Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

TDC: Danskernes pensionspenge i nyt kæmpe milliardsats

Morten Sørensen

torsdag 26. januar 2023 kl. 17:40

TDC: Danskernes pensionspenge i nyt kæmpe milliardsats

Med yderligere kapitaltilskud og nye kreditter satser ejerne af TDC nu endnu hårdere på den stagnerende og voldsomt gældsatte koncern. Det sker, netop som de ellers i 2023 burde være på vej ud af TDC efter fem års ejerskab og arbejde på at gøre den attraktiv for eventuelle købere. Stigende renter, faldende kreditværdighed og et fortsat stort investeringsbehov i TDC betyder, at ejerne, herunder ATP, PKA og PFA, må øge deres engagement og satse endnu flere af medlemmernes penge på en usikker og ugennemsigtig konstruktion, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen.

De fire aktionærer i TDC øger nu indsatsen. Det sker efter, at televirksomheden har skuffet – ikke blot siden aktionærerne købte den i 2018, men også i den forløbne del af 2022. Forløbet af tredje kvartal bliver af professionelle markedsdeltagere betegnet som ”noget skuffende” og præget af lav vækst og højere omkostninger især fra energi.

Egenkapitalen i TDC-gruppen (ejet af det overordnede selskab DKT Holdings) var per 30. september forringet med 882 mio. kr. siden årsskiftet – til forbløffende minus 5459 mio. kr. Et dramatisk fald fra det plus på 893 mio. kr., som egenkapitalen udviste ved udgangen af 2018.

Det var lige efter, at virksomheden var blevet købt af de nuværende ejere, de tre danske pensionsfonde ATP, PFA og PKA med tilsammen halvdelen og den australske kapitalfond Macquarie med den anden halvdel. Macquarie-folk dominerer i dag DKT Holdings med Susana Leith-Smith som CEO og Nathan Andrew Luckey som bestyrelsesformand.

DKT Holdings-koncernens nettounderskud siden overtagelsen i 2018 og frem til 30. september 2022 er nået op på over 13 mia. kr. Det har til dels været hensigten og en følge af den finansielle struktur, som aktionærerne har valgt for koncernen. Virksomheden har en netto rentebærende gæld på 60,4 mia. kr., hvoraf de 22,6 mia. kr. skyldes til de fire aktionærer.

Mens egenkapitalen skrumper, og gælden stiger, har omsætningen siden 2018 været stagnerende til nedadgående. Det årlige EBITDA-driftsresultat ligger omtrent uændret på 6,4-6,5 mia. kr. Men afskrivninger og især rentebetalinger sluger så stor en del af dette resultat, at bundlinjen bliver negativ med et milliardbeløb.

Udsigten til, at TDC skal refinansiere gæld på 1050 mio. euro og 410 mio. USD (I alt godt 11 mia. kr.) i juni 2023, fremtvinger handling fra aktionærerne. Markedet er nemlig i 2022 begyndt at se mere kritisk på konstruktionen.

Kreditvurderingsbureauet Fitch har i juli 2022 – før dette sidste kapitaltilskud – sænket sin issuer default rating af hele TDC-gruppens moderselskab DKT Holdings fra B+ til B-med negativt outlook. Det betyder, at gældsbeviserne anses for højst spekulative (junk bonds), og at betalingsudfald er sandsynlige, hvis virksomhedens situation forværres.

Hvis der skulle rejses ny gældsfinansiering i et kapitalmarked, der langt fra er så eventyrlystent som i 2018, og som er præget af langt højere renter, måtte aktionærerne yderligere understøtte TDC. På den baggrund besluttede aktionærerne i slutningen af 2022 at øge kapitalgrundlaget med 3,5 mia. kr., hvoraf de danske aktionærer ATP, PKA og PFA står for halvdelen. Derudover tildelte aktionærerne virksomheden en kreditfacilitet på 3,7 mia. kr.

Fitch advarede tidligere i 2022 om, at TDC-gruppen står overfor et fortsat stort investeringsprogram frem til 2025, fordi produktporteføljen og organisationsstrukturen skal strømlines samtidig med investeringer i ny IT.

Egentlig burde aktionærerne være ved at finde købere. I 2023 vil de have ejet gruppen i de fem år, som kapitalfonde normalt anser for en passende ejerperiode. Opsplitningen i to enheder, der drives uafhængigt, TDC Net og Nuuday, fra årsskiftet 2021/22 skulle skabe to mere attraktive tilbud for mulige købere. Samtidig har aktionærerne indført særlige bonusordninger, der gør et salg i 2023 særlig attraktivt for ledergruppen.

Men spørgsmålet om, hvem der egentlig skal købe de to selskaber lige nu, er vanskeligere at besvare end i 2018. De vigtigste konkurrenter på det danske marked, Telia, Telenor og danske el-forsyningsselskaber, vil som mulige købere formentlig få problemer med konkurrencemyndigheder – hvis de ellers er interesserede.

De fire aktionærer manglede ikke kreativitet, da det drejede sig om at placere en god del af medlemmernes penge og en vigtig del af Danmarks infrastruktur i en uigennemsigtig konstruktion med et aggressivt gældsat hierarki af holding- og finansieringsselskaber med store frasalg af selskaber, opsplitning og finansiel ring fencing af visse aktiver. Nu øger de indsatsen.

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank