Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema: Top 40 Ejendomsselskaber: Historisk store værdiopskrivninger

Morten W. Langer

fredag 13. januar 2023 kl. 11:40

Tema: Top 40 Ejendomsselskaber: Historisk store værdiopskrivninger

Tema om Top 40 Ejendomsselskaber: Landets største ejendomsselskaber opskrev deres værdier med hele 14 mia. kr. i 2021, næsten det dobbelte af hvert af årerne før. Netto bidrog nye opkøb med 7 mia. kr. til den samlede aktivmasse. Nettokøbene lå på en håndfuld store selskaber, bl.a. Danica Ejendomme, AP Ejendomme og Goldsmidt Ejendomme. Den effektive afkastningsgrad steg til 3,5 pct. mod 3,4 pct. året før efter fald fire år i træk. Vi gennemgår her hovedresultater, regnskabsresultater og nøgletal for de 40 største ejendomsselskaber.

Ejendomsselskabernes gennemsnitlige afkastgrad (før værdireguleringer) blev i 2021 3,5 pct., lidt højere end det foregående års 3,4 pct. Gennemsnittet blev trukket op af kun 11 selskaber med højere afkastgrader, og tre fjerdedele af de 40 største ejendomsselskaber oplever vigende afkastgrader, især på grund af højere aktivpriser efter værdiopskrivninger og tilkøb med lavere afkast. 

Største fald i afkastgraden ramte Velliv Ejendomme Logistik og Bach Gruppen, der begge har aktiver for omkring 2,5 mia. kr. Deres afkastgrader faldt ca. 1,6 procentpoint til henholdsvis 3,5 pct., altså tæt på sektorgennemsnittet, og 2,4 pct., en del under sektorgennemsnittet. 

Bach Gruppens ledelse forklarer, at ”i 2021 er der udbetalt bonus til medarbejdere på DKK 31.000.000 relateret til salget af Batteriet K/S. Bonussen er ført under personaleomkostninger i årsrapporten og forklarer stort set afvigelsen i forhold til sidste år. Årsregnskabsloven tillader ikke modregning af bonussen i avancen fra indtægter af kapitalandele i tilknyttede virksomheder, selvom vi finder dette mest retvisende. Ledelsen finder årets resultat meget tilfredsstillende.” 

I talopgørelsen indgår ikke indtægter fra tilknyttede selskaber på 140 mio. kr. Og der er ikke bogført nævneværdige værdiopskrivninger i de seneste regnskabsår.

Velliv Ejendomme Logistik opskrev ejendomsporteføljen med 8 pct., svarende til 181 mio. kr., hvilket har været med til at presse afkastgraden. Ledelsen skriver: ”Årets lejeindtægter var 165,6 mio.kr. mod 161,9 mio.kr. i 2020. Årets resultat udviser et overskud før skat på 253,4 mio.kr. mod et overskud på 99,8 mio.kr. i 2020. Ændringen i forhold til 2020 skyldes hovedsageligt, at værdireguleringerne på investeringsejendommene i 2020 var -11,6, mio.kr. mod 181,4 mio.kr i 2021.” 

Blandt de allerstørste danske ejendomsselskaber var der også fald i afkastgraden hos Ejendomsselskabet Olav de Linde med aktiver for 9,5 mia. kr., hvilket er 1,7 mia. kr. mere end året før. Springet frem er alene baseret på værdiopskrivninger på 2 mia. kr. og frasalg på ca. 350 mio. kr. Værdiopskrivninger er altså hovedforklaringen på den lavere afkastgrad, som dykkede til 2,3 pct. mod 3,2 pct. året før.  

Også M. Goldschmidt Ejendomme A/S med aktiver for 4,9 mia. kr. fik et ordentligt tryk nedad på afkastgraden efter nye opkøb for 1,4 mia. kr. Afkastgraden blev reduceret til 0,6 pct. mod 1,8 pct. året før. Ledelsen skriver i regnskabet, at der har været afholdt engangsomkostninger med henblik på af forbedre driften for nogle ejendomme: 

”I overensstemmelse med det forventede steg lejeindtægterne betydeligt i 2021 og udgør 156 mio. kr. mod 126 mio. kr. i 2020. Stigningen skyldes særligt færdiggørelsen af etape 1 og 2 i Frederiksbroprojektet. Koncernen har i 2021 afholdt en række engangsomkostninger, hvilket medfører, at det i 2021 realiserede resultat før skat (eksklusive dagsværdireguleringer), er lidt under det forventede. De pågældende omkostninger er bl.a. afholdt med henblik på at forbedre indtjeningsmulighederne på enkelte ejendomme.”

Top 10 - størst afkastningsgrad før værdiregulering

Bund 10 - laveste afkastningsgrad før værdiregulering

Videre hedder det, at ”en positiv udvikling i driftsindtjeningen på koncernens ejendomme kombineret med en fortsat gunstig prisudvikling på ejendomsmarkedet har i 2021 medført positive dagsværdireguleringer på investeringsejendomme med 213 mio. kr. mod 182 mio. kr. i 2020.”

Højere afkastgrader blev der præsteret i ATP Ejendomme, der næsten fordoblede afkastet fra ca. 3 til 6 pct. Landets femtestørste ejendomsselskab reducerede aktiverne med 2,9 mia. kr. – til 15,6 mia. kr. mod 18,4 mia. kr. året før – efter frasalg på 3,5 mia. kr. og positive værdireguleringer på 0,6 mia. kr. 

Også Wihlborgs, med aktiver for ca. 6 mia. kr., holder en afkastgrad i den meget høje ende – over 5 pct., og lidt højere end året før. Ejendomsselskabet øgede de samlede aktiver med 0,4 mia. kr. efter tilkøb på 0,3 mia. kr. og værdiopskrivninger på knap 0,1 mia. kr.  

Ejendomskoncernen har kun kontor og kontor/lager, der udgør henholdsvis 80 pct. og 20 pct. af kvadratmeterne. Ledelsen skriver i regnskabet for 2021, at selskabet kun i mindre grad har været ramt negativt af covid, og at man ser positivt på 2022.

Der er dog risiko for øget tomgang, men på den anden side er der også positive drivkræfter for indtjeningen. I hvert fald fra 2023 er der lagt op til betydelige positive huslejereguleringer i kølvandet på den stigende inflation, idet mange kontrakter giver mulighed for justering efter nettoprisindeks.

Blandt de store ejendomsselskaber var der store udsving i dagsværdireguleringerne. Jeudan opskrev værdierne med 1,8 mia. kr., svarende til en positiv justering af ejendomsporteføljen med 6 pct. Danica Ejendomsselskab har øget selve ejendomsporteføljen. Ledelsen for Danica Ejendomsselskab skriver, at ”efterspørgslen efter velbeliggende investeringsejendomme er fortsat høj og der observeres til stadighed nye udenlandske investorer som indtræder på danske ejendomsmarked. Markedet er dermed stærkt konkurrencepræget, og ofte resulterer det i transaktioner til meget lave afkastniveauer. Trods det konkurrenceprægede investeringsmarked har Selskabet investeret i alt 962 mio.kr. i nye ejendomme dels via et kapital indskud i Danske Shoppingcentre P/S til erhvervelse af endnu et shoppingcenter og dels til køb af to velbeliggende boligejendomme i Storkøbenhavn.”

Videre hedder det, at ” butikscentrene og detailsegmentet oplever generelt skift i markedet, blandt andet på grund af øget e -handel og ændret forbrugeradfærd, hvilket delvis også påvirker lejeudviklingen. Shoppingcentrene i porteføljen søger at modvirke disse trends via en strategi, som skal ændre centrenes profil til også at indeholde flere tilbud om bespisning og underholdnings- og fritidsaktiviteter af forskellig karakter.”

Morten W. Langer

Læs også de øvrige artikler i temaet om Top 40 Ejendomsselskaber

Krisetid? Ejendomsinvestorer trækker mod sikre boligejendomme

Finansiering: Barfoed Group forberedte sig før rentestigningen

Milliardnedskrivninger venter i 2022-regnskaber

Nordiske ejendomsaktier klarede sig hæderligt gennem 2022

Top 10 - største ejendomsselskaber

Top 10 - størst fremgang i anlægsaktiver

Bund 10 - størst tilbagegang i anlægsaktiver

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Nyt job
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Udløber snart
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank