Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Overdreven recessionsfrygt. Shorterne blev taget med bukserne nede

Morten W. Langer

lørdag 21. januar 2023 kl. 12:49

Stribevis af købsanbefalinger i stærkt C25-indeks

Forleden kom data for den amerikanske industriproduktion, som var ringere end ventet, og det sendte aktiemarkederne 2 pct. ned. Forklaringen er øget nervøsitet for, at vi står foran en dyb økonomisk recession i den vestlige verden. Og så var det tekniske billede oplagt til en korrektion ned efter massive kursstigninger siden oktober.

Fredag vendte aktiemarkederne på en tallerken, og især fredag aften efter dansk lukketid gik aktiemarkederne amok med nye stigninger. Den seneste uges kursfald blev i løbet af få timer rullet tilbage. Amerikanske Nasdaq steg næsten 3 pct., S&P 500 indeks steg næsten 2 pct., og den tyske DAX future hoppede lidt over 1 pct. frem. Fremgangen blev især trukket af tech, banker og detailhandel.

Men hvis markedet forventer en dyb recession, hvad skete der så lige der, da markedet vendte på en tallerken? Vores bud på er følgende:

For det første har de ledende indikatorer i flere måneder varslet en økonomisk opbremsning. Men så ringe var de amerikanske data for industriproduktionen heller ikke. Så det var velkendt, at økonomien nu bøjer af. Det kan selvfølgelig udvikle sig til det meget værre. Men det er der ikke stærke indikationer på lige nu. Med andre ord: Markedet overreagerede negativt med langt større recessionsfrygt, end der umiddelbart er grund til.

For det andet var der i de vigtigste risikoindikatorer stort set ingen negative signaler, der signaler en forestående dyb økonomisk nedtur. De professionelle investorers risikoopfattelse har altså stort set ikke ændret sig. Vi følger blandt andet iTraxx Crossover, Skew indeks, Citi Groups Economic Surprise index og CCC ratede amerikanske kreditobligationer. Ja, nogle af indikatorerne peger en lille smule nedad. Men altså endnu ikke faretruende.

For det tredje viser de ledende erhvervstillidsindikatorer nok også økonomisk opbremsning, men med positive undertoner den seneste måned. Faldende energipriser, markant lavere transportpriser, lavere råvarepriser og færre flaskehalse i forsyningskæderne er godt for erhvervslivet og samfundsøkonomien. Det begynder at sætte sig positivt i erhvervstilliden. Vi ser det som en stabiliserende kraft for samfundsøkonomien.

For det fjerde er der både i USA og Europa fortsat tæt på fuld beskæftigelse, og det betyder, at vi næppe står lige foran en ødelæggende økonomisk krise. Men det er også klart, at arbejdsløshedstallene er noget af det, vi skal holde godt øje med de kommende måneder.

For det femte kommer vi i den vestlige verden antageligt snart til at mærke de positive effekter af genåbningen af Kina efter en lang corona-nedlukning. Siden starten af november er Hang Seng aktieindeks steget over 40 pct.

Vores bundlinje er, at situationen fortsat ligner en tilnærmet goldilock situation, hvor – på den ene side – inflationen er på vej ned, og på den anden side at makroøkonomien, trods den nødvendige opbremsning, holder nogenlunde stand.

Over de seneste måneder er forventningerne til både den amerikanske og den europæiske centralbanks fortsatte forhøjelser bøjet en del af, så de korte renter ikke kommer derop, som man troede for nogle måneder siden.

Det er muligt, at vi fortsat kommer til at sejle rundt omkring det aktuelle kursleje for de store indeks et stykke tid, hvor markedet ser tingene an. Men vi er tilbage ved helt afgørende tekniske tests for både S&P 500 indeks og Nasdaq. Som det fremgår af graferne på ugebrev.dk, så banker begge indeks på den faldende langsigtede trendlinje, som kan føres tolv måneder tilbage.

Vi ser fortsat mulighed for en ketchupeffekt, når bruddet endelig kommer, fordi det af mange investorer ses som det ultimative købssignal. Trendlinjen ses også af mange som toppunktet for et bear market rally, som blot markerer næste toppunkt, før nedturen fortsætter. Vi har dog svært ved at se, at dette skulle være tilfældet lige nu.

Vores konklusion er derfor, at vi i Økonomisk Ugebrevs portefølje – og den børsnoterede investeringsfond – fortsat er fuldt investeret. Dog med en god risikospredning på defensive og offensive aktier. Afkastet på dem begge er i 2023 4,5 pct. i forhold til afkastet i C25 indeks på 1,3 pct.

Vi vil fremad holde godt øje med de ledende økonomiske indikatorer for at vurdere, om vi fortsat skal skrue op for risikotagningen.

Som det fremgår af analysen på forsiden af ØU Formue, ser vi stor sandsynlighed for, at Novozymes på torsdag kommer ud med en positiv melding, fordi ledelsen har brug for en positiv historie til at få aktionærerne med til at godkende opkøbet af Chr. Hansen. Læs analysen her!

Vi følger den kommende regnskabssæson tæt, og der er også emner, hvor vi er parate til at købe ind, hvis tingene flasker sig som vi forventer.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank