Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tilbageblik på Rohdes karriere: Både store succeser og fiaskoer

Carsten Vitoft

tirsdag 31. januar 2023 kl. 17:25

Boganmeldelse: Efter Lars Rohde kommer kaos

En af landets mest kendte og respekterede finansfyr­ster takker af på tirsdag, når Lars Rohde har sidste arbejdsdag i Nationalbanken. ØU evaluerer her Roh­des fire årtier i den danske finansverden: Hans karri­ere har budt på enorme succeser, som han ikke altid har fået tilstrækkelig ros for. Men også store fiaskoer, som det ofte er lykkedes ham at glide af på. Han har haft en fænomenal evne til at komme ud ad døren i rette tid, skriver fagredaktør Carsten Vitoft i dette portræt.

Nationalbanken er på vej mod det største underskud i ban­kens lange historie. I 2022 er det gået helt galt med inve­steringsstrategien på stort set alle områder, og til marts skal den nye direktør Christian Kettel Thomsen præsen­tere et underskud på mere end 10 mia. kr. Lars Rohde, derimod, vil være på pension.

VÆRDIFULD RENTEAFDÆKNING

I februar ventes ATP ligeledes at præsentere en årsrap­port med frygtindgydende tab på danskernes pensioner. Også her har Lars Rohde stået fadder til investeringsstra­tegien, som netop har fået massiv kritik i stort set alle danske erhvervsmedier.

Men en karriere, som løber over tre årtier, kan ikke be­dømmes på nogle kortsigtede præstationer. Det er præcis ti år siden, Lars Rohde havde sin gang i ATP. Og her glem­mer man ofte – og særligt lige nu – at Lars Rohde også stod bag den nu universale renteafdækning, som i lange perio­der tjente milliarder til ATP. Faktisk rigtigt mange milliarder.

Man kan let påstå, at Lars Rohde egenhændigt redde­de Danmarks – ja en af Europas – største pensionskasser fra at gå ned. Så meget faldt renten faktisk i den periode, mens ATP’s garantier til kunderne steg tilsvarende. Denne betragtning er ikke indgået i de seneste måneders kritiske debat om ATP’s investeringspolitik.

Det er heller ikke blevet fremhævet tilstrækkeligt, hvordan Lars Rohde på den måde har sat sit aftryk på den danske pen­sionssektor den dag i dag. Alle pensionsselskaber og pensi­onskasser bruger nu renteafdækning i vid udstrækning.

Det siges også, at Lars Rohde har stået fadder til fleks­lån med en kort variabel rente. Det har givet billige bolig­lån i årtier, men også en forhøjet risiko, som han senest selv har advaret mod. Under alle omstændigheder vil hans personlige aftryk være at se på den finansielle sektor mange år ud i fremtiden.

På den måde kan man sige, at Lars Rohde været en sand mester på obligationer, renter og renterisiko. Værre ser det dog ud på aktierne, og det er ikke bare investeringspolitik­ken med at geare ATP’s investeringer, den er gal med.

Forløberen for ATP’s gearede bonuspotentiale – altså det, der nu er under heftig kritik – hed ATP Alpha. Nu havde han jo afdækket garantierne i ATP, så skulle der også tages noget risiko – og til dette formål opfandt han ATP Alpha, som var en selvstændig afdeling af børsmæglere, der fik en masse milliarder at lege med i diverse eksotiske produkter.

Hvad man investerede i, og hvor meget risiko man tog på bøgerne, er aldrig kommet frem. Men man tabte milliarder i perioder, og Lars Rohde skyndte sig at lukke det helt ned i 11. time, inden han skulle videre til i Nationalbanken i 2013.

Man kunne også nævne Lars Rohdes forsøg på at gøre ATP til en storspiller på det engelske pensionsmarked. NOW:Pensions hed det, men også dette måtte ATP træk­ke sig ud af efter smertelige økonomiske tab undervejs.

På den måde synes Lars Rohde at have haft langt mere held med at afdække risiko end at tage risiko.

EN HÅRD KOMMUNIKATOR

Et gennemgående emne i de mange portrætter er også, at Lars Rohde ofte kan være en hård kritiker af både den finansielle sektor og af regeringen med flere. Det kan un­dre al den stund, at han selv altid har haft mere end svært ved at tage kritik.

Ikke mindst kritik fra Økonomisk Ugebrev, hvor vi gen­nem årene har spurgt høfligt ind til flere af ovenstående problemsager. Undervejs blev Lars Rohde så sur på me­dierne, at ATP skabte sit eget medie, hvor man selv kunne sætte dagsordenen.

På bagkanten kan man godt konkludere, at den me­diestrategi har virket meget godt for ham – altså en slags ’angreb er det bedste forsvar’-taktik. I diverse afskedspor­trætter i medierne huskes han i hvert fald bedst i dag for sit trætteløse forsvar for den danske krone. Og det er jo ikke et dårligt eftermæle.

Lars Rohde ønskede ikke at medvirke ved tilblivelsen af dette portræt.

Carsten Vitoft

foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank