Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Finansmarkederne på vej ud i ny turbulens

Morten W. Langer

lørdag 18. februar 2023 kl. 12:33

Langers Skarpe – Finansmarkederne på vej ud i ny turbulens

Signalerne, der har styret finansmarkederne de seneste måneder, er nu under hastig forandring. Konsensus har været, at inflationen var på vej ned, og at centralbankerne var tæt på de sidste renteforhøjelser.

Dét billede er på få uger fuldstændig ændret: De seneste pristal fra USA (CPI og PPI) indikerer nu stigende inflation – og det har sparket både de korte og lange renter markant opad.

Og hvad betyder det så for aktiemarkederne: Det vil jeg forsøge at tegne et billede af i det følgende.

Normalt opfattes det sådan, at stigende renter er dårligt for aktiemarkederne. Men billedet er langt mere nuanceret. Ja, nogle sektorer og aktiekategorier vil få det svært. Men der er også andre sektorer og aktiekategorier, der vil blive begunstiget af stigende renter.

Generelt vil stigende renter gøre obligationer til et relativt mere attraktivt investeringsobjekt i forhold til aktier. Investorer overvejer hele tiden, hvor de får det bedste risikojusterede afkast, og det vil rykke til fordel for obligationer på bekostning af aktier ved højere renter. Denne drivkraft kan altså lægget et overordnet pres på aktierne.

Når vi går ind i aktiekategorier og sektorer, er billedet mere uensartet: Vi har et stykke tid favoriseret bankaktier på grund af de stigende udlånsrenter, som sætter sig positivt på bankernes bundlinjer i år i kølvandet på centralbankforhøjelserne.

Vi tror, at det bliver en fest i bankerne og for bankernes aktionærer. Vi har derfor i Økonomisk Ugebrevs portefølje senest øget vægten i bankaktier fra 16 procent til 22 procent af den samlede investeringskapital. Hertil kommer en andel på otte procent i andre finansaktier, altså i alt 30 procent. Vi forventer, at bankaktierne vil køre solidt op hen over året på trods af urolige aktiemarkeder.

En anden gruppe aktier kan blive sat markant ned ved fortsat høje og stigende renter. Nemlig de selskaber, som sælger til kapitalintensive selskaber, der er afhængige af finansielle investorer eller långivere i den anden ende. Eksempelvis Vestas sælger vindmøller, hvor kunden skal finansiere vindmølleprojekterne, og det sker nu til en højere finansieringsrente, som måske svækker hele investeringscasen. Også selskaber som Ørsted, FLS og NKT står i skudlinjen her.

Endelig så vi under den første bølge af renteforhøjelser, at aktier med en meget høj værdiansættelse på price/earnings, altså en høj aktiepris i forhold til overskud per aktie, blev sat meget ned. Rationalt bag dette er, at meget høje p/e værdier, måske på 40-70, ofte er baseret på en vurdering af den langsigtede overskudsudvikling, hvor analytikerne også i deres beregninger indlægger en forudsætning om diskonteringsrenten.  Hvis forudsætningen ændres til en højere rente, vil nutidsværdien af aktien falde, alt andet lige.

Potentielt kan det gå ud over de allerdyreste danske aktier. Og det er også baggrunden for, at vi fra Økonomisk Ugebrevs Porteføljen netop har solgt vores poster i cBrain og Ambu, hvor vi især i sidstnævnte hjemtog en rigtig god gevinst. Læs også analysen af Ambu i ØU Formue.

Generelt har de seneste uges afkast på det danske aktiemarked været noget af en bumletur: C25 indeks er i 2023 steget 4,9 procent, og Økonomisk Ugebrevs Investeringsfond, ØU Invest Balance, har leveret et afkast på 7,5 procent, altså 2,6 procentpoint bedre end C25 indeks.

Som gennemgået har vi senest justeret porteføljen, så vi er parate til at absorbere følgerne af stigende renter i det omfang, aktiemarkedet bliver påvirket negativt. Der udstår lidt justeringer, som vil blive gennemført ved yderligere svaghedstegn på aktiemarkedet.

Indtil videre har aktiemarkederne holdt godt stand. Måske fordi makroøkonomien fortsat viser styrke tegn. Men i det lange løb vil centralbankerne øge renterne, indtil makroøkonomien bremser op. Så øjebliksbilledet er måske godt nok, men det er på ingen måde holdbart i længden.

I ugen, der gik, lå de bedst performende danske aktier i tre grupper. For det første transportaktierne, der sandsynligvis løftes af fortsat solide økonomiske nøgletal for vækst samt for rederierne: genåbningen af Kina.

Den anden positive gruppe er bankaktierne, hvor ugens nøgletal giver øget tro på flere renteforhøjelser fra centralbankerne end først antaget. Endelig finder vi en gruppe af healthcare aktier, som har klaret dig godt den forgangne uge. Blandt andet var der solide plusser til ALK og Bavarian.

Omkring ugens generelle kursvindere er vi dybt forundrede over, at vandrensningsselskabet Aquaporin også steg i kurs. Aktien er steget 28 procent i år til kurs 92 med en gennemsnitlig daglig omsætning på 162.000 kr. Kursudviklingen kan altså være påvirket markant af særinteresser, der ønsker en høj kurs, eksempelvis de banker, som skal står bag en kapitalforhøjelse.

Aquaporin har meddelt, at der skal hentes mere kapital i Q1, så det skal snart gå hurtigt. Også fordi pengekassen er ved at løbe tør. Danske Bank stod bag IPO’en, som skete til en skandaløst høj værdiansættelse, og det har kostet store skrammer i bankens corporate finance-lak. Vi forventer, at en ny kapitalforhøjelse, hvis markedet skal bestemme, vil ske til højest kurs 20-40.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank