Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

C25-selskaber benytter tvivlsomt ESG-adelsmærke i markedsføring

Claus Strue Frederiksen

torsdag 09. februar 2023 kl. 17:55

C25-selskaber benytter tvivlsomt ESG-adelsmærke i markedsføring

Store børsnoterede selskaber som Coloplast, Chr. Han­sen, Novozymes, Rockwool, Vestas og Ørsted optræder på Corporate Knights (CK) internationale rangliste over verdens 100 mest bæredygtige virksomheder. De seks danske virksomheder har efterfølgende brugt CK-hæ­deren til at afstive deres bæredygtighedsprofil via pressemeddelelser og opslag på sociale medier. CK-in­deksets troværdighed skæmmes dog af, at det rummer en del kontroversielle selskaber, herunder fast fashion producenter med ringe arbejdsforhold i leverandørkæ­den, samt banker, der finansierer tjæresand og fossil ekspansion, skriver redaktør Claus Strue Frederiksen.

Den 18. januar i år indled­te Vestas et LinkedIn-op­slag med ordene: “Vestas ranked the most sustainable company in the energy industry and #2 across all sectors in the world.” Samme dag udsendte Rockwool en presse­meddelelse med overskriften: ”ROCKWOOL ranks 16th among world’s 100 most sustainable companies.”

De glade budskaber skyldtes, at den canadiske me­die- og analysevirksomhed Corporate Knights (CK) net­op har offentliggjort sin top-100 liste over verdens mest bæredygtige virksomheder. Coloplast, Chr. Hansen, No­vozymes og Ørsted optræder også på listen – og ligesom Vestas og Rockwool har disse fire danske C25-selskaber brugt CK-indekset til at afstive deres bæredygtige ima­ge via offentlige erklæringer.

Men er CK rent faktisk i stand til at udpege verdens 100 mest bæredygtige virksomheder – eller i det mindste kom­me med et solidt og troværdigt bud herpå? Og hvis ikke, er der så overhovedet grund til at være stolt over at være på CK’s top-100 liste?

CK-indekset for 2023 indeholder en del selskaber, som umiddelbart ikke synes at høre hjemme på en li­ste over verdens mest bæredygtige virksomheder. Eksem­pelvis udråber CK tøjproducenterne Adidas og Puma som værende blandt verdens 100 mest bæredygtige virksom­heder, hvilket umiddelbart springer i øjnene, da tøjindu­strien er berygtet for et højt klimaaftryk, et enormt vand­forbrug og ringe arbejdsforhold.

Disse forhold spiller dog nær ved ingen rolle i CK’s be­dømmelse af tøjproducenters bæredygtighedsniveau – klimaaftryk (kun scope 1 og 2), vandforbrug og affalds­håndtering udgør nemlig tilsammen blot 0,23 pct. af bæ­redygtighedsscoren. Til sammenligning udgør kønsdiver­sitet og etnisk mangfoldighed i topledelsen og bestyrelsen samlet set 10 pct. af scoren (de resterende 89,77 pct. af scoren afgøres blandt andet ud fra antal arbejdsulykker samt omfanget af bæredygtig omsætning, der for tøjindu­striens vedkommende blandt andet handler om at have de rette miljøcertificeringer).

Økonomisk Ugebrev vil i næste uge se nærme­re på CK’s metodologi – her skal blot bemærkes, at Adidas og Puma sagtens kan have store miljøaftryk og byde på ringe arbejdsforhold, uden at det rykker nævneværdigt ved CK’s vurdering af disse virksomheders bæredygtig­hedsniveau.

Et andet eksempel på umiddelbart fejlplacerede sel­skaber på CK’s top-100 liste findes blandt listens 11 ban­ker. Syv af disse banker knyttes i rapporten Banking on Climate Chaos – Fossil Fuel Finance Report 2022 sam­men med finansiering af fossile selskaber, der udvider deres fossile aktiviteter – dertil kommer, at flere af de syv banker finansierer både kulselskaber og tjæresandsin­dustrien. Det gælder eksempelvis den franske storbank BNP Paribas, der ifølge rapporten både finansierer fossil ekspansion, tjæresand, kul og fracking – alligevel vurderer CK, at BNP Paribas er blandt verdens mest bæredygtige virksomheder.

Økonomisk Ugebrev har kontaktet de seks danske virk­somheder, der markedsfører sig med at være på CK’s top- 100 liste. Vi har i den forbindelse spurgt til, hvorvidt de be­tragter CK som en autoritet, der er i stand til at udpege og rangere verdens mest bæredygtige virksomheder, om de har sat sig ind i CK’s metodologi samt hvor pålidelig CK’s liste egentlig er – set i lyset af, at den rummer en del tvivl­somme selskaber eksempelvis fra fast fashion industrien.

Ingrid Reumert, SVP, Head of Global Stakeholder Rela­tions i Ørsted, finder CK’s top-100 liste interessant, fordi den er tværsektoriel og forsøger at rangere selskaber på en lang række bæredygtighedsparametre, som både in­kluderer selve produktet og integration af bæredygtighed i virksomheden.

Læs resten af artiklen her.

Claus Strue Frederiksen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank