Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema: Etik Survey 2023, anden del – Styrket tiltro til finanssektorens kernerådgivere

Sten Thorup Kristensen

tirsdag 21. februar 2023 kl. 12:25

Tillid

Revisorerne fik alvorlige skrammer på omdømmet under finanskrisen, men i dag er standen blandt dem, hvis moral og etik danskerne har mest tiltro til. Advokaterne ligger lavere, men de har til gengæld oplevet stor fremgang det seneste år. I begge grupper er det noget, man har arbejdet målrettet med – det handler ikke blot om at have en høj moral, men også om at gøre det synligt.

Den 1. december 2008 var en rigtigt dårlig dag for ikke bare KPMG (ikke at forveksle med det nuværende selskab af samme navn), men også for resten af revisorstanden. Det var den dag, IT Factory, som et lyn fra en klar himmel, blev erklæret konkurs. Det viste sig, at det indtil da beundrede selskab var en tom skal, stort set uden reelle aktiviteter. Det kom oveni de mange sager under finanskrisen, der toppede i de måneder, hvor folk også med rette kunne spørge sig selv, hvordan de værdier, revisorer havde borget for med deres signaturer i regnskaberne, kunne være så flygtige.

Spol halvandet årti frem. Økonomisk Ugebrev har netop gennemført sin årlige undersøgelse af holdningen til etik og moral i og omkring den finansielle sektor. Revisorerne har siden sidste år haft en lille og ikke signifikant tilbagegang, men ligger stadig som den gruppe fra erhvervslivet, der får den næstbedste bedømmelse – kun de små banker ligger højere. Revisorerne ligger f.eks. også markant bedre end myndigheder, selv om danskere ellers går for at have en høj tillid til netop myndigheder.

Der skal arbejdes for det

Hos revisorerne fornemmer man godt, at der er sket en positiv forandring i det omdømme, man har i befolkningen, oplyser Lone Strøm, direktør i brancheforeningen FSR – Danske Revisorer. 

”Men det er jo heller ikke noget, der kommer af sig selv. Revisionshusene arbejder målrettet på at få et bedre image. Vi er glade og stolte over, at det ser ud, som det gør nu. Etik og moral kræver hårdt arbejde. Det er gennem dét, at man vinder folks tillid og beviser, at man er værd at stole på,” siger hun. 

For advokater er historien en lidt anden. Denne faggruppe er halvt i båd med politikere og journalister, som befolkningen har en kronisk mistillid til. Men i år får advokaterne en betydeligt bedre bedømmelse end sidste år, og de nærmer sig nu en neutral bedømmelse. Det glæder naturligvis Jesper Rothe, formand for brancheforeningen Danske Advokater. 

”Det passer også godt med, hvad vi ser, for der er kommet mere fokus på det. Ikke blot på selve det at have god etik og moral, men også at vise det. Det er jo ofte der, hvor det kan gå lidt galt. Mange advokater er f.eks. gået ind i ESG, som jo er et område, der er stor samfundsmæssig opmærksomhed på,” siger han.

Advokaterne har i henseende til deres omdømme den udfordring, at de også skal repræsentere klienter, som med større eller mindre berettigelse er uglesete. Det gælder naturligvis især i rollen som forsvarer for forbrydere, men mere dagligdags arbejder advokater f.eks. også med konkurser og inkasso, hvor andre parter kan have meget på spil. 

”Men uanset hvad kan man godt repræsentere sine klienter på en ordentlig, etisk og moralsk måde. Det er også vigtigt, at selv om vi arbejder under et retsstatsprincip, og folk skal have adgang til retten, kan man godt lægge en etik ind i den måde, man fører sådan nogle sager på. Det ligger også i advokaters dna, og det er måske det, vi er blevet bedre til at vise, så vi ikke nødvendigvis bliver identificeret med en klient, som måske har udvist en kritisabel adfærd,” siger Jesper Rothe.

Sten Thorup Kristensen

Etik og moral i finanssektor og omegn

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank