De danske banker har i mange år tjent rigtig gode penge på at distribuere og sælge investeringsforeningsbeviser til opsparingslystne danskere. Men når de nye MiFID2-regler træder i kraft bliver det helt tydeligt for kunderne, hvad bankerne opkræver i provisioner og det vil forandre hele markedet, vurderer Finanstilsynet i dette interview.
Når bankerne fra næste måned begynder at sende regninger ud til kunder med en porteføljeplejeaftale, vil mange sikkert spærre øjnene gevaldigt op. Ikke bare kan kunderne sort på hvidt se det beløb, de nu skal betale banken for deres aftale. De skal oven i kø- bet betale 25 pct. i moms, hvad de aldrig har gjort tidligere. ”Al forskning viser, at folk langt bedre forstår beløb end procentsatser. Derfor forventer vi da også at se en ændring i kundernes adfærd, når de kan se beløbet på en regning. Måske vil kunderne begynde at stille kritiske spørgsmål til deres bank. Måske vil de begynde at lede efter billigere alternativer. Det er svært at spå om den effekt, de nye EU-regler vil få. Men der vil komme en effekt”, siger vicedirektør Birgitte Søgaard Holm fra Finanstilsynet.
Bankerne har til og med denne måned taget sig betalt ved at opkræve en procentsats af kundernes opsparing og afregnet med investeringsforeningen, som har udbetalt beløbet til banken som en provision, der så bliver trukket fra investorernes afkast før det bliver udbetalt til dem. På den måde har det været mere uigennemskueligt for kunderne, hvad de reelt har betalt banken for deres porteføljepleje.
Men fra 1. juli bliver det forbudt for bankerne at modtage provision for at distribuere investeringsforeningsbeviser i forbindelse med porteføljepleje. I stedet skal bankerne hente pengene ind direkte hos kunden.
Hele artiklen blev udgivet i Økonomisk Ugebrev Finans nr. 22/2017.
- Er du abonnent kan du tilgå udgivelsen og læse hele artiklen. (Hent adgangskode)
- Er du ikke abonnent kan du prøve 3 uger gratis nedenfor, hvorefter du får adgang til hele udgivelsen.