man lægger sig i de aktivklasser indenfor universet af globale aktier, der klarer sig bedst.
Grundlæggende er afdelingerne med globale aktier karakteriseret ved, at her er næsten alt tilladt med hensyn til valg af geografi, brancher og andre investeringsdimensioner. En global aktieafdeling vil ofte lægge sig tæt på et globalt benchmark, men ikke nødvendigvis.
Det ses med al tydelighed i årets performance, hvor det naturligt nok er afdelinger med fokus på det stabile aktier og value, som over en bred kam har klaret sig bedst. Nordera Invest Stabile Aktier har altså præsteret et plusafkast på næsten 3 pct. i år, og som porteføljemanager siden 2006 er det Claus Vorm, der har leveret varen. På tre års sigt er det gennemsnitlige afkast på 6,5 pct., hvilket dog kun er lidt over middel.
Ifølge Morningstar har han været overvægtet i sundhed, defensivt forbrug og kommunikationsservice, mens der er undervægt på finans, cyklisk forbrug og industri. Altså en klassisk eksponering for en periode med makroøkonomiske udfordringer. Største positioner er på under 3,5 pct. af formuen, med størst vægt i bl.a. Johnson & Johnson, Coca-Cola, Iberdrola og Bristol-Myers Squibb.
Som de næste kommer tomandshæren Bundgaard og Lund hos BLS Invest, som vedvarende leverer flotte afkast. De har været porteføljemanagere på deres egne fonde siden etableringen i 2014.
Afdelingen med globale aktier har en formue på over 8 mia. kr., og den hører dermed til blandt de største, også større end flere af bankernes globale afdelinger. Afdelingen er ifølge den seneste opgørelse fra Morningstar komponeret af betydelig overvægt i cyklisk forbrug, defensivt forbrug og finans. Til gengæld er der nul vægt mod teknologi, hvilket antageligt kan forklare en stor del af årets overperformance.
På tre års sigt er det flere andre fondsudbydere, der godt kan være med. Sammen med BLS Invest har Nykredit Invest Globale Fokusaktier og Formue Pleje Better World også leveret over 10 pct. i afkast over de seneste tre år, trods et minus på næsten 10 pct. i år.
Mest bemærkelsesværdigt i dette års rating er den meget store spredning i afkast år-til-dato. De forskellige aktører har fra årets start læst markedet meget forskelligt, og de har derfor positioneret sig meget forskelligt. Danske Invests bedst performende afdeling med globale aktier ligger aktuelt i minus 8 pct., og PFA Invest i minus 12 pct. Danske Invests afdeling har ifølge Morningstar en høj eksponering mod finans, industri, teknologi og sundhed. Det har uden tvivl kostet på performance, at bigtech-aktierne de seneste måneder har haft det svært.
Morten W. Langer
Læs de øvrige artikler i temaet om Investeringsforeninger 2022:
Mange aktive investeringsfonde halter efter benchmark
Investeringsforeninger smykket med lånte fjer efter russiske salg
Snyd med pensionspuljer: Afkast opgøres uden omkostninger
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.