Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Så blev EU’s direktiv om aktivt ejerskab vedtaget

Sophie

fredag 24. marts 2017 kl. 16:33

Efter ti års tovtrækkeri er EU nu endelig parat med et direktiv, der opfordrer alle europæiske institutionelle investorer til at være mere aktive og ansvarlige ejere. Det er hovedelementet i det Shareholder Rights Directive, som blev vedtaget af EU Parlamentet 14. marts og som efter en sidste formel afpudsning nu skal implementeres i de enkelte medlemslande.

For danske investorer og virksomheder er direktivet en bekræftelse på det sæt af danske anbefalinger om aktivt ejerskab fra Komiteen for God Selskabsledelse, som allerede gælder fra 1. januar i år. En væsentlig forskel er dog, at EU explicit opfordrer til, at det aktive ejerskab anvendes til at styrke de børsnoterede virksomheders miljømæssige og sociale forhold, hvilket ikke er en del af de danske anbefalinger.

Af bemærkningerne til det nye EU direktiv fremgår det, at hovedformålet er at tilskynde til en mere langsigtet tilgang end de ultrakorte investeringshorisonter, der var med til at skabe finanskrisen. Derudover ønsker EU en tættere sammenhæng mellem ekstremt høje honorarer til topdirektører og deres resultater, samt en styrkelse af kommunikationen mellem kapitalejere og de virksomheder, de investerer i, mindre forstyrret af ”mellemmænd” som proxy voting selskaber og andre finansielle service virksomheder.

Styrkelse af aktivt ejerskab
Med det nye direktiv opfordres institutionelle investorer og kapitalforvaltere til at formulere en langsigtet politik for deres investeringer og aktive ejerskab, som bl.a. inddrager sociale og miljømæssige forhold.

”Institutionelle investorer og kapitalforvaltere bør være mere transparente i deres tilgang til aktivt ejerskab. Enten skal de udvikle og offentliggøre en politik for aktivt ejerskab eller forklare, hvorfor de har valgt ikke at gøre dette,” hedder det i bemærkningerne til direktivet.

Politikken for det aktive ejerskab bør beskrive, hvordan de institutionelle investorer og kapitalforvalterne integrerer det aktive ejerskab i deres investeringsstrategi, hvilke engagementaktiviteter de har valgt, og hvordan de udfører dem. Det gælder ikke mindst forvaltningen af deres stemmeret gennem proxy voting, som ifølge EU bør være en væsentlig del af det aktive ejerskab. For at undgå for høje administrative omkostninger er det accetabelt at undlade at stemme på selskaber i porteføljen, hvor ejerandelen er relativt lavere end i andre virksomheder, eller hvor den enkelte investors lod ikke har den store betydning. Stemmeafgivningen bør dog følge en klar politik, og selve afstemningen i de enkelte selskaber bør ifølge EU direktivet offentliggøres.

Engagementpolitikken bør også inkludere retningslinier for håndtering af interessekonflikter, specielt i situationer, hvor de institutionelle investorer, kapitalforvaltere eller deres samarbejdspartnere har betydelige forretningsinteresser i forhold til de porteføljevirksomheder, de ønsker at påvirke.

Say on pay
Udover opfordringen til mere aktivt og ansvarligt ejerskab indeholder det nye Shareholder Rights Directive også en række andre elementer, som kan få stor betydning for virksomheder og investorer både indenfor og udenfor EU.

Et hovedpunkt er, at EU opfordrer til større åbenhed omkring proxy voting rådgiverne. De opfordres til at offentliggøre mere information om baggrunden for deres anbefalinger og rådgivning.

EU ønsker også at styrke mulighederne for at institutionelle investorer i et EU land kan stemme i virksomheder hjemmehørende i et andet land. Omvendt skal virksomhederne have bedre muligheder for at identificere deres aktionærer. Formålet er at opnå en mere direkte kontakt mellem de to parter, udenom mellemlaget af rådgivere og serviceproviders, som ifølge EU kan være en barriere for, at informationerne flyder frit mellem virksomhederne og aktionærerne.

Et andet element er, at børsnoterede virksomheder i EU fremover skal oplyse yderligere om væ-sentlige transaktioner mellem afhængige parter, enten til bestyrelsen eller til generalforsamlingen for at beskytte mindretalsaktionærerne imod misbrug. Endelig ønsker EU at opmuntre til større gennemsigtighed og ansvarlighed omkring aflønningen af direktører. Fremover skal aktionærerne dels have bedre informationer om, hvad der udbetales i honorarer til virksomhedernes topledelse, og dels have bedre mulighed for at forhindre en aflønning, som ikke står mål med de finansielle resultater.
Artiklen er skrevet af Erik Alhøj, direktør for Engagement International, som rådgiver institutionelle investorer om engagement og ansvarlige investeringer i samarbejde med MSCI ESG Research.

Se hele udgivelsen her 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank