Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe – Så kom startskuddet til et Januar-rally

Morten W. Langer

lørdag 07. januar 2023 kl. 12:56

Chefredaktøren har ordet – Stemningsskift fra aktiekrakrisiko til aktierally

Fredagens vigtige amerikanske nøgletal var sandsynligvis startskuddet for et januar-rally, der kan fortsætter de næste 2-3 uger. Først kom data for beskæftigelsesudviklingen i USA. Og selvom om tallene var ”dårlige” med fortsat fald i arbejdsløsheden, så steg aktierne efterfølgende en smule.

Umiddelbart skulle man ellers tro, at aktierne ville blive sendt ned af den voksende beskæftigelse, hvor arbejdsløshedsprocenten kunne være faldet endnu mere, hvis det ikke var fordi, der kom 300.000 nye personer ind på arbejdsmarkedet i december.

Den afgørende kurstrigger for en stærk fredag aften for amerikanske aktier og europæiske aktiefutures var den månedlige erhvervstillidsmåling fra de amerikanske indkøbschefer i ISM. Hidtil har den amerikanske serviceindustri været brandvarm. Men nu varsler cheferne er markant opbremsning med faldende ordreindgang.

Så på den ene side er USA’s økonomi fortsat stærk, når man kigger på de bagudrettede nøgletal. Men der er tydelige svaghedstegn, når man kigger på de ledende indikatorer. Både aktiemarkedet og rentemarkedet tog med kyshånd mod signalet om en svagere amerikansk serviceindustri.

Aktierne blev sendt markant op med førerskab af tech, banker og industri. Efter dansk lukketid kl. 17 fredag steg S&P Future 1,5 pct., og det tyske DAX Future steg knap 1 pct. Det danske aktiemarked har altså noget positivt til gode ved åbningen mandag morgen.

Der er tre vigtige pointer i fredagens udvikling:
For det første – hvis markedet bider sig fast i troen på, at USA’s økonomi nu bremser op, så er der mange flere aktiekursstigninger forude. Noget tyder på dette, da renteforventningerne også er skruet ned, så FED nu forventes kun at komme med 1-2 renteforhøjelser mere.

For det andet har den styrende amerikanske S&P Future bevæget sig sidelæns siden midt i december. Men fredagens stigning gav det første tekniske brud til at udløse et aktierally. Det samme gælder den tyske DAX Future.

For det tredje fortsætter de vigtigste risikoindikatorer, vi følger, med at juble. De professionelle investorer har i lang tid læsset flere aktier ind i deres beholdninger. Og deres risikoopfattelse udvikler sig fortsat mere og mere positivt. Så vi er nu tilbage i starten af februar 2022 omkring deres risikovurdering. Dette bekræftes også af andre risikoindikatorer.

Starten af januar 2023 understøtter vores vurdering af, at 2023 bliver et rigtig godt aktieår. I første omgang vil aktiemarkedet se det som noget positivt, hvis de vestlige økonomier bremser op. Og drømmescenariet er naturligvis, at den kommende recession bliver mild og håndtérbar.

Det er fortsat et meget realistisk scenarie. Også for Europa, hvor de seneste ledende indikatorer har vist robusthed i erhvervstilliden, hvilket også understøttes af faldende energipriser, lavere obligationsrenter og en mild vinter.

I investeringsfonden ØU Invest Balance, som er børsnoteret på Nasdaq, har vi haft en stærk start på det nye år. Og med en aktieandel på 95 pct. af kapitalen har vi stor tiltro til, at der kan blive skabt gode afkastresultater i år. Som det fremgår af vores aktuelle porteføljegennemgang har vi fokus på fire aktiegrupper:

Defensive healthcare, som vil være robuste under en recession.

Turn-around aktier, hvor ledelserne allerede har vist, at de er på rette vej.

Grønne aktier, som vil blive løftet af det kommende investeringsboom i grøn energiinfrastruktur.

Finansielle aktier, hvor vi ser et stærkt aktieår for den danske banksektor.

Dette miks af forskellige aktiekategorier har til formål at sprede risiko på forskellige aktivtyper. Vi mener fortsat ikke, at aktiemarkederne kommer til at bevæge sig i en lige linje op ad resten af året. Der vil komme store bump undervejs. Og de første ligger måske op til de kommende regnskaber for 4. kvartal, som kommer i februar og marts. Her vil det være vigtigt at holde øje med eventuelle nedjusteringer fra selskaberne af årsforventninger samt ikke mindst deres forventninger til 2023.

Tiltagende løninflation kan blive en af de store negative jokere. Men modsat kan der også være positive drivkræfter fra lavere energi- og råvarepriser og færre propper i logistikkæderne, så komponentmanglen afvikles.

På den helt korte bane skal man holde øje med de amerikanske forbrugerpriser, CPI, som kommer på torsdag kl. 14.30. Der er endnu ikke kommet konsensusestimater. Men de vil nok gå mod et mindre fald fra core CPI sidst på 6,0 pct. for de seneste tolv måneder. I novembertallene var det især boligudgifter (shelter) og medical care, der trak op i månedstallet for core CPI på 0,2 pct.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank