Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nykredit sminker gigant-overskud mindre, end det reelt er

Ejlif Thomasen

tirsdag 28. februar 2023 kl. 11:25

Nykredit sminker gigant-overskud mindre, end det reelt er

Nykredit leverede sidste år ny overskudsrekord. Men overskuddet kunne have været endnu højere, hvis ikke CEO Michael Rasmussen havde anvendt forskellige regnskabsmæssige greb til at nedbringe overskuddet. Udviklingen sætter igen fokus på den overnormale egenkapitalforretning i realkreditsektoren. Fagredaktør Ejlif Thomsen gennemgår sagen.

Efter et fremragende resultat i 2021 forventede Nykredits ledelse for et år siden tilbagegang i 2022. I stedet for blev 2022-regnskabet det hidtil bedste med yderligere fremgang til et overskud før skat på 11,5 mia. kr. Sådan lyder i hvert fald det officielle regnskabstal. 

Men overskuddet kunne have været markant større, hvis Nykredits ledelse ikke have skruet på de regnskabsmæssige skøn. Eksempelvis har Nykredit foretaget ekstra makroøkonomiske hensættelser på i alt 2,4 mia. kr., som trækker det formelle overskud ned med samme beløb.

Særlige hensættelser

De ekstra, diffuse hensættelser er et af de håndtag, ledelsen har til at trække det officielle resultat ned. Der er bl.a. tale om en særlig hensættelse som følge af geopolitisk uro. Herudover fastholder koncernen en coronahensættelse på mere end en halv mia. kr. Det betyder, at summen af disse makroøkonomiske hensættelser nu er oppe på 2,4 mia. kr. mod 2,1 mia. kr. for et år siden.  

I 2020-regnskabet blev hensat 2,1 mia. kr. med henvisning til corona. Men stort set intet af dette beløb blev tilbageført eller udmøntet i tab i 2021. Ledelsen har i 2022 så valgt at tilbageføre 1,6 mia. kr. af hensættelserne, som der altså slet ikke har været brug for. Men denne tilbageførsel bliver mere end opvejet af de nye geopolitiske hensættelser som følge af Ruslands krig mod Ukraine.  

De makroøkonomiske hensættelser er baseret på modelberegninger og ikke udtryk for at konkrete udlånstab. Det seneste regnskab viser tværtimod, at omfanget af restancer er faldende i forhold til for et år siden. De massive hensættelser betyder, at koncernen nu har korrektivkonti med et samlet beløb på 9,1 mia. kr. Sidste år var der tale om nettotilbageførsel af 80 mio. kr., så de faktiske udlånstab er næsten ikke-eksisterende.

Bemærkelsesværdigt er, at hensættelserne på landbrugskunder er øget med 600 mio. kr. Modsat peger Realkredit Danmark på, at landbruget nu har det en del bedre. 

Med det seneste regnskab fortsætter Nykredit rækken af regnskaber med både et overnormalt afkast og samtidig et afkast, der ligger markant over ledelsens officielt udmeldte målsætning. Målsætningen er senest formuleret i forbindelse med offentliggørelsen af regnskabet for 2022. Her hedder det på side 4, at der for 2023 er en målsætning om at levere et årligt afkast efter skat på 8,0 pct. af aktionærernes egenkapital (Roe). 

Den hidtidige målsætning på 7,5 pct. er overgået markant hvert eneste år siden den markante forhøjelse af bidragssatserne i 2016. Nykredit har i alle år – bortset fra 2020 – leveret mere end 10 pct. på det nævnte nøgletal. De seneste to år har det været henholdsvis 13,4 pct. og 14,0 pct., hvor målsætningen altså hedder 7,5 pct. Selv i det dårligste af de seneste syv år var afkastet 8,6 pct., og altså også her over målsætningen. 

Som bekendt har de overnormale afkast ikke ført til lavere bidragssatser for låntagerne, selvom politikerne i den politiske aftale fra 2017 havde fokus på, at dette skulle være en vej frem efter de tidligere markante forhøjelser.

Ingen reel konkurrence

”Nykredit er en ren pengemaskine. De har reelt ingen konkurrence. Realkredit Danmark kunne godt udfordre Nykredit. Men de har det rigtig fint med de høje bidragssatser, fordi det giver dem plads til en god indtjening,” siger lektor emeritus Johannes Raaballe fra Aarhus Universitet.

Han peger på, at der er et meget markant misforhold mellem risiko og afkast. ”De har reelt ikke noget tab, og den risiko, der kunne føre til tab, er, hvis vi får en stor arbejdsløshed, og det er der ikke udsigt til. Med den risikoprofil, de har, burde afkastet ligge helt nede på 5-6 pct.,” siger Johannes Raaballe.  

I rapporten fra et ekspertudvalg om gennemsigtighed og mobilitet på realkreditmarkedet fra september 2016 er der betragtninger om sektorens egenkapitalforrentning. På side 70 om et normaliseret afkastkrav hedder det: ”Hvis modellen beregnes med væksten på samme niveau som renten, vil afkastkravet for realkreditinstituttet i udgangspunktet være 5,6 procent.” Efter det seneste års rentestigninger er afkastkravet antageligt steget et par procentpoint. 

Ejlif Thomasen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank